Як вибрати смачний ананас — ознаки стиглого фрукту
Категорія
Їжа
Дата публікації

Як вибрати смачний ананас — ознаки стиглого фрукту

Як вибрати смачний ананас — ознаки стиглого фрукту
Джерело:  online.ua

Вибрати смачний ананас – це як лотерея. Невідомо, яка м'якоть ховається за його щільною шкіркою - соковита і ароматна або бліда з трав'янистим запахом. ГастроГід Онлайн підготував інструкцію, як вибрати соковитий і смачний ананас - дізнайтеся, як визначити якість фрукта по його зовнішньому вигляду.

Ананас – корисний фрукт. Він містить велику кількість вітамінів та мінералів, зокрема, вітамін С, що сприяє зміцненню імунітету, калій, що укріплює серцево-судинну систему, а також фермент бромелаїн, який сприяє покращенню травлення. Проте тільки достиглий та якісний ананас має такі корисні властивості.

Як вибрати солодкий ананас?

Фото: pexels.com

Щоб знайти найбільш соковитий та солодкий ананас, слід скористатися такою інструкцією:

  • Огляньте фрукт візуально. Достиглий ананас повинен мати овальну форму, суху плодоніжку та густий паросток завдовжки 10-12 см. Паросток не має бути пожовклим – це ознака того, що фрукт вже занадто довго лежить на вітрині.

  • Шкірка достиглого ананаса повинна бути твердою та пружною. При натисканні «очі» (округлі виступи, що покривають шкірку) повинні проминатися і відразу повертатися на своє місце. Якщо після натискання залишилася вм'ятина – фрукт може бути зіпсованим. Якщо ананас дуже твердий – він недозрілий.

  • Ананас повинен мати вагу 1-2 кг. Якщо ви взяли в руки фрукт і не відчуваєте його ваги – скоріше, за все всередині він почав усихати, втрачаючи вологу та вагу, відповідно. Якщо ж з вагою все у порядку, спробуйте постукати по фрукту. Як і випадку з кавуном, глухий звук свідчить про зрілість плоду, тоді як дзвінкий – про його недоспілість.

  • У ананаса повинен бути приємний солодкуватим запах. Якщо ж такого аромату ви не відчуваєте, велика ймовірність, що фрукт ще не дозрів. Якщо ж ви відчули запах гнилі – ананас зіпсований й купляти його не слід.

Звертайте також увагу на наявність пошкоджень на шкірці (навіть невеликих). Їх наявність може свідчити про зіпсованість фрукту.

Як вибрати ананас за кольором?

Фото: pexels.com

Вибираючи ананас за кольором, перше, на що потрібно звернути увагу – це «очі». Вони мають бути жовто-коричневими та мати дещо підсохлі кінчики. Між «очима» мають бути борозенки темно-зеленого або коричневого кольору. Ні в якому разі не купуйте ананас, який має коричневі плями та білі борозенки - це пряма ознака гнилі та плісняви.

Враховуйте й колір самої шкірки. Зелена шкірка свідчить про те, що плід незрілий, а бура чи бордова – про те, що він перестиг та вже почав псуватися. Також зверніть увагу на паросток, що зветься «султаном». У стиглого фрукта він має бути пишним та темно-зеленим з дещо підсохлими кінчиками. Якщо ж «султан» яскраво-зелений – плід ще не достиг. Він буде жорстким, сухим та несмачним.

Вже розрізавши ананас вдома, можна оцінити його зрілість за кольором м’якої частини. Так, яскраво-жовта м’якоть свідчить про те, що фрукт дозрів та буде смачним і соковитим. Якщо ж середина має блідо-жовтий колір, на жаль, ананас є недозрілим та буде не дуже добрим на смак. Якщо ж м'якоть рожева – це означає, що почалося гниття.

Чи можна їсти перестиглий ананас?

Фото: unsplash.com

Вживати перестиглий ананас, як і будь-який фрукт, не бажано, адже це може принести шкоду організму. Особливо це стосується фруктів, які мають пошкоджену шкірку, неприємний запах, та починають підтікати.

В таких фруктах, як правило, заводяться шкідливі мікроорганізми та плісень. Їх потрапляння до шлунку може викликати отруєння. До того ж, перестиглі ананаси починають поступово втрачати свої корисні якості.

Чи може ананас дозріти вдома?

Якщо ви взяли недостиглий ананас, він вже не зможе достигнути ні при яких умовах. Немає ніякого сенсу підвішувати фрукт догори ногами, класти його у тепло чи у холод. При цьому, якщо фрукт був зрізаний зеленим, він вже не стане солодшим, ароматнішим та більш соковитим.

Ананаси вирощують у Центральній та Південній Америці, а також Південно-Східній Азії. Врожай з плантацій збирають тричі на рік. На відміну від бананів, ананаси не дозрівають після того, як їх зрізали (під час транспортування). М'якоть незрілого ананаса пече на губах, створює в'яжучий ефект у роті та може викликати проблеми з травленням.

Як зберігати ананас вдома?

Фото: pixabay.com

Краще за все вжити ананас відразу після його покупки. Так ви зможете отримати максимум корисних речовин, що містяться у фрукті. Якщо ж вжити ананас зразу немає можливості – покладіть фрукт на нижню полицю холодильника і зберігайте його там не більше ніж 5-7 днів при температурі 7-8°С.

Чим довше пролежить ананас, тим вище ризик, що фрукт почне підгнивати. Нарізану м’якоть зберігайте при кімнатній температурі не більше, ніж декілька годин, а в холодильнику – до 2-3 днів. В морозильній камері холодильника нарізка ананасової м’якоті може зберігатися до півроку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?