Як зігрітися, якщо зимою не буде опалення?
Категорія
Лайфхаки
Дата публікації

Як зігрітися, якщо зимою не буде опалення?

Як зігрітися, якщо зимою не буде опалення?
Джерело:  online.ua

Зима цього року для України буде надскладною. Російські обстріли об'єктів критичної інфраструктури, ймовірно, продовжаться, тому українці ризикують залишитися без опалення.

Гід онлайн зібрав добірку порад, які допоможуть пережити зимові холоди, якщо з опаленням все ж таки виникнуть проблеми.

Теплий одяг

Вдягатися тепліше – проста, але надзвичайно дієва порада. Особливо ефективно справляється з теплоізоляцією багатошаровий одяг. У якості нижнього шару можна використати термобілизну, яка виготовлена зі щільної та еластичної тканини. Така білизна добре відводить вологу зі шкіри, тим самим не даючи організму переохолоджуватися.

Для верхнього шару одягу підійдуть светри, джемпери та кофти, бажано з натуральних матеріалів, тобто вовни або бавовни. Обов'язково слід подбати про теплі шкарпетки (знову ж таки, перевагу краще віддавати натуральним матеріалам) та капці з утепленими устілками. Якщо ноги будуть у теплі, то й решту організму буде зігріти значно простіше.

Теплі ковдри та пледи

Зігрітися в ліжку при відсутності опалення допоможуть теплі ковдри з перини чи пуху. Для створення теплоізоляційного шару можна навіть покласти декілька таких ковдр одна на одну. Якщо у вас сидяча робота, можна придбати спеціальний плед з рукавами, який набагато зручніший, ніж багато шарів одягу або звичайних пледів.

Утеплення стін та підлоги

Килими в наш час на стіни майже ніхто не вішає, адже це виглядає неестетично та здається анахронізмом. Проте килими у "бабусиних" квартирах не тільки відігравали роль елемента декору, а й забезпечували непогану теплоізоляцію. Аби не завішувати килимами всю кімнату, визначте яка зі стін промерзає найсильніше, та завісьте хоча б її.

За допомогою килима також можна утеплити підлогу. Найкраще підходять для обігріву килими, які покривають велику площу та мають високу щільність. Обирати слід килим з повсті – він ефективніше блокуватиме холодне повітря, що надходить у приміщення через щілини у підлозі.

Більш ефективною, але й набагато витратнішою по коштам, альтернативою килимам можуть стати термоізоляційні панелі, які встановлюються на стіни. Виготовляються такі панелі з деревини, алюмінієвої фольги, гіпсокартону, мінеральної вати, пінополістиролу, пінопласту або товстого текстилю.

Утеплення вікон та дверей

Чимало тепла оселя втрачає через шпарини у дерев'яних віконних рамах та двері, що нещільно зачиняються. Краще за все замінити вікна на сучасні склопакети, але якщо немає такої можливості, необхідно подбати про їх утеплення. Шпарини можна заклеїти ущільнювачами, клейкими паперовими стрічками чи навіть звичайним скотчем.

Шпарини між дверми та стіною також можна закрити за допомогою монтажної піни, нагельних рейок, ущільнювача, вирівнювача порогу, тощо. В ідеалі двері мають бути подвійними – зовнішні для захисту, а внутрішні – для теплоізоляції. Так ваше помешкання втрачатиме на 15% тепла менше у зимовий період.

Усунення сирості у кімнаті

Якщо у приміщенні висока вологість, тепло у ньому зберігатиметься набагато гірше. Щоб зробити повітря більш сухим, потрібно використовувати силікагель. Така речовина у вигляді подушечок кладеться у коробки із взуттям. Мішки з силікагелем, розставлені по кімнатам, всмоктуватимуть зайву вологу та утримуватимуть її всередині. Придбати силікагель можна у магазині госптоварів.

Хімічна грілка та газовий пальник

Завдяки газовому пальнику з балоном ви зможете приготувати їжу, нагріти воду та наповнити пляшки теплою водою, щоб покласти їх у ліжко. Пальник повністю автономний, тому він дасть змогу обійтися не тільки без газопостачання, а й без світла.

Хімічні грілки можуть бути як багаторазовими, так і одноразовими. Принцип їх дії полягає у тому, що вони нагрівають те місце, на якому розташовані. Це відбувається завдяки хімічній реакції всередині грілки. Якщо грілка багаторазова, для повторного використання її потрібно варити.

Гарячі напої та ситна їжа

Такі напої, як трав'яний чай з імбиром, відвар шипшини, какао, гарячий шоколад та тепле молоко з медом, не тільки добре зігрівають, а й надають організму чимало енергії.

В свій раціон також потрібно додати більше ситних м'ясних страв, адже калорії – це енергія, а енергія – це тепло. Страви слід приправити чорним та червоним перцем, куркумою, часником та мускатним горіхом – вони дещо підвищать температуру тіла.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?