Категорія
Військовий Гід
Дата публікації

Які бувають калібри стрілецької зброї

Джерело:  online.ua
Які бувають калібри стрілецької зброї

Калібр у перекладі з французькою буквально означає "декілька фунтів". Цим терміном позначається діаметр ствола, який в значній мірі впливає на потужність зброї. Військовий Гід Онлайн розповідає, як визначаються калібри в вимірювальних системах різних країн, які основні калібри використовуються в сучасних арміях та чим відрізняють калібри нарізної та гладкоствольної стрілецької зброї.

Системи вимірювання калібрів

Калібр гладкоствольної зброї вимірюється за внутрішнім діаметром ствола, а нарізної – по відстані між протилежними полями нарізів (у країнах пострадянського простору) або за відстанню між дном протилежних нарізів (у країнах, що входять до блоку НАТО).

У західних країнах використовується дюймова система вимірювання, зокрема, у США – у сотих (0,01 дюйма), а у Великобританії – у тисячних (0,001 дюйма). При цьому нуль у позначеннях не пишеться. Так, наприклад калібр 12,7 мм за американськими стандартами позначається як .50 cal, а за британськими – .500 cal.

У СРСР була прийнята система позначення калібрів у міліметрах. Вона використовується й досі у країнах пострадянського простору, зокрема в Україні. До прикладу, один з найбільш розповсюджених калібрів автоматів та гвинтівок – 7,62 мм.

Маючи один і той самий калібр, патрони для різних типів зброї можуть відрізнятися по довжині. Щоб їх відрізняти у позначенні калібру також вказується довжина гільзи, наприклад 9×18 мм.

На Заході цифровий індекс використовується в основному для армійських патронів, тоді як назви патронів для цивільних пістолетів та гвинтівок, зазвичай, мають спеціальне маркування – 45 Colt, .41 S&W, .38 Super, .357 Magnum, .220 Ukrainian, тощо.

В цілому стрілецьку зброю можна класифікувати наступним чином:

  • малокаліберна – 6,5 мм;

  • нормального калібру – від 6,5 до 9 мм;

  • великокаліберна – від 9 до 20 мм;

Якщо зброя має калібр більше 20, її вже відносять до класу артилерії.

Основні калібри нарізної стрілецької зброї

.577 (14,7 мм) – такий калібр мали радянські протитанкові рушниці (ПТР) та великокаліберні кулемети бронетранспортерів (КПВ и КПВТ). Такого ж калібру найпотужніший серед серійних револьверів – британський "Елей".

.50 (12,7 мм) – використовується в американських великокаліберних кулеметах (Browning M2) та снайперських гвинтівках (Barrett M107). Такий же калібр має радянський станковий кулемет ДШК.

.45 (11,43 мм) – найпоширеніший калібр револьверів часів Дикого Заходу. Так, зокрема, Кольт M1911 має сорок п'ятий калібр Цей знаменитий пістолет використовувався армією та флотом США понад півстоліття.

.40 (10,2 мм) – калібр, що з'явився відносно недавно. Пістолети цього калібру використовуються американськими силовиками, які відзначають високу ефективність таких набоїв.

.38; .357 (9 мм) – калібр, який зустрічається найчастіше у сучасних пістолетах (ПМ, Beretta 92, Glock 17), а також у деяких пістолет-кулеметах (MP-5). Має найбільш оптимальні балістичні характеристики для коротко ствольної зброї.

.30 (7,62 мм) – більшість радянських автоматів (АК-47), кулеметів (ДТ-27, РПК, ПКМ, ПКТ), гвинтівок (СВТ, СВД, Мосіна), та пістолетів (ТТ) мають саме такий калібр. Американський кулемет Browning M1919 також тридцятого калібру.

.223 (5,56 мм) – цей калібр мають більшість натівських штурмових гвинтівок та автоматів (M16, M4, AR-15, FN FNC, FN2000, HK416, G36, FAMAS)

5,45 мм – калібр розроблених у СРСРС малоімпульсних проміжних патронів (аналог натівського 5.56 мм), якими стріляють автомати АК-74 та їх модифікації.

Основні калібри гладкоствольної стрілецької зброї

До гладкоствольної стрілецької зброї відносяться здебільшого мисливські рушниці. Система вимірювання калібрів гладко ствольної зброї відрізняється від системи вимірювання калібрів зброї нарізної.

Число калібру означає цілу кількість куль, які можна отримати з одного англійського фунта свинцю (453,592 г). Кулі при цьому повинні мати сферичну форму, однакову масу та діаметр, який відповідає діаметру середньої частини ствола рушниці.

Чим менший діаметр ствола, тим більша кількість куль можна отримати з одного фунта свинцю. Таким чином 12й калібр менший за 20й, а 16й менший за 12й.

Найпоширенішим калібром мисливських рушниць у країнах бувшого СРСР є дванадцятий. Також зустрічаються 20й, 16й, 28й, 32й, 36й та 24й. Слід зазначити, що реальний діаметр каналу ствола гладко ствольних рушниць залежить від конкретного виробника та призначення під певний тип гільзи – металеву, пластикову або папкову.

При наявності необхідних документів купівля набоїв не є проблемою, однак слід обирати надійного постачальника, так як виробництво мисливських боєприпасів в Україні відсутнє. Ваш надійних варіант купити все для полювання в магазині "Ібіс".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?