17 листопада - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Категорія
Україна
Дата публікації

17 листопада - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

17 листопада - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Джерело:  online.ua

У неділю, 17 листопада, в Україні і в багатьох країнах світу відзначають Міжнародний день студента. Також в цей день проходить Всесвітній день пам'яті жертв дорожньо-транспортних пригод та Міжнародний день недоношених дітей. Яке сьогодні народне свято відзначають українці, що цікавого відбулося в історії в цей день? ONLINE.UA розповідає про прикмети цього дня і що не можна робити 17 листопада.

17 листопада: яке сьогодні свято в Україні та світі

Щорічно 17 листопада в Україні і світі своє професійне свято відзначають студенти. Це свято було засновано в 1946 році на Всесвітньому конгресі студентів у пам'ять молодих чеських патріотів, які загинули від рук нацистів у роки Другої світової війни. В Україні до 1999 року День студента відзначали 25 січня. Але тепер українські студенти відмовилися від цієї дати і приєдналися до студентів всього світу.

У 2019 на 17 листопада (третю неділю місяця) випадає Всесвітній день пам'яті жертв дорожньо-транспортних пригод. Його в 2005 році заснувала Генасамлея ООН. Ця міжнародна подія спрямована на привернення уваги громадськості до сумного факту: у всьому світі в результаті дорожньо-транспортних пригод щодня гине понад три тисячі людей і близько 100 тисяч отримують серйозні травми.

Також 17 листопада в світі відзначається Міжнародний день недоношених дітей. Він був заснований в 2009 році за ініціативою Європейського фонду по догляду за новонародженими дітьми. Кожен десятий народжений немовля на планеті є недоношеним. Ця проблема вважається однією недооцінених в суспільстві. Тому медики намагаються привернути увагу до неї і нагадати про необхідність вирішення нагальних задач, з якими стикаються лікарі і сім'ї з недоношеними дітьми.

Церковне і народне свято 17 листопада

17 листопада церква вшановує пам'ять священномучеників Ерьому і Нікандра, які були учнями святого Тита, який, в свою чергу, був учнем апостола Павла. Ці святі багатьох язичників направили на шлях істинний і змусили повірити в Господа. За свою християнську діяльність їх піддавали тортурам і нелюдським мукам, а в результаті прокололи голови і серця святих цвяхами та, кинули їх у яму, засипавши землею.

У народному календарі 17 листопада називають Єрьомін день. Його вважають нещасливим. Тому існують повір'я, що на Єрьому не варто без потреби виходити з дому, який потрібно захищати від проникнення нечистої сили. У день Єрьоми наші предки намагалися прибрати свої помешкання, підготувати речі і дрова до зими. Вважалося, хто завершить заготівлю дров на Єрьому, у того всю зиму в будинку буде тепло.

Що не можна робити 17 листопада

У Єрьомін день категорично заборонено давати гроші в борг - є ризик віддати своє щастя і фінансове благополуччя. Також 17 листопада краще не запрошувати гостей і не залишати свій будинок зайвий раз. На Єрьому не можна залишати відкритими вікна, щоб нечисть не залетіла в будинок. Крім того, не варто укладати важливі угоди 17 листопада - вони можуть провалитися.

Прикмети 17 листопада

  • На Єрьому іній на деревах і траві - до заморозків.

  • Комара побачити в Єрьомин день - до теплої зими.

  • Дати в борг на Єрьому - рік прожити в бідності.

  • Яка погода буде 17 листопада - такою вона залишиться до кінця місяця.

  • Не можна нічого виносити з дому на Єрьому - щастя втратиш.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, як українці відпочиватимуть на Новий рік і Різдво 2020.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?