Тенет не вигадка. На квантовому рівні процеси течуть у майбутнє та минуле одночасно
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Тенет не вигадка. На квантовому рівні процеси течуть у майбутнє та минуле одночасно

Тенет не вигадка. На квантовому рівні процеси течуть у майбутнє та минуле одночасно
Джерело:  online.ua

Британські, австрійські та іспанські фізики неочікувано для всіх дійшли висновку, що на рівні окремих мікрочастинок час тече одразу в майбутнє і в минуле — тобто він перебуває в стані суперпозиції без якогось конкретного напрямку. Лише за умови переходу до більшої кількості частинок час набуває певного напрямку – процеси починають йти з минулого в майбутнє.

 Джерело: Nature

Вчені довели, що процеси течуть у майбутнє та минуле одночасно на квантовому рівні

Ні для кого не секрет, що на рівні повсякденної реальності тіла рухаються з минулого в майбутнє. Вчені це називають "стрілою часу". В термодинаміці це виражається через зростання ентропії – через підвищення хаосу. До прикладу,, якщо на столі в калюжі води лежить кубок льоду, що підтанув, то з плином часу лід може тільки танути все більше і більше. За словами науковців, це і є зростання ентропії кубика льоду, який задає ходу часу напрямок з минулого (менший безлад) у майбутнє (більший безлад).

Фото - Joint Quantum Institute

Зворотний розвиток подій практично неможливий у повсякденній реальності — безформна калюжа води не може зібратися в кубик льоду, тому стріла часу не може розвернутися назад. Проте дослідження європейських фізиків показує, що на рівні мікрочастинок ентропія з рівним успіхом як наростає, так і зменшується. Якщо перенести підталий кубик льоду в квантовий світ – він одночасно і танути буде ще сильніше (як у повсякденній реальності), і збиратися з калюжі назад у кубик. Наголошуємо – усе це водночас, - йдеться в повідомленні.

У такому випадку хід часу знаходиться в квантовій суперпозиції, коли поєднуються абсолютно різні, навіть взаємовиключні стани. Як стверджують дослідники, процеси на квантовому рівні ніби "не розуміють", у якому напрямку їм розвиватися, і тому рухаються за всіма можливими сценаріями одночасно.

Фото - Joint Quantum Institute

Фізики переконалися, що це справді так, поставивши експеримент із квантовою системою з окремих мікрочастинок. Вчені багато разів "залишали їх напризволяще" в ізольованій камері, після чого заміряли рівень їхньої ентропії. І виявилося, що мікрочастинки з однаковою ймовірністю набували як більшої ентропії, так і меншої — тобто рухалися в часі як у майбутнє, так і минуле. Квантовий кубик льоду одночасно танув, і збирався назад, - пише видання.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?