Блінкен і Лавров посперечалися через Майдан напередодні саміту ОБСЄ
Категорія
Політика
Дата публікації

Блінкен і Лавров посперечалися через Майдан напередодні саміту ОБСЄ

Блінкен і Лавров посперечалися через Майдан напередодні саміту ОБСЄ
Джерело:  online.ua

Держсекретар США Ентоні Блінкен виділив два важливі моменти для виходу з кризи в україно-російських відносинах. Насамперед, Росія має відвести сили, які зосереджені на кордоні з Україною, а також обом країнам необхідно двосторонньо підтвердити, що вони, як і раніше, віддані Мінським домовленостям.

Джерело: Голос Америки

І тоді, я сподіваюся і чекаю, що ми разом із французами та німцями (так званий Нормандський процес) дійсно зможемо відновити взаємодію з Україною та Росією, щоб побачити, чи будуть вони реалізовувати кроки, які вони погодили у Мінському процесі. Якщо вони це зроблять, ми зможемо вирішити це дипломатичним шляхом.

– Ентоні Блінкен, Держсекретар США

 Відповідаючи на запитання про реальність намірів РФ щодо повторного вторгнення в Україну, Блінкен висловив сподівання на те, що цього не станеться.

Під час самітів НАТО та ОБСЄ Блінкен констатував, що з боку союзників є почуття загального занепокоєння, а також «рішучість дати зрозуміти Росії, що можлива агресія проти України матиме дуже серйозні наслідки».

 Ми мали довгу розмову про це. І я дуже, дуже сподіваюся, що Росія нас дуже чітко почула, врахує це та обере дипломатичний шлях, а не шлях конфронтації та агресії.

– Блінкен про спілкування з главою МЗ Росії Сергієм Лавровим

 Дипломат констатував, що Україна може мати європейське майбутнє, якого хоче переважна більшість її народу, – «і при цьому мати тісні зв'язки та тісні відносини з Росією». Однак сценарій, який РФ розпочала у 2014 році – перекреслює можливість побудови мирних російсько-українським відносин.

Блінкен і Лавров посперечалися через Україну напередодні засідання ОБСЄ

Також днями під час неформальної вечері за день до офіційної зустрічі держсекретаря США та російського глави МЗС Сергія Лаврова між ними зав'язалася напружена суперечка через ситуацію в Україні.
Лавров звинуватив НАТО та Євросоюз у тому, що вони «пригнічують інакодумство та загрожують Росії». Блінкен у відповідь на це заявив, що «сили, лояльні тодішньому президенту Віктору Януковичу [очолював Україну з лютого 2010 по лютий 2014 року], обстріляли мирних демонстрантів у Києві та вбили понад 100 людей». Після цього, нагадав держсекретар, Янукович утік до Росії.
Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?