У Європі стрімко росте ціна на газ. Чого чекати Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Європі стрімко росте ціна на газ. Чого чекати Україні

У Європі стрімко росте ціна на газ. Чого чекати Україні
Джерело:  online.ua

Ціни на газ у Європі від початку грудня зросли до 149 євро за МВт-год (1,92 тис.дол. за тис. куб.м), такі дані міжконтинентальної біржі ICE Futures. Подорожчання відбувається на тлі невиконання російським газопостачальником "Газпромом" обіцянки щодо нарощування обсягів газу в сховищах країн ЄС та очікуваного похолодання. 

Джерело:   Exproбіржа  ICE Futures

Згадану обіцянку давав очільник Кремля Володимир Путін наприкінці цього жовтня. Ось його заява про створення більш сприятливих умов на енергетичному ринку Європи в цілому:

Після закачування газу до російських підземних сховищ "Газпрому" необхідно розпочати планову роботу щодо підвищення обсягу газу в європейських ПСГ, у тому числі в Австрії та Німеччині.

– Володимир Путін

Останній рекорд у ціновій політиці на ринку газу в Європі зафіксували 5 жовтня, аналітики пояснюють стрибок ціни до 160 євро за МВт-год (майже 2 000 доларів за тисячу кубометрів) з заявою МЗС Німеччини. Тоді відомство засумнівалося в запуску "Північного потоку-2".

Ціни на газ на внутрішньому ринку України 

В Українській енергетичній біржі наводять свої дані щодо ціни газу на європейських хабах до кордону України. Вчора вона зросла до 55 тис. грн за тисячу кубометрів, тобто ціни зросли на 48%.

Ціни на внутрішньому ринку України корелюють з цінами в Європі, оскільки після подій 2014 року вітчизняна газотранспортна система розірвала ключові контракти з Росією та майже третину від загальних обсягів палива імпортує з Європи.

Сьогодні на "Українській енергетичній біржі" компанія "Нафтогаз Трейдинг" висунула пропозицію про 56 112 гривень за тисячу кубічних метрів з вітчизняних ПСГ (підземних сховищ газу).

Тим часом ціни від інших вітчизняних продавців коливаються у діапазоні від 44 400 до 59 500 грн/тис куб м.

Цікаво, що якщо перевести ціни на блакитне паливо в гривні, то газ в Україні торгується приблизно на 7 тис грн/тис куб м або на 17,5 євро/MWh нижче, ніж у країнах Евросоюзу.

Читайте також:

  • В ЄС дали пораду Україні на випадок припинення транзиту газу Росією

  • Акції Газпрому рекордно подорожчали на тлі зростання цін на газ в Європі

  • Криза цін на газ провокує банкрутство компаній у Великій Британії: важливі подробиці читайте в нашому матеріалі

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?