Сьогодні метеорний зорепад Квадрантиди досягне піку. Де і коли дивитися
Категорія
Технології
Дата публікації

Сьогодні метеорний зорепад Квадрантиди досягне піку. Де і коли дивитися

Сьогодні метеорний зорепад Квадрантиди досягне піку. Де і коли дивитися
Джерело:  online.ua

Сьогодні вночі можна буде спостерігати пік метеорного зорепаду Квадрантиди, під час якого є можливість побачити до двохсот метеорів на годину. Найкращий час для жителів України – починаючи з 23:00 за Києвом. 

Джерело:  Spaceweather

Цей зорепад характеризують як таких, який містить чимало слабких метеорів зі середньою швидкістю падіння, що дозволяє їх розгледіти. Поціновувачі таких явищ могли насолоджуватися видовищем ще з 28 грудня, приєднатися до них можна д 7 січня.

Саме в цей період Земля минає уламки комети 2003 EH1 і пік потоку припадає на 3-4 січня, у цей час можна спостерігати 45-200 метеорів на годину.

Назва зорепаду походить від сузір'я Стінного Квадранта, яке не використовується в сучасній астрономії.


Наступні метеоритні потоки, які можуть привернути увагу любителів астрономічних явищ, припадуть на серпень та грудень 2022 року. Йдеться про зорепад Персеїди та Гемініди відповідно.

Чим північніше знаходиться спостерігач, тим кращі умови для спостережень.

Ідеальні умови видимості на території України

Жителі України фактично мають чудові умови для можливості спостерігати за космічним явищем. Одним зі сприятливих факторів стало те, що зараз місяць не в повні.

У північній півкулі Квадрантиди найкраще спостерігати десь від 11 години вечора за місцевим сонячним часом до світанку, саме тоді радіант набирає оптимальну висоту.

Радіант — місце, звідки спостерігачеві з Землі здається, що саме з цієї точки вилітають зірки, знаходиться в сузір'ї Волопаса на межі між Драконом та Геркулесом.

Куди дивитися, щоб побачити зорепад Квадрантиди?

Напрямком ваших спостережень на нічне небо має бути сузір'я Великий Віз, тобто Велика Ведмедиця. Щоб насолодитися виставою на небі, науковці радять дивитися у бік північно-східного горизонту неба.

Можна загадувати бажання 

Якщо побачили зірку, що падає, не забудьте традиційно загадати бажання. Зважаючи на те, що зараз місяць — молодик, з езотеричної точки зору найкраще загадувати такі бажання, які допоможуть рухатися далі обраним вами шляхом.

Мрію можна сформулювати на аркуші паперу, піднімаючи його до неба під час падіння метеора.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?