У Казахстані спалахнули масові протести
Категорія
Світ
Дата публікації

У Казахстані спалахнули масові протести

У Казахстані спалахнули масові протести
Джерело:  online.ua

У Казахстані вже третій день поспіль проходять масові протести з вимогою відставки президента Нурсултана Назарбаєва.

Джерело: "Радіо Свобода"

Масові протести у Казахстані

Демонстранти вимагають відставки уряду, боротьби з корупцією, та відходу з політики Нурсултана Назарбаєва.

2 січня на масову акцію протесту вийшли сотні власників авто у місті Жанаозен з вимогою знизити ціни на скраплений нафтовий газ, вартість якого з першого січня зросла зі 100 до 120 тенге за літр.

У продовж дня протести охопили увесь Західний Казахстан.

Представники Міненерго країни повідомили, що ціни на скраплений газ виросли, оскільки виробники почали продавати його на електронних торгівельних майданчиках.

Але людей не влаштувало таке пояснення, оскільки майже увесь транспорт у Західному Казахстані газифікований, а виробництво газа проходить саме в цьому регіоні.

Спочатку демонстранти вимагали знизити ціни на скраплений газ, а потім почали закликати до відставки діючого уряду, викоринення корупції, та будівництва фабрик і заводів, скорочення безробіття.

Пізніше також з'явились вимоги рефінансувати кредити і підняти зарплати.

На головній площі Жанаозену зібрались сотні людей, які вимагали відставки Нурсултана Назарбаєва.

Вже 3 січня протести спалахнули у Алмати,  і Актау . На площах крупних міст почали з'являтись наметові містечка.

Вдень 4 січня протестувальники зібралися на площі Ітимак в Актау. На площі встановили 3 намети та 2 юрти. Люди співають гімн і кричать "Газ - 50".

 Протести ФОПів в Україні

28 грудня під офісом президента Володимира Зеленського в Києві зібрались тисячі людей, які вимагають від влади припинити співробітництво з МВФ.

За словами учасників протесту, регулярне кредитування від МВФ погіршує становище України, та провокують соціальну та фінансову кризу, а умови Фонду більше схожі на шантаж.

Демонстранти звинувачують владу у антинародній політиці. Вони також вимагають ввести мораторій на підвищення комунальних тарифів та припинити розпродаж стратегічних державних підприємств.

Протестувальники вимагають опублікувати всі деталі угоди з МВФ та умов кредитної програми.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?