У Казахстані відключили інтернет на тлі протестів. Уряд пішов у відставку
Категорія
Світ
Дата публікації

У Казахстані відключили інтернет на тлі протестів. Уряд пішов у відставку

У Казахстані відключили інтернет на тлі протестів. Уряд пішов у відставку
Джерело:  online.ua

У центрі Алма-Ати вранці відновилися сутички між поліцейськими та людьми, які вийшли на акції протестів проти збільшення ціни на газ вдвічі. Поліція почала застосування до демонстрантів спецзасобів. Основну площу міста перекрито БТРами.

Джерело: Orda.kz, RLTwitter місцевих операторів

Повсюдно в центральній частині міста долітають звуки від вибухів світлошумових грана. Низка ЗМІ називають те, що відбувається "вуличними боями". Внаслідок дій обурених мітингувальників подекуди видно спалахи після масових підпалів поліцейських автомобілів.

На тлі протестів відключили інтернет

Не працює громадський транспорт. Крім того, через протести у Казахстані в країні відключили мобільний інтернет, а з інших прикладів на території охоплених акціями регіонів неможливо зайти на сайти, які активно висвітлюють заходи спротиву.

Мітинги сколихнули столицю Нур-Султан, Алмати, Актау, Атирау, Караганду, Уральськ, Талдикорган, Кизилорд, Шимкент та інші міста.

Зокрема, йдеться про такі джерела інформації, як сайти Orda.kz та агенції КазТАГ. А місцеві представництва таких операторів, як Beeline та Kcell підтвердили дані про обмеження зв'язку.

Наразі у нас спостерігаються обмеження з наданням послуги мобільного інтернету з незалежних від компаній причин, — йдеться на сторінці "Білайн Казахстан" у Twitter.

Варто уточнити, що наразі компанія не створила власного твіта з поясненням ситуації, йдеться лише про відповіді від обуреним користувачам, які останні кілька діб штурмують коментарі оператора:

  • увімкніть інтернет, людям працювати треба

  • Такс, зник мобільний інтернет і на @_Beeline_kz, і на @KcellGSM і пробка тепер у бік від площі.

  • що за швидкості такі космічні (0,92 мб/сек — ред.)

  • де мобільний інтернет@Beeline_kz? чому не працює?

За інформацією місцевих ЗМІ, інтернет зараз недоступний у найбільшому місті країни Алмати.

В Алмати нині не працюють месенджери What's App та Telegram. А також мобільний інтернет, — повідомляє Sputnik Казахстан.

Протести через ціну на газ та політичні гасла 

Причиною протестів є підвищення цін на газ вдвічі. Поліція деяких міст проводила жорсткі затримання, намагаючись розігнати мітингувальників. Окрім вимоги зниження цін на скраплений газ, протестувальники почали також висувати й політичні гасла.

Якщо першого дня в Жанаозеніні мітинг прийшли сотні місцевих мешканців, то вже 3 січня зібралася понад тисяча людей. Акції протесту продовжились і 4 числа. На площі в Актау протестувальники встановили намети та юрту.

В Уральську перекривали міжнародну трасу Самара — Шимкент. Сотні нафтовиків родовищіа Тенгіз підтримали протестувальників.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?