Казахстан відреагував на заяви про "український слід" в мітингах
Категорія
Політика
Дата публікації

Казахстан відреагував на заяви про "український слід" в мітингах

Казахстан відреагував на заяви про "український слід" в мітингах
Джерело:  online.ua

10 січня Посольство Казахстану заявило, що вважає "вкиданням" інформацію про нібито "український слід" подій у країні.

Джерело:  "Інтерфакс-Україна"

Казахстан спростував чутки про "український слід" в мітингах

Ми зараз відчуваємо, що в Україні нам співпереживають. На жаль, з'являються окремі інсинуації, націлені на те, щоби внести сумнів у наші довірчі відносини. Є вкидання про "український слід" подій у Казахстані. Але ми бачимо, що компетентні органи України на ці сигнали своєчасно реагують, - йдеться в заяві Посольства.

Окрім того, представники дипломатичного відомства звернули увагу на те, що 11 січня запланований виступ президента Казахстану із посланням у парламенті та призначення нового складу уряду.

За їхніми словами, країна перейшла у нову реальність, яку ще потрібно усвідомити, однак вона планує слідувати заявленій ідеології "держави, яка чує".

Необхідно буде будувати чіткіші механізми зворотного зв'язку влади з населенням, щоб подібні радикальні події більше не відбувалися. Ми знаємо, що існують різні порівняння подій у Казахстані і з українським Майданом, і з подіями у Білорусі. Але наше глибоке переконання, що між ними не можна ставити знак рівності, - заявили в Посольстві Казахстану.

Дипломати також запевнили, що ситуацію незабаром стабілізують, і жодних змін в економічній політиці та інвестиційному кліматі держави не буде.

Окрім того, зазначається, що з 9 січня почали відновлювати рейси за маршрутом Нур-Султан – Київ – Нур-Султан.

Що відбувається у Казахстані

2 січня у найбільшому місті Казахстану Алмати відбулися зіткнення військових і демонстрантів, поліція заявила, що десятки бунтівників були "усунуті", коли вони намагалися штурмувати їхні офіси.

Кілька бронетранспортерів і десятки військовослужбовців у четвер вранці вийшли на головну площу Алмати, де сотні людей третій день протестують проти уряду.

За словами свідків видання, коли військові наближалися до натовпу, було чути постріли, але з тих пір ситуація на площі дещо втихомирилась.

По всій країні у вівторок і середу протести, спочатку спричинені підвищенням цін на паливо. За даними влади, вони забрали життя восьми поліцейських і військовослужбовців національної гвардії, що змусило казахстанського президента Касима-Жомарта Токаєва звернутись за допомогою до очолюваного Росією альянсу безпеки, який запропонував направити "миротворчі сили", щоб відновити контроль над країною, населення якої не згідне з його фінансовою політикою.

Державне телебачення повідомило у четвер, що Національний банк Казахстану вирішив призупинити роботу фінансових установ у країні заради безпеки їхніх працівників. Інтернет в країні переважно не працює.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?