Туреччина закриває Босфорський прохід для російських військових кораблів
Категорія
Світ
Дата публікації

Туреччина закриває Босфорський прохід для російських військових кораблів

Туреччина закриває Босфорський прохід для російських військових кораблів
Джерело:  online.ua

26 лютого президент України Володимир Зеленський повідомив, що Туреччина погодилася закрити Босфорську протоку для проходу російських військових кораблів.

Джерело: Твіттер Зеленського

Туреччина закриває Босфор

Президент Туреччини після перемовин з Володимиром Зеленським погодився закрити Чорне море для російських кораблів.

Дякую своєму другу, пану Президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану та турецькому народу за потужну підтримку. Заборона на прохід російських військових кораблів у Чорне море та вагома військова, гуманітарна допомога Україні сьогодні вкрай важливі. Народ України ніколи цього не забуде! – написав Зеленський.

Фото - скріншот

Нагадаємо, що Україна офіційно закликала Туреччину це зробити ще 24 лютого, після першої атаки Росії.

Про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар у заяві в посольстві в Анкарі.

Зараз найголовніше - підтримка України. Звертаюся до турецького народу та турецької влади допомогти Україні. Закликаємо закрити повітряний простір, закрити прохід через Босфор і Дарданелли для російських військових кораблів. Офіційний запит надіслано турецькій стороні, - сказав Боднар.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу послався на Конвенцію Монтре та сказав, що Туреччина обмежена в своїх можливостях.

У разі війни, в якій Туреччина не є стороною, можуть бути вжиті заходи щодо країн, які є сторонами у війні. Якщо є вимога, щоб кораблі воюючих країн повернулися в свої бази, то це повинно бути дозволено, – додав він, маючи на увазі Росію.

При цьому він додав, що у Росії був свій пункт в Конвенції Монтре.

Статті 19, 20 і 21 передбачають, що якщо корабель країни, що знаходиться в Чорному морі, бажає пройти з проханням повернутися на свою базу, це дозволено, – сказав Чавушоглу.

Конвенція Монтре, підписана в 1936 році, дає Туреччині контроль над проходом суден через ці дві ключові протоки. У мирний час цивільні судна можуть проходити вільно, хоча існують певні обмеження на прохід суден, що не належать Причорноморським країнам.

Причорноморські країни, в які, поряд з Туреччиною, Росією і Україною, також входять Болгарія, Грузія і Румунія.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?