Російські загарбники обстріляли Запорізьку АЕС та спричинили пожежу
Категорія
Україна
Дата публікації

Російські загарбники обстріляли Запорізьку АЕС та спричинили пожежу

Російські загарбники обстріляли Запорізьку АЕС та спричинили пожежу
Джерело:  online.ua

За словами міського голови Енергодару Дмитра Орлова, майже всю ніч російські окупанти намагались взяти під контроль територію Запорізької АЕС, та обстрілювали станцію.

Джерело: Facebook-сторінка міського голови Енергодару

Російські окупанти створили загрозу ядерної техногенної катастрофи

Наші ЗСУ тримають оборону. Відомо про постраждалих, але точна їхня кількість та стан у даних обставинах поки що назвати не можемо, - повідомив Орлов.

Пізніше один із співробітників ЗАЕС записав відеозвернення, повідомивши, що російські військові ведуть обстріли території атомної електростанції.

Увага! Техніка Російської Федерації веде вогонь по Запорізькій АЕС. Існує реальна загроза ядерної небезпеки на найбільшій ядерній електростанції Європи. Вимагаємо припинити вогонь з важкої техніки по Запорізькій АЕС! - повідомив працівник.

У наслідок обстрілів на території ЗАЕС спалахнула пожежа.

Ворожа техніка рухається та стріляє прямо по атомній станцій. Видно дим... Я телефонував своїм колегам, які працюють на енергоблоках: кажуть, що снаряди потрапляють прям по блоках, прямо поряд з небезпечним ядерним виробництвом, - заявив співробітник.

За його словами, на території станції також сховище для відпрацьованих ядерних відходів.

Добре, що воно ще поки що не потрапило під вогонь ворога. Це дуже небезпечно. Існує реальна загроза ядерної небезпеки. З продовженням обстрілів ніхто не може прогнозувати, чим все завершиться. Це атомний об'єкт. Найбільший, найпотужніший в Європі. І наслідки можуть бути транскордонними, які вийдуть далеко за межі України чи навіть Європи, - повідомив представник персоналу станції.

Представник пресслужби станції Андрій Туз заявив, що російські окупанти влучили у перший енергоблок ЗАЕС.

При цьому пожежники не могли перейти до ліквідації пожежі через постійні обстріли.

Пожежа на Запорізькій АЕС! Вогнеборці не можуть дістатися місця загорання та ліквідувати наслідки - розстрілюють впритул. Вже є влучання у перший енергоблок. Ядерне паливо знаходиться всередині ядерного реактора. Воно ще не вивантажене. Плюс, в центральному залі знаходиться ще басейн перевантаження та витримки ядерного палива, який також містить збірки з ураном та ядерним паливом, - повідомив Туз.

Згодом на станцію пропустили пожежників для ліквідації вогню та наслідків пожежі.

Пізніше працівники станції повідомили, що на територію станції увірвались чеченсько-російські найманці.

В ДСНС у той час повідомили, що протипожежний стан на території станції залишається в нормі.

Президент України Володимир Зеленський вже назвав дії російських загарбників ядерним терором.

Європа зараз повинна прокинутися: горить найбільша атомна станція Європи. Прямо зараз російські танки розстрілюють атомні блоки. Це танки, обладнані тепловізорами. Тобто, вони знають, куди стріляють. Вони до цього готувалися. Там 6 енергоблоків!.. У Чорнобилі вибухнув один енергоблок, - наголосив президент.

Мер міста Дмитро Орлов повідомив, що на території станції є поранені.

Вчора ввечері, десь близько 16.30, ворожа колона броньованої техніки прорвалася до міста, пішли відразу на атомну станцію і почали майже впритул гасити до будівлях та спорудах атомної станції. Сталася пожежа. Є поранені... Інформації про кількість поранених у мене немає. Про їхній стан: є також тяжкі поранені. Вивезти їх до лікарні немає можливості, - заявив Орлов.

Однак пізніше пожежні підрозділи, що виїхали для тушіння пожежі, повідомили, що на станції немає жертв та постраждалих.

Тільки в ранці о 6:20 пожежу в навчально-тренувальному корпусі Запорізької АЕС вдалось повністю ліквідувати.

О 05:55 пожежу в учбово-тренувальному корпусі (розміром 60х40 м) Запорізької АЕС у м. Енергодар локалізовано на площі 2 тис. м. кв. Попередньо жертв та постраждалих немає, - повідомили представники ДСНС.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?