РФ більше не вимагає "денацифікації" України на переговорах
Категорія
Політика
Дата публікації

РФ більше не вимагає "денацифікації" України на переговорах

РФ більше не вимагає "денацифікації" України на переговорах
Джерело:  online.ua

Росія більше не вимагає від України “денацифікації” і готова “дозволити” Києву приєднатися до ЄС, якщо Україна залишиться позаблоковою. Про це виданню Financial Times повідомили чотири особи, поінформовані про переговори.

Джерело: FT

РФ більше не вимагає демілітаризації та денацифікації України

Москва і Київ обговорюють паузу у військових діях як частину можливої угоди, яка передбачала б відмову України від прагнення до членства в НАТО в обмін на гарантії безпеки та перспективу вступу до ЄС, повідомили виданню на умовах анонімності.

Проект документа про припинення вогню не містить жодного обговорення трьох первинних основних вимог Росії — «денацифікації», «демілітаризації» та правового захисту російської мови в Україні, — додали причетні.

Предстваники обох сторін мають зустрітися у Стамбулі під час четвертого раунду мирних переговорів.

Поступки з боку Росії відбуваються через те, що її наступ значною мірою застопорився через запеклий спротив України та недоліки Росії.

Але Україна та її західні прихильники залишаються скептично налаштованими щодо намірів Путіна, побоюючись, що російський президент може використати переговори як димову завісу, щоб поповнити свої виснажені сили та спланувати новий наступ.

Давид Арахамія, голова парламентської партії президента України Володимира Зеленського і член переговорної групи Києва, заявив, що сторони близькі до домовленості щодо гарантій безпеки та вступу України до ЄС, але закликав бути обережними щодо перспектив прориву.

Усі питання» стояли «на столі з початку» переговорів, але «багато моментів — як і в кожному окремому пункті є невирішені моменти», — сказав Арахамія.

Інша особа, поінформована про переговори, сказала, що Україна стурбована тим, що Росія майже щодня змінює свою позицію, як у плані військового тиску, так і щодо вимог, таких як «демілітаризація» України.

У рамках угоди, що розглядається, Україна також утримається від розробки ядерної зброї або розміщення іноземних військових баз на додаток до відмови від прагнення до членства в НАТО.

В обмін Україна отримає те, що Арахамія назвав «формулюванням, наближеним до статті 5 НАТО», згідно з якою члени альянсу повинні прийти на допомогу один одному у разі нападу, за гарантії безпеки від таких країн, як Росія, США, Велика Британія, Канада, Франція, Німеччина, Китай, Італія, Польща, Ізраїль та Туреччина.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?