Що корисно знати про культуру Болгарії перед відпусткою: 7 фактів
Категорія
Прес-релізи
Дата публікації

Що корисно знати про культуру Болгарії перед відпусткою: 7 фактів

Що корисно знати про культуру Болгарії перед відпусткою: 7 фактів
Джерело:  online.ua

Болгарія — сонячна балканська країна, до якої українці радо їдуть на відпочинок. Навіть у літній сезон на сторінці https://bronix.ua/hot-tours/bulgaria/kiev можна знайти тури за вигідною вартістю із зручним вильотом з Києва.

З одного боку, місцева культура близька нам, адже порозумітися з офіціантом або водієм автобуса можна, навіть у разі виникнення мовленнєвого бар’єра. З іншого, важливо пам’ятати про особливості цієї країни, аби відпустка принесла максимум позитивних вражень.

7 цікавих фактів про культуру Болгарії

1. Жести. Перший дисонанс, з яким стикається український турист, — протилежне значення рухів головою. Тобто звичний нам кивок каже про незгоду, тоді як похитування — про згоду.

2. Відмова неприйнятна. Якщо болгарин хоче вам відмовити або просто не знає відповіді на поставлене запитання, він, найімовірніше, підбере виправдання чи навіть скаже неправду. Тому будьте обережні, покладаючись на підказки щодо дороги, руху транспорту та інших принципових питань. Краще спочатку пошукати інформацію в Інтернеті або поставити питання кільком перехожим.

3. «Оманливі друзі перекладача». Хоча в болгарській мові багато знайомих нам слів, часто вони мають зовсім інше значення. Наприклад, «прямо» означає поворот ліворуч. Коли йдеться про напрям руху, їжу та інші важливі речі, варто уточнювати інформацію англійською або використовувати перекладач у смартфоні.

4. Сієста. Під час літньої спеки деякі ресторани та магазини можуть не працювати з 15:00 до 18:00. Це варто враховувати, аби не лишитися без запланованого обіду чи шопінгу. Також у невеличких містах продуктові магазини працюють до 18:00–20:00 години.

5. Пунктуальність. Місцеві жителі зазвичай не переймаються своєчасністю візитів. На вас ніхто не образиться, якщо ви запізнитеся, але чекати на іншу людину, навіть якщо заплановано ділову зустріч, можна достатньо довго.

6. Чайові. Сучасна культура обслуговування в Болгарії вимагає залишати персоналу невеличкі суми для подяки. Це стосується здебільшого офіціантів (5–10 % від чека) та таксистів (5 % від суми).

7. Фотозйомки. Не варто фотографувати незнайомців без їхнього дозволу — це буде сприйнято як дуже неввічливий вчинок. Також зйомка зазвичай заборонена в аеропортах, храмах, багатьох музеях. Щоб фотографувати в місяцях, зазначених в останніх двох пунктах, краще отримати спеціальний дозвіл.

Зверніть увагу, що налагодити комунікацію допоможуть кілька слів, які можна вивчити болгарською (зазвичай привітання, прощання та вдячність). Це універсальна порада, яка працює в будь-якій країні світу, — місцевим жителям приємно відчувати повагу з боку іноземців.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?