Категорія
Прес-релізи
Дата публікації

Як правильно чистити кондиціонер

Джерело:  online.ua
Як правильно чистити кондиціонер

Як відомо, більшості проблем з технікою можна уникнути, якщо правильно її експлуатувати, регулярно обслуговувати та чистити. Особливо це стосується тих пристроїв, які мають справу із перепадами температур. Тобто – бойлерів, холодильників, пральних машин та, звичайно ж, кліматичної техніки. Але, чомусь, саме чищення кондиціонерів викликає у користувачів найбільше проблем, тому сьогодні ми розповімо вам про нього те, що варто знати кожному.

Як часто потрібно чистити кондиціонер

Перше, що потрібно знати – як часто чистити кондиціонер. Згідно з рекомендаціями більшості виробників, капітальне чищення зовнішнього та внутрішнього блоків спліт-систем має проводити 2 рази на рік. До початку спекотного сезону та після його закінчення перед «консервацією» на зиму. Чи можна це робити рідше? Можна, звичайно. І якщо вам дуже пощастить, то жодних проблем через це не станеться. А їх, до речі, може виникнути чимало. Найчастішими серед них будуть такі:

  • Повне припинення роботи кондиціонера.

  • Зменшення ефективності охолодження повітря.

  • Поява сторонніх дратівливих шумів у процесі роботи.

  • Виникнення неприємних запахів – плісняви, вогкості чи затхлості.

  • Підвищення ризику заробити інфекційне захворювання дихальних шляхів.

Також на те, як часто чистити кондиціонер, впливають фільтри внутрішнього блоку. Якщо у вас пристрій, обладнаний вугільними фільтрами - вітаємо, їх чистити марно, тільки міняти, коли вони вийдуть з ладу. Якщо є додаткові іонізатори, це трохи краще, оскільки з ними вже можна працювати. Приблизно так само часто, як і зі стандартними сітчастими фільтрами – 2-4 рази на місяць, залежно від наявності ознак погіршення роботи пристрою. І так, це вам належить робити самостійно, тому що більшість компаній, що займаються чищенням кондиціонерів, працюють з фільтрами тільки в рамках «повної програми», проводити яку щомісяця надто дорого та не дуже зручно. На щастя, саме з фільтрами проблем виникає найменше. Отже.

Як почистити кондиціонер у домашніх умовах

Як почистити кондиціонер у домашніх умовах

Почнемо з головного. Вам знадобляться: викрутка та гайковий ключ, ганчірка, пилосос, м'яка щітка, рідке мило або звичайний засіб для чищення, спеціалізований засіб для чищення кондиціонерів, дезінфектант, целофанова плівка і, що найскладніше - мийка високого тиску і прямі руки. Також бажаний деякий досвід робіт із технікою – без нього розбирати кондиціонер вам буде досить важко.

Далі. Ви можете самостійно почистити кондиціонер повністю лише в тому випадку, якщо його зовнішній блок розташовується на висоті не більше другого поверху. В іншому випадку це може бути небезпечним. На щастя, фільтри саме зовнішнього блоку активно засмічуються тільки на висоті приблизно до 4, тому з ними доводиться працювати не так часто.

Та й ще одне. Перед тим, як почистити кондиціонер, його необхідно відключити від мережі та дати йому десь півгодини для того, щоб охолонути. А після капітального чищення – дати десь добу, щоб залишки води повністю випарувалися природним шляхом. Крім того, сушити окремі елементи потрібно не під прямим сонячним промінням і далеко від нагрівальних приладів. Тепер переходимо до конкретики.

Як почистити фільтр у кондиціонері

Найпростіший момент, для якого ні досвіду не потрібно, ні мінімийки. Для початку, знімаєте передню панель. Це не складно, вона майже завжди кріпиться на клямках. Після цього – від'єднуєте напрямні заслінки. Або просто виймаєте їх, або трохи згинаєте і витягуєте з пазів. Їх і передню панель рекомендується мити так само часто, як і фільтри. Далі вам може знадобитися відкрутити гвинти кріплення, якими фільтри утримуються всередині. Але це залежить від моделі. Потім ви берете цю пластикову сітку з дрібними осередками - і обробляєте її пилососом, після чого - промиваєте проточною водою. Якщо це не допомогло, то на півгодини замочуєте в розчині засобу для чищення, а потім - обробляєте м'якою щіткою. І знову промиваєте. Якщо від фільтрів відчутно неприємно пахне - додайте в чистячу суміш дезінфікуючий розчин. Власне, все – дати просохнути всім елементам та зібрати у зворотному порядку.

Зазвичай на цьому ж етапі чистять і іонізатор повітря, а точніше – його електростатичну пластину, до якої якраз і прилипає пил. Але як це робити - краще подивитися в інструкції, оскільки у різних моделей чистка може серйозно відрізнятися.

Як почистити внутрішній блок

А ось тут уже починаються складнощі. Головна - вам якось доведеться виймати вентилятор, так як на його лопатях практично завжди осідає пил упереміш з конденсатом. Для початку, вам доведеться від'єднати від зливу трубку дренажного піддону. І трубку, і сам піддон, теж потрібно буде почистити, ще й обробити засобом, що дезінфікує, оскільки саме там утворюються найбільш сприятливі умови для росту бактерій. Далі. Відкрутити гвинти, які утримують випарник, з протилежного боку до електродвигуна. Потім відкрутити гвинт, яким вал вентилятора кріпиться до ротора двигуна. Після цього підняти випарник і витягнути вал разом з вентилятором. Потім залити його засобом для чищення десь на годину, після чого - відчистити м'якою щіткою.

На цьому чищення кондиціонера не закінчується, тому що у нас ще є решітка випарника, яка теж дуже часто забиваються пилом. Та й усі внутрішні поверхні блоку також потребують чищення – крім електронної плати та датчика температури радіатора. Їх ми обов'язково повинні закрити целофановою плівкою. Якщо вам пощастило, то радіатор вдасться відчистити простою щіткою і пилососом, а внутрішню поверхню – ганчіркою. Якщо ні – доведеться використовувати мийку високого тиску та спеціалізовану піну для чищення кондиціонера. І так, перед усім цим вам варто з тієї ж целофанової плівки зробити злив, який відводитиме брудну воду в дренажну трубу.

Як почистити дренаж кондиціонера

Порівняно з минулим – дуже простий етап. Ви просто продуваєте трубу пилососом, а потім - заливаєте в неї на півгодини засіб для чищення з дезінфектантом. Чекаєте, ще раз продуваєте та промиваєте чистою водою.

Як почистити зовнішній блок

Найскладніший етап чищення кондиціонера. Для початку, вам доведеться зняти верхню захисну кришку та захисні ґрати, які зазвичай кріпляться на гвинтах. Далі – відкрутити крильчатку компресора, просто відгвинтивши гайку, якою вона утримується на валу. Сам компресор рекомендується обернути плівкою, хоча багато хто говорить, що він загалом не боїться високого рівня вологості. Далі наносите спеціалізований засіб для чищення кондиціонерів на решітку радіатора та внутрішню поверхню блоку, півгодини чекаєте, після чого промивайте мийкою високого тиску до тих пір, поки вода не стане чистою. Кришку, грати та крильчатку також промиваєте цією мийкою.

Висновок

Якщо у вас є вільний час і потрібні інструменти, то ви можете самостійно почистити кондиціонер повністю. Хіба що, крім зовнішнього блоку, якщо він розташований вище, ніж другий поверх. Все ж таки самостійно виконувати подібні висотні роботи не рекомендується. Але якщо ви не хочете витрачати свій час або не дуже добре вмієте поводитися з технікою, то краще довірити чистку кондиціонерів професіоналам з компанії SCU.

Ми чудово розуміємося на кліматичній техніці, тому з легкістю здійснюємо чищення та обслуговування кондиціонерів будь-якої складності. І навіть із промисловими моделями працюємо, які чистити набагато складніше. А головне – гарантуємо, що після нас ваша кліматична техніка залишиться функціональною. Плюс у процесі чищення кондиціонера дуже зручно проводити його діагностику – з метою виявлення потенційних поломок на ранніх етапах. Так що якщо ви хочете, щоб у вас вдома завжди був комфортний мікроклімат – сміливо звертайтесь до нас!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?