Категорія
Календар Свят
Дата публікації

23 квітня — Всеукраїнський день психолога

Джерело:  online.ua
23 квітня — Всеукраїнський день психолога

Наука, що вивчає поведінку та розум людини — це психологія. Саме психолог має розуміти людське мислення, поведінку, знати, як функціонує мозок, а також передбачати емоційний та особистий розвиток пацієнта. Для того, щоб вивчати різноманітні аспекти людського життя, психолог має брати до уваги — різні фактори буття, думки та дії людини. Психологія — це наука, що дуже тісно переплітається з медициною та соціальними науками, тому її відносять до категорії наскрізних наук. В Україні є навіть професійне свято — день психолога. 

Коли день психолога та коротка історія розвитку психології

“Psyche” — грецьке слово від якого походить термін “психологія”, перекладається як “дихання”, “дух”, “душа”. “Ology” — це дослідження або наука.

Це достатньо молодий напрямок науки, найбільші досягнення в психології відбулися протягом останніх ста п'ятдесяти років. Проте, деякі історичні факти говорять про те, що  психологія згадувалася, ще за часів Стародавньої Греції — це за п'ятсот років до нашої ери. В ті часи жили, а також працювали такі великі мислителі та філософи, як: Сократ, Платон і Арістотель. Філософи обговорювали такі теми, які зараз вивчає сучасна психологія. Про що саме говорили:

  • Про пам'ять;

  • Свободу волі;

  • Вплив природи та виховання;

  • Привабливість;

  • Інші теми.

На початку, зародилися два напрямки психології — структуралізм (започаткував Вільгельм Вундт), а також функціоналізм (Вільям Джеймс). Це був початок дев'ятнадцятого століття. Тим, хто запровадив психоаналіз, вважають Зігмунда Фройда. Він почав практикувати розмовну терапію, для дослідження невідомих мотивацій та бажань.

Карл Юнг був першим, хто заснував аналітичну психологію (він впевнено стверджував, що більшість людських страждань — це душевні або психологічні розлади).

Аарон Бек — ним було створено напрямок когнітивно-поведінкової терапії. Під час, коли людина переживає якусь важку життєву ситуацію, думки можуть бути неточними та не відповідати дійсності. Бек стверджував, що розроблена ним терапія допомагала людям визначитися, коли відбулося викривлення думок, змінити мислення та розв'язати проблеми.

Існує чотири основні цілі психології:

  1. Опис поведінки — перше завдання психології, завдяки цьому дослідники можуть віднайти закони (загальні) людської поведінки. Приклад: Павлов розробив закон навчання, досліджуючи поведінку собаки;

  2. Пояснення — спроба психолога пояснити, як і чому відбувається та чи інша дія з боку пацієнта, існують теорії, що можуть пояснити будь-яку поведінку;

  3. Прогнозування — прагнення передбачити майбутню поведінку людини на основі деяких досліджень. До прикладу — асоціації негативного результату зі стимулом може призвести до фобії;

  4. Змінювання — спроби змінити або хоча б контролювати поведінку людини, лікують тривожні та інші психосоматичні розлади використовуючи теорії засновані на умовній поведінці.

Всеукраїнський день психолога святкують навесні. День психолога в Україні почали святкувати з 2004 року, ініціювала це свято Національна асоціація практичних психологів та соціальних працівників України. 23 квітня день психолога в Україні, цю дату обрали не випадково — в цей день у 1896 році народився відомий український психолог Г. С. Костюк, що зробив величезний внесок у розвиток психологічної науки та освіти в Україні. 

День психолога 2024 та традиції святкування 

У професійне свято — день психолога, прийнято вшановувати заслуги у розвитку суспільства, також популяризації психології, всіх причетних до цієї професії. З цією нагоди в Україні проводять різні заходи: 

  • Конференції, майстер-класи, тренінги та різноманітні семінари;

  • Виставки, презентації нових досягнень, фестивалі та форуми;

  • Різноманітні святкові заходи — банкети, концерти та флешмоби.

23 квітня святкують празник не тільки в Україні, це також міжнародний день психолога, який відмічають у всьому світі. 

З початку повномасштабного вторгнення Росії, професія військовий психолог набула особливого значення та важливості. Тому день військового психолога, це актуальне та важливе свято для країни. У цей день можна дарувати психологам квіти, вітальні листівки, подарунки та привітання з днем психолога.

Професія унікальна та затребувана, а головне необхідна! Я від щирого серця вітаю тебе, і бажаю, щоб теплі слова на твою адресу були не тільки цього дня, а кожного наступного, і завжди! Кохання, терпіння та міцного здоров'я!

***

Наші вітання тим, хто вміє розуміти, слухати та спрямовувати нас, наших психологів! Спасибі, що зцілюєте наші уми та розбиті серця, допомагаючи зрозуміти себе та свої вчинки, і знаходити світло там, де ми бачимо лише темряву. Із Днем психолога!

***

Сьогодні без психолога ніяк,

Він потрібний усім - такий нині час,

Розмовляє, підніме купу тем,

І зніме з вас проблем непотрібних тягарів!

Ми всіх фахівців вітаємо,

І від душі їм усім добра бажаємо!

***

Привітання з днем психолога у прозі:

Вітаємо психологів з їх професійним святом — Всеукраїнським днем психолога. Дякуємо за вашу працю. Психолог — це лікар душі, а душевна рівновага дуже важлива. Тож хай у вашому житті завжди панує гармонія.

***

Щиро вітаю з Всеукраїнським днем психології! Бажаю більше кохання, гарного настрою, позитивного настрою та нехай усе життя буде немов малина!

***

Вітаю з Всеукраїнським днем психолога! Бажаю завжди жити у комфорті, гармонії, коханні та щасті. Нехай така важлива професія завжди популярна та затребувана!

***

Якщо ви хочете привітати знайомого психолога з професійним святом, ви можете відправити картинки з днем психолога:

картинка з днем психолога

картинка з днем психолога

картинка з днем психолога

картинка з днем психолога

картинка з днем психолога

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?