День весняного рівнодення: як відзначають, традиції та прикмети
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

День весняного рівнодення: як відзначають, традиції та прикмети

Джерело:  online.ua
День весняного рівнодення: як відзначають, традиції та прикмети

Весняне рівнодення 2024 року настане 20 березня. Щороку ця весняна дата значить, що день рівний ночі та бере початок астрономічна весна. Вираз “рівнодення” утворився від латинського “equinoxium”, що перекладається, як “рівність між днем і ніччю”. Це мить коли в південній та північній півкулях ідентичний діапазон дня і ночі. Науковці пояснюють день весняного рівнодення так — настання дня визначається за виходом над небокраєм частини сонячного диска, а не його центру.

По всьому світу, крім полюсів, день дорівнює ночі та триває дванадцять годин. Відбувається це лише два рази на 365 днів, восени та навесні (дні рівнодення), коли денне світило сходить на сході і заходить на заході. Саме у ці періоди, знаходячись на екваторі можна спостерігати, як “світило дня” пропливає прямо над головою. 

Традиції пов'язані з весняним рівноденням

Дата весняного рівнодення кожні дванадцять місяців змінюється, це відбувається через розбіжність між астрономічним та календарним роком. Залежно від року, можливі дати 19, 20 або 21 березня. Народна назва цього унікального дня — це “Сонцеворот” або “Вербоносиця”. Люди завжди вважали, що з настанням весняного рівнодення, природа починала своє оновлення: сходив сніг, поверталися пернаті з теплих країв, гримів перший весняний грім та бубнявіли бруньки. Господині за традицією в цей весняний день пекли пироги та печиво у вигляді жайворонків. Цими смачними “пташками” частували малечу. Молодь збиралася до купи, дівчата виводили веснянки, а хлопці розводили вогнище та стрибали через нього.

20 березня день весняного рівнодення, ще зі стародавніх часів у цей період потрібно було зробити безліч справ:

  • прибрати в хаті та обов'язково позбутися усього барахла;

  • вербою, яка забрунькувала вимести з оселі негативне та давнішнє;

  • відшмагати вербою людину, яка хворіє (для швидкого одужання), дужу, щоб не хворіла;

  • декілька гілочок верби залишити в оселі для захисту від нечистої сили;

  • помиритися з близькими та друзями;

  • закоханим варто було зустрітися в цей день для того, щоб кохання було міцним.

Коли день весняного рівнодення та як святкують в інших країнах. Багато народів світу саме цю березневу дату вважають початком нового року. Наприклад, у Японії день весняного рівнодення — це національне свято. У євреїв на свято рівнодення святкують Песах (день, коли вшановують вихід народу з Єгипту). У Китаї в цей день грають у популярну гру — потрібно втримати яйце у вертикальному положенні.

Українці в ці дні празникували “Сорок святих мучеників”, в історії згадується про те, що тоді наші прабатьки випікали сорок жайворонків. Ці птахи з тіста, яких традиційно зав’язували на вузлик, робили вічка (використовували чорний перець), а також крила, важливим був саме вигляд виробу — птах у польоті. Ця традиція була зафіксована збирачами фольклору по українських селах. Люди щиро вірили, що таким чином вшановують та закликають весну до повернення. Обряди з жайворонком-пирогом, як дитячі забави, етнографи фіксували ще у 19 столітті М. Максимович, М. Маркевич та П. Чубинський.

Випечених жайворонків чіпляли на палички і роздавали дітям. Останні бігали з ними селом, періодично стаючи на підвищення – горбочки, щоб "пташки" були ближче до неба. Наші пращури вважали, що жайворонок приносив на своїх крилах весну, адже прилітав найраніше. Появу цієї пташки розцінювали як пробудження природи після зими.

День весняного рівнодення

Що не потрібно робити в день весняного рівнодення та прикмети

  1. Не можна сваритися;

  2. Не можна злитися;

  3. Не залишають бруд та безлад у хаті;

  4. Не відкладають гроші на “чорний день”;

  5. В цей день не садять вербу.

Українці завжди жили в гармонії з природою, тому постійно слідкували за природними явищами. Якщо в цей день температура була нижче нуля, то вірили, що більше морозу в цьому році не буде. Якщо плюсова, то може бути мороз.

Науковці з'ясували, що наші предки рахували проталини на річці, вони вірили, якщо дорахувати до ста, то по весні горя не знатимеш. У весняне рівнодення наші предки дотримувалися тих же звичаїв, що і на будь-яке інше свято. Тоді не можна було прясти, прати, а також робити будь-яку фізичну працю. Головні прикмети на день весняного рівнодення:

  • Лелеки у небі 20 березня — весна прийде з запізненням;

  • Капає з даху — рік буде врожайним;

  • Повернення птахів з вирію — щедро вродить хліб;

  • Ввечері похолодало — варто чекати на заморозки;

  • Мороз в день весняного рівнодення — сорок днів буде така холодна погода.

Наші пращури з особою теплотою зустрічали прихід весни. День весняного рівнодення картинки, якими можна привітати рідних, друзів чи просто знайомих людей можна знайти на сайті.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?