Каша для розуму та нервів. Що таке булгур і чим він корисний
Категорія
Їжа
Дата публікації

Каша для розуму та нервів. Що таке булгур і чим він корисний

Каша для розуму та нервів. Що таке булгур і чим він корисний
Джерело:  online.ua

Булгур популярний в деяких країнах Східної Європи, Ближнього Сходу та Азії. Він не є якимось окремим сортом злакових – дана назва означає спосіб обробки пшениці. Завдяки паровій обробці зерен булгур зберігає максимум корисних властивостей, незалежно від способу приготування. Гід Онлайн розповідає, що таке булгур, як його роблять, які страви з нього готують та чим він корисний для організму жінок та чоловіків.

Як роблять булгур?

Фото: envato.com

Для виготовлення булгуру зерна пшениці з лушпинням обробляються парою або вимочуються у воді, після чого ретельно просушуються, відділяються від лушпиння та дробляться. Помел може бути різним – у залежності від регіону та сорту пшениці.

Жителі Туреччини, Індії та країн Балканського регіону обробляли пшеницю окропом, розкладали на сонці для випаровування вологи, після чого просіювали на вітрі. Від розміру сита залежав і розмір крупинок.

Чим корисний булгур для жінок?

Фото: envato.com

Булгур містить велику кількість корисних для організму вітамінів та мінералів. Зокрема, у ньому міститься багато фолієвої кислоти (вітамін B9), яка допомагає кровотворенню та покращує роботу імунної системи.

Цей елемент також необхідний для вагітних жінок – він допомагає уникнути ризику викидня та забезпечує збереження здорових ланцюжків ДНК. Враховуючи особливості жіночого організму, йому набагато простіше засвоювати фолієву кислоту разом з продуктами, аніж у синтезованому вигляді у таблетках.

Окрім фолієвої кислоти, у булгурі є калій, магній та фосфор. Вони забезпечують нормальну роботу серцево-судинної системи, сприяють зміцненню нервових волокон, зміцнюють кісткову тканину. Дієтологи наголошують, що вживання цього продукту в холодну пору року вбереже від авітамінозу та посилить захисні здібності організму.

Чим корисний булгур для чоловіків?

Слід їсти булгур і чоловікам. Це обумовлено, насамперед, великою кількістю білків, які містяться в цьому продукті. Без білків м’язова тканина швидко втрачає тонус. Тому якщо ви займаєтесь важкою фізичною працею чи спортом, включення булгуру до свого раціону допоможе вам швидше відновлюватися після навантажень та бути витривалішим.

А ще у булгурі є корисні жири, які захищають клітинні мембрани від проникнення хвороботворних мікроорганізмів, тим самим підвищуючи імунітет. Таким чином, вживання булгуру дасть вам змогу почуватися здоровіше і не захворіти у холодну пору року, коли імунна система послаблюється.
Корисний булгур і для гормональної системи, зокрема він сприяє підвищенню лібідо. Завдяки вітамінам А, Е, К та РР прискорюється метаболізм та виведення з організму шкідливих речовин.

Кому протипоказаний булгур?

Булгур не варто вживати людям, які мають алергію на злакові та клейковину, що пов’язано з індивідуальною непереносимістю цих компонентів організмом. Також не рекомендується їсти цю крупу людям, які страждають на гастрит, виразку шлунку та деякі інші захворювання травної системи. У булгурі багато клітковини, яку важко перетравлювати, особливо у великій кількості.

Що готують з булгуру?

Фото: envato.com

Булгур є частиною багатьох страв у східних країнах, в першу чергу – різних каш. Так, наприклад, популярна каша з булгуру на молоці. Для неї потрібні наступні інгредієнти:

  • одна склянка дроблених злаків;

  • одна склянка води;

  • одна склянка молока;

  • дві столові ложки вершкового масла;

  • сіль за смаком (можна також додавати цукор).

В каструлі розтоплюється масло, після чого туди додається крупа, яка має дещо обсмажитися. Далі у каструлю наливається вода та молоко, які потрібно довести до кипіння та накрити кришкою. Вариться каша на маленькому вогі 15-20 хвилин, доки крупа не розбухне. В кінці додається сіль або цукор.

Не менш популярним є булгур з овочами. Він робиться з таких інгредієнтів:

  • пів склянки булгуру;

  • одна склянка води;

  • одна головка цибулі;

  • один солодкий перець;

  • олія рослинна для смаження;

  • сіль за смаком.

Перед приготуванням страви булгур слід ретельно промити, залите склянкою окропу та поставте на маленький вогонь. Поки крупа готується, в можете порізати цибулину півкільцями та обсмажите її на олії до золотистого відтінку. Далі необхідно нарізати перець соломкою та змішати його з цибулею. Разом їх треба смажити не більше 3 хвилин.

Коли овочі обсмажаться, додайте їх до каші в каструлі, все ретельно перемішайте та залишіть страву настоюватися ще на 5 хвилин. Сіль додається в останню чергу. Якщо каша виглядає водянистою, її слід залишити під кришкою ще на 10 хвилин, доки вода повністю не вбереться.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?