Все про камуфляж: історія, види, забарвлення та назви кольорів
Категорія
Військовий Гід
Дата публікації

Все про камуфляж: історія, види, забарвлення та назви кольорів

Все про камуфляж: історія, види, забарвлення та назви кольорів
Джерело:  online.ua

Слово "камуфляж" перекладається з французької як "маскування". За понад сто років існування було створено безліч видів камуфляжу, але його основна задача залишається незмінною – ускладнити виявлення бійця противником за рахунок зливання його контуру з оточуючою місцевістю. Військовий Гід Онлайн розповідає, коли з'явився перший камуфляж, які види камуфляжу використовуються у сучасних арміях світу та які бувають кольори камуфляжу.

Історія камуфляжу: коли він вперше з'явився

Перший камуфляж болотного кольору "хакі" створили англійці під час Англо-бурської війни (1899-1902 рр), яка велася за незалежність Трансваалю від Британської імперії. Червоні мундири, які носили англійські солдати, слугували відмінною мішенню для супротивника, що призводило до значних втрат. Тому було вирішено перевдягнути військових у менш помітну форму, яка б зливалася з місцевим ландшафтом.

Солдати нацистської Німеччини, зокрема підрозділи СС, у часи Другої світової війни також широко використовували камуфляж. Для вермахту було розроблено понад 30 видів різного камуфляжу, причому деякі з них використовуються у сучасній німецькій армії і досі. До речі широко використовувана в радянській армії "берізка" є модернізованою версією німецького камуфляжу 40-х років.

Поштовх у розвитку камуфляжів відбувся у 50-60-ті роки. У Бельгії, Великобританії, Німеччині, США та інших країнах почали розроблюватися нові та удосконалюватися існуючі камуфляжі для конкретних умов – пустелі (Північна Африка, Середня Азія), лісу (Європа, Північна Америка), тропічних джунглів (Південно-Східна Азія, Південна Америка), зими, тощо.

Найбільш розповсюджені види камуфляжу

Камуфляж "Український піксель" ММ-14

Камуфляж "Український піксель", який створювався за натівськими зразками, прийшов на зміну застарілому радянському "дубку" у 2014 році.

"Український піксель" має світло-бежеву основу, на якій розташовані плями-квадратики темного болотно-зеленого, сіро-зеленого, темно-сірого та світло-зеленого відтінків. Таке поєднання "розмиває" силует бійця на всіх дистанціях та ускладнює його виявлення ворогом навіть через прилади нічного бачення.

Камуфляж "ВАРАН"

"ВАРАН" – це ще один новітній камуфляж, розроблений для потреб ЗСУ у 2014 році. Його головна особливість – тривимірні сітчасті структури малюнку.

Завдяки ним боєць "розчиняється" в навколишньому пейзажі, навіть якщо хоч один з переважаючих кольорів навколишньої місцевості відповідає забарвленню камуфляжу. "ВАРАН" може використовуватися у будь-яких природних зонах України та у будь-яку пору року – навесні, влітку восени або навіть зимою.

Камуфляж Woodland M81

Woodland (Ліс) – один з найпоширеніших камуфляжів у світі, який скопіювали десятки країн. Він був створений для армії та морської піхоти США у 1981 році.

Малюнок цього камуфляжу складається з плям різної форми світло-зеленого, темно-зеленого, коричневого та чорного кольорів. В залежності від модифікації можуть переважати зелені або коричневі відтінки. Також є варіант delta – менш помітний у ІЧ-діапазоні. Зараз Woodland у США вже не використовується – йому на заміну прийшов більш сучасний MARPAT.

Камуфляж MARPAT

MARPAT – це сучасна версія "лісового" камуфляжу, який використовується у Морській Піхоті США (USMC). Його головна відмінність – піксельний малюнок коричневого, бежевого, зеленого та чорного кольорів, який добре маскує бійця у лісі, або на місцевості, де багато рослин.

Є окрема версія і для пустелі під назвою MARPAT Desert. Новий камуфляж успішно пройшов випробування у 2001 році, а у 2004 році у нього вже був переодягнений весь Корпус Морської Піхоти США.

Камуфляж ACU


Камуфляж ACU (Army Combat Uniform) став заміною застарілого BDU (Woodland M81) для американської армії. На сьогоднішній день ACU використовують всі підрозділи збройних сил США.

Відмінність цього камуфляжу від MARPAT полягає у відсутності чорних пікселів (чорний колір у чистому вигляді не зустрічається у природі). ACU складається з трьох відтінків сірого-зеленого кольору та є нейтральним. Завдяки цій особливості його можна використовувати в різних ландшафтах – горах, степу, місті.

Камуфляж Multicam

Універсальний камуфляж Multicam вперше був представлений у 2002 році, а на його розробку пішло 8 років. За задумкою Multicam має однаково добре маскувати бійця у будь-яку пору року, на будь-якому ландшафті, вдень та вночі. Але військові визнали ACU більш успішним.

У 2010 році камуфляж Multicam у оновленому "пустельному" варіанті під назвою OCP все ж таки був прийнятий армією США. Ним оснащувалися підрозділи, що перебували на службі у Афганістані.

Камуфляж DBDU (6 Color Desert)


Камуфляж 6 Color Desert також відомий за назвою "шоколадка". Саме такий камуфляж використовували американські війська у 1991 році під час операції "Буря в пустелі". Камуфляж має доволі складний плямистий малюнок блідо-зеленого, світло-коричневого, темно-коричневого, бежевого, чорного та білого кольорів.

Війна в Перській затоці виявила слабкі місця цього камуфляжу – він сильно контрастував на фоні пустельного ландшафту та демаскував бійців. Тому у 1999 році DBDU був замінений на DCU.

Камуфляж DCU (3 Color Desert)


Трьохколірний пустельний камуфляж DCU у американській армії прийшов на заміну не дуже вдалому шестиколірному DBDU. Камуфляж DCU має основу піщаного кольору, на якій розташовані широкі світло-зелені плями та вужчі коричневі. У формі з камуфляжем DCU американські війська приймали участь у вторгненні до Афганістану 2001 року та до Іраку 2003 року. Зараз цей камуфляж широко використовується багатьма союзниками США, зокрема підрозділами ізраїльської, нідерландської та австралійської армій.

Камуфляж DPM

Камуфляж DPM був створений у Великобританії ще у 60-х роках ХХ століття. Він призначений для маскування у лісистій місцевості (характерний ландшафт для країн Європи) та складається з плям і "мазків" коричневого, чорного, зеленого та жовтого кольорів.

Малюнок DPM імітує листя, траву та іншу рослинність. Варто зазначити, що британський камуфляж має спеціальне покриття, яке знижує помітність у інфрачервоному спектрі.

Камуфляж DDPM

Камуфляж DDPM (DPM Desert) – це пустельна версія камуфляжу DPM, який використовується у британській армії. DDPM двоколірний – на світлому пісочному фоні намальовані плями бурого кольору. Саме тому цей камуфляж отримав назву "іржа та пісок".

Британські солдати, вдягнені у форму з камуфляжем DDPM, приймали участь у війні проти Іраку у 1991 році. Зараз же цей камуфляж широко використовується цивільними мешканцями багатьох країн, наприклад, для туризму.

Камуфляж Flecktarn

Flecktarn – ще один широко відомий камуфляж, який використовується німецьким Бундесвером з 1976 року. Існує велика кількість варіацій камуфляжу Flecktarn – чотириколірна, п'ятиколірна та навіть шестиколірна.

Головна особливість Flecktarn – безліч яскравих коричневих, зелених, жовтих, оливкових, чорних та сірих цяток. Flecktarn ідеально підходить для маскування у лісистій місцевості та повністю зливається з рослинністю. Використовують його не тільки військові, а й цивільні, наприклад, мисливці.

ВСР-84 «Дубок» («Бутан»)

«Дубок» – триколірний військовий камуфляж, який був створений для збройних сил СРСР у 1984 році. Кольорова схема «дубка», яка складається з зелених та коричневих плям на світло-зеленому фоні, забезпечує розмиття силуету бійця на дальніх та близьких дистанціях.

Цей вид камуфляжу використовувався в армії Росії (у 1998 році замінений "Флорою") та все ще використовується у збройних силах Білорусі. Також він використовувався у ЗСУ до 2014 року, після чого був замінений "Українським пікселем".

Читайте також:

Як вибрати військову форму та доглядати за нею

Що покласти до валізи, якщо вас мобілізували

Мобілізація до лав ЗСУ: все про призов, хвилі мобілізації та «бронювання» 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?