Чим небезпечна залежність від цукру та як її позбутися
Категорія
Здоровий спосіб життя
Дата публікації

Чим небезпечна залежність від цукру та як її позбутися

Чим небезпечна залежність від цукру та як її позбутися
Джерело:  online.ua

Цукор діє на організм як наркотики. Він викликає залежність, позбутися якої досить не легко. Як побороти пагубну звичку? Гід Онлайн розповідає, що таке цукрова залежність, які симптоми вона має, чим небезпечна для здоров’я та як з нею боротися.

Що таке цукрова залежність?

Фото: envato.com

Цукрова залежність, як і будь яка залежність (наркотична, нікотинова, тощо), пов’язана з реакцією нервової системи на подразник. В даному випадку подразником виступає сахароза. Коли ця речовина потрапляє на смакові рецептори, вони передають сигнали до головного мозку. У відповідь починає виділятися гормон радості – ендорфін. В результаті людина починає почувати себе щасливішою. Виникає легке почуття ейфорії.

Згодом організм звикає до певної кількості сахарози в крові. І коли її рівень починає знижуватися, людина відчуває втому, роздратованість, їй важко сконцентрувати увагу. Цей стан дещо схожий на «ломку» при опіумній залежності. Через звикання до солодкого, аби задовольнити потребу організму в сахарозі, кількість вживаних солодощів поступово доводиться збільшувати.

Які симптоми цукрової залежності?

Можна виділити декілька характерних ознак, які свідчать про цукрову залежність:

  • Солодощі допомагають вам заспокоїтися. В більшості випадків спочатку виникає психологічна чи емоційна залежність від солодкого, яка потім переростає у фізіологічну. Так, наприклад, для підняття настрою після важкого робочого дня ви купляєте собі плитку шоколаду, або після конфлікту з коханою людиною біжите до магазину за печивом, щоб зняти стрес.

  • При відсутності солодощів ви починаєте нервувати. Коли під рукою немає чергової «дози» цукерок ви почуваєте легке роздратування, яке з часом перетворюється в нав’язливу ідею – піти та купити солодкого. При цьому без солодкого вам важко зайнятися якоюсь справою – для цього зовсім немає настрою та бажання.

  • Ви не знаєте міри в солодощах. В якості прикладу можна навести таку ситуацію – ви починаєте їсти цукерки та не можете зупинитися доки коробка не спустіє. Також про цукрову залежність свідчить систематичне вживання солодощів – жодна ваша вечеря не обходиться без тістечок, а сніданок – без кексів чи круасанів.

  • Нестачу цукру ви компенсуєте іншою шкідливою їжею. Якщо ви різко перестаєте їсти цукерки чи торти, ви знаходите втіху у фаст-фуді – піцці, бургерах, солоних сухариках, тощо. Так організм намагається отримувати задоволення у інший спосіб. Це схоже на те, коли курці, кинувши свою шкідливу звичку, починають їсти багато жирної їжі.

Чим небезпечна цукрова залежність?

Цукрова залежність несе ризик виникнення цілої низки небезпечних захворювань. Від надлишку сахарози у організмі можуть виникнути:

  • синдром хронічної перевтоми;

  • розлади нервової системи;

  • депресивні стани;

  • фіброміалгія (м'язові болі);

  • хронічні головні болі та мігрень;

  • зниження імунітету;

  • хронічний синусит;

  • синдром подразненого кишківника та спастичний коліт;

  • запалення печінки;

  • хвороби аутоімунного характеру;

  • злоякісні новоутворення;

  • хвороби серцево-судинної системи;

  • гормональні збої (наприклад, гіпотиреоз);

  • кандидоз та інші захворювання, спровоковані грибковими мікроорганізмами.

Також у дітей, які їдять забагато солодкого може виникнути синдром дефіциту уваги та гіперактивність.

Як лікувати цукрову залежність?

Фото: envato.com

Дієтологи дають декілька порад, які допоможуть перебороти цукрову залежність та повернутися до нормального способу життя:

  • Відмовтеся від ранкових солодощів. Наукові дослідження підтвердили, що солодке печиво чи тістечко, з’їдене на сніданок, підштовхує до подальшого споживання солодких продуктів упродовж всього дня.

  • Їжте більше клітковини. Клітковина складається з харчових волокон, які уповільнюють всмоктування глюкози у кров. Це дає змогу контролювати рівень цукру в крові. Більше всього клітковини у крупах, горіхах, насінні, яблуках, квасолі, кукурудзі та малині.

  • Не допускайте голодування. Якщо відчуваєте відчуття голоду, негайно з’їжте щось. Оптимально харчуватися 5 разів на добу – сніданок, обід, вечеря та один-два перекуси. При довгих паузах без їжі рівень глюкози у крові падає. В результаті ви погано себе почуваєте та хочете солодкого.

  • Виховуйте у собі терплячість. Бажання поїсти солодощів доволі швидко слабшає. Головне – протриматися принаймні півгодини. Якщо ви виробите у собі звичку відкладати солодке «на потім», з часом тяга до нього зменшиться, вам буде простіше себе контролювати.

  • Переведіть увагу на щось інше. Щоб позбутися нав’язливого бажання з’їсти цукерку, спробуйте зайнятися якоюсь цікавою справою – малюванням, грою на музичному інструменті, або ж просто прогуляйтеся на свіжому повітрі. Це вас відволіче.

Що буде, якщо перестати їсти солодке?

Якщо ви вирішите відмовитися від солодощів, спочатку буде «ломка» – ви відчуватимете роздратування, слабкість, погіршення настрою. Та якщо зможете протриматися 20-30 хвилин, ці симптоми пройдуть.

Через день утримання від солодкого, скоріш за все, ви зможете знайти більш корисну альтернативу, наприклад фрукти чи овочі, багаті клітковиною. Рівень цукру в крові почне стабілізуватися, перепади настрою поступово зникнуть. На солодке вже не тягнутиме.

Через три дні неприємні почуття можуть виникнути знову. І саме в цей період дуже важливо тримати себе в руках та не піддаватися на потяг до солодощів. З часом і ці прояви цукрової залежності ослабнуть.

Через тиждень після відмови від цукру ви зможете подолати вже психологічну залежність від солодощів. Ваше самопочуття стрімко покращиться, ви більше не відчуватимете хронічної втоми та сонливості. Натомість ви відчуєте приплив енергії та бадьорості.

Через місяць ви повністю забудете, що таке їсти шматок торту на сніданок, чи круасани з шоколадом на вечерю. У вас не буде жодного потягу до цих шкідливих продуктів. Разом з тим покращаться ваші розумові здібності та пам’ять, зникнуть запальні процеси в організмі, викликані надлишком цукру.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?