Солодке та солоне — шкода, про яку ви не здогадувались
Категорія
Здоровий спосіб життя
Дата публікації

Солодке та солоне — шкода, про яку ви не здогадувались

Солодке та солоне — шкода, про яку ви не здогадувались
Джерело:  online.ua

Сіль та цукор — це невіддільна частина людського раціону. Проте, надмірне споживання ще нікому не йшло на користь. Якщо ви хочете запобігти небажаних захворювань чи проблем зі здоров'ям, варто знайомитися з нормами споживання цукру та солі. Гід Онлайн розібрався, в чому шкода солодкого та солоного.

Відмовитися від солі чи цукру повністю майже неможливо. Адже, в тій чи іншій кількості мінерали знаходяться в харчових продуктах. Природні цукри та солі корисні для організму. Цукор забезпечує клітини енергією, а сіль бере участь в транспортуванні крові, утворенні шлункового соку та збудженні нейронів.

Але у надмірній кількості мінерали можуть призвести до захворювань. Наприклад, до порушення роботи серцево-судинної та слабкості опорно-рухової систем.

Скільки солі можна їсти в день

Сіль — найцінніший, збережений в надрах землі продукт моря. Найкориснішою та багатою мікроелементами вважається морська сіль.

Норма споживання солі — 5 г на день, одна чайна ложка. Міністерством охорони здоров'я рекомендується вживати йодовану сіль, оскільки за останні роки спостерігається помітне зниження рівня йоду в організмі українців.

Зменшення кількості споживання солі позитивно впливає на роботу серця й нирок та допомагає у лікування патологій цих органів.

Скільки цукру можна їсти в день

Цукор — солодкий харчовий продукт. Зазвичай ми використовуємо термін «цукор» стосовно сахарози. Вона виробляється промисловим способом з цукрового буряка.

За рекомендаціями ВООЗ, варто обмежити споживання вільного цукру, який додається, безпосередньо виробником або присутній у натуральних харчових продуктах.

Приклади продуктів з вільним цукром:

  • Мед

  • Овочі та фрукти

  • Натуральні соки

  • Соуси, придбані в магазинах

  • Додана ложка цукру до чаю

Для здорового харчування краще обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості калорій на день. Наприклад, якщо в середньому ви споживаєте 2000 ккал, то рекомендується споживати не більше 50 г цукру на добу. Це приблизно 10 чайних ложок.

Ідеальною кількістю спожитого цукру на 2000 калорій буде до 25 г. Тобто, доза, зменшена ще у два рази, до п'яти чайних ложок.

Чому потрібно зменшити кількість солі в раціоні

Фото: envato.com

Надмірне споживання будь-чого не є корисним. Особливо, надмірне споживання солі. Це може спровокувати низку захворювань, навіть у здорової людини. В групі ризику знаходяться люди, які мають:

  • Захворювання серцево-судинної системи, наприклад гіпертонію, серцеву недостатність

  • Порушення роботи підшлункової залози

  • Запальні процеси у кишківнику

  • Хвороби нирок

  • Захворювання шкіри

  • Виразку шлунку

  • Гастрит з підвищеною кислотністю

  • Запальні процеси очей і носа хронічного характеру

  • Глаукому

  • Ожиріння

  • Асцит — скупчення рідини в черевній порожнині

  • Ревматизм

Як обмежити кількість солі

Понад 70% солі людина споживає у складі оброблених продуктів. Це солоні сири, готове м’ясо, соуси, хліб та рибні продукти. Якщо на етикетці продукту першим складником зазначена сіль — це означає її надмірну кількість. Тому не рекомендуємо їх вживати.

Варто також контролювати кількість солі під час готування домашніх страв. Зокрема, соусів і консервації. За можливості обмежуйте її вміст. Втім, не впадайте в крайнощі. Недостатня кількість солі може спричинити:

  • Дратівливість

  • Слабкість

  • Головний біль

  • Часте сечовипускання

  • Запаморочення

  • Неможливість сконцентруватися

  • Набряки

  • Судоми

  • Зниження інтелектуальних здібностей

У разі будь-яких симптомів, краще звернутися до лікаря, точно встановити причину нездужання та почати лікування.

Чому потрібно зменшити кількість цукру в організмі

Фото: envato.com

Менша кількість цукру — менша кількість спожитих калорій, як результат відсутність надмірної ваги та покращення самопочуття. За статистикою МОЗ, більш ніж половина дорослих українців мають зайву вагу. Через що у зрілому віці виникає безліч проблем зі здоров’ям. Регулювання кількості спожитого цукру допоможе запобігти:

  • Діабету другого типу

  • Серцево-судинних захворювань

  • Остеоартрозу

  • Карієсу

  • Демінералізації

Як обмежити кількість цукру

Найбільше джерело цукру — це десерти. Отже, за можливістю обмежуйте їх кількість. Не варто одразу і назавжди відмовлятися від цукру. Так ви спричините лише стрес для свого організму.

  • Готуйте десерти самостійно.

  • Контролюйте кількість солодкого.

  • Чітко визначайте порцію.

  • Надавайте перевагу корисній альтернативі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішм