Солодке та солоне — шкода, про яку ви не здогадувались
Категорія
Здоровий спосіб життя
Дата публікації

Солодке та солоне — шкода, про яку ви не здогадувались

Солодке та солоне — шкода, про яку ви не здогадувались
Джерело:  online.ua

Сіль та цукор — це невіддільна частина людського раціону. Проте, надмірне споживання ще нікому не йшло на користь. Якщо ви хочете запобігти небажаних захворювань чи проблем зі здоров'ям, варто знайомитися з нормами споживання цукру та солі. Гід Онлайн розібрався, в чому шкода солодкого та солоного.

Відмовитися від солі чи цукру повністю майже неможливо. Адже, в тій чи іншій кількості мінерали знаходяться в харчових продуктах. Природні цукри та солі корисні для організму. Цукор забезпечує клітини енергією, а сіль бере участь в транспортуванні крові, утворенні шлункового соку та збудженні нейронів.

Але у надмірній кількості мінерали можуть призвести до захворювань. Наприклад, до порушення роботи серцево-судинної та слабкості опорно-рухової систем.

Скільки солі можна їсти в день

Сіль — найцінніший, збережений в надрах землі продукт моря. Найкориснішою та багатою мікроелементами вважається морська сіль.

Норма споживання солі — 5 г на день, одна чайна ложка. Міністерством охорони здоров'я рекомендується вживати йодовану сіль, оскільки за останні роки спостерігається помітне зниження рівня йоду в організмі українців.

Зменшення кількості споживання солі позитивно впливає на роботу серця й нирок та допомагає у лікування патологій цих органів.

Скільки цукру можна їсти в день

Цукор — солодкий харчовий продукт. Зазвичай ми використовуємо термін «цукор» стосовно сахарози. Вона виробляється промисловим способом з цукрового буряка.

За рекомендаціями ВООЗ, варто обмежити споживання вільного цукру, який додається, безпосередньо виробником або присутній у натуральних харчових продуктах.

Приклади продуктів з вільним цукром:

  • Мед

  • Овочі та фрукти

  • Натуральні соки

  • Соуси, придбані в магазинах

  • Додана ложка цукру до чаю

Для здорового харчування краще обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості калорій на день. Наприклад, якщо в середньому ви споживаєте 2000 ккал, то рекомендується споживати не більше 50 г цукру на добу. Це приблизно 10 чайних ложок.

Ідеальною кількістю спожитого цукру на 2000 калорій буде до 25 г. Тобто, доза, зменшена ще у два рази, до п'яти чайних ложок.

Чому потрібно зменшити кількість солі в раціоні

Фото: envato.com

Надмірне споживання будь-чого не є корисним. Особливо, надмірне споживання солі. Це може спровокувати низку захворювань, навіть у здорової людини. В групі ризику знаходяться люди, які мають:

  • Захворювання серцево-судинної системи, наприклад гіпертонію, серцеву недостатність

  • Порушення роботи підшлункової залози

  • Запальні процеси у кишківнику

  • Хвороби нирок

  • Захворювання шкіри

  • Виразку шлунку

  • Гастрит з підвищеною кислотністю

  • Запальні процеси очей і носа хронічного характеру

  • Глаукому

  • Ожиріння

  • Асцит — скупчення рідини в черевній порожнині

  • Ревматизм

Як обмежити кількість солі

Понад 70% солі людина споживає у складі оброблених продуктів. Це солоні сири, готове м’ясо, соуси, хліб та рибні продукти. Якщо на етикетці продукту першим складником зазначена сіль — це означає її надмірну кількість. Тому не рекомендуємо їх вживати.

Варто також контролювати кількість солі під час готування домашніх страв. Зокрема, соусів і консервації. За можливості обмежуйте її вміст. Втім, не впадайте в крайнощі. Недостатня кількість солі може спричинити:

  • Дратівливість

  • Слабкість

  • Головний біль

  • Часте сечовипускання

  • Запаморочення

  • Неможливість сконцентруватися

  • Набряки

  • Судоми

  • Зниження інтелектуальних здібностей

У разі будь-яких симптомів, краще звернутися до лікаря, точно встановити причину нездужання та почати лікування.

Чому потрібно зменшити кількість цукру в організмі

Фото: envato.com

Менша кількість цукру — менша кількість спожитих калорій, як результат відсутність надмірної ваги та покращення самопочуття. За статистикою МОЗ, більш ніж половина дорослих українців мають зайву вагу. Через що у зрілому віці виникає безліч проблем зі здоров’ям. Регулювання кількості спожитого цукру допоможе запобігти:

  • Діабету другого типу

  • Серцево-судинних захворювань

  • Остеоартрозу

  • Карієсу

  • Демінералізації

Як обмежити кількість цукру

Найбільше джерело цукру — це десерти. Отже, за можливістю обмежуйте їх кількість. Не варто одразу і назавжди відмовлятися від цукру. Так ви спричините лише стрес для свого організму.

  • Готуйте десерти самостійно.

  • Контролюйте кількість солодкого.

  • Чітко визначайте порцію.

  • Надавайте перевагу корисній альтернативі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?