Чим відрізняється сон чоловіків та жінок
Категорія
Здоровий спосіб життя
Дата публікації

Чим відрізняється сон чоловіків та жінок

Чим відрізняється сон чоловіків та жінок
Джерело:  online.ua

Виявляється, що окрім різних циркадних ритмів, існують ще й відмінності у сні між чоловіками та жінками. У чому полягає ця різниця? Гід Онлайн розбирався скільки потрібно спати чоловікові, скільки потрібно спати жінці, який найкращий час для сну та якого режиму сну ну потрібно дотримуватися залежно від віку.

Скільки потрібно спати чоловікові?

Фото: envato.com

Зазвичай, добова норма сну для дорослих чоловіків складає 6–8 годин, але це за умови міцного сну без раптових пробуджень. Але все залежить від індивідуальних особливостей організму. Комусь може бути достатньо і 6-7 годин, щоб повноцінно відпочити та почуватися бадьорим.

Якщо ж чоловік буде спати менше 6 годин на добу, це може призвести до діабету, серцево-судинних захворювань, інсульту, підвищення кров'яного тиску, збільшення ваги та ожиріння, зниження імунітету. Також суттєво погіршиться психічне здоров'я, можуть виникнути депресивні стани.

Скільки потрібно спати жінці?

Фото: envato.com

Якщо чоловіку достатньо 6-8 годин, щоб повноцінно виспатися, до для жінок сон повинен тривати щонайменше на півгодини більше. Це пов’язано з тим, що структура нейронних зв'язків мозку жінки складніша за чоловічу.

Жінки від природи більш багатозадачні, вони гнучкіші стосовно прийняття рішень. Завдяки цим особливостям жінкам потрібно більше відпочивати, адже їх мозок активніше використовує енергію та швидше виснажується, ніж мозок чоловіків.

Більша тривалість сну жінок пов’язана і з тим, що жінки довше засинають – на відхід до сну їм потребується як мінімум 20-30 хвилин, тоді як чоловіки можуть засинати майже миттєво.

Від недосипу жінки страждають також сильніше, ніж чоловіки. Нестача навіть однієї години сну робить жінок нервовими, роздратованими, збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань та депресії.

Який найкращий час для сну?

Фото: envato.com

Незалежно від статі, найсприятливішим періодом для відпочинку вважається проміжок з 10 годин вечора до 6-7 годин ранку. Наукові дослідження підтвердили, що в період з 1:00 до 3:00 годин ночі в організмі виділяються необхідні гормони, які «перезавантажують» мозок та сприяють регенерації всіх органів та систем.

Мова йде, зокрема, про соматропін, який відповідає за відновлення організму після фізичних та розумових навантажень. Вночі в нашому мозку також продукується серотонін, максимальна концентрація якого спостерігається у 6-8 годин ранку.

Дослідження британських вчених також підтвердили, що люди, які лягають спати в проміжок між 22:00 та 23:00, мають менший ризик розвитку серцевих захворювань, ніж ті, хто лягає раніше чи пізніше. А от якщо ви лягаєте після опівночі, це створює високе навантаження на серцево-судинну систему.

Яка норма сну у дорослих та дітей?

Фото: envato.com

Фахівці з Американської Національної Асоціації Сну визначили оптимальну тривалість нічного відпочинку відповідно до віку людини:

  • Від народження до 3 місяців – 14-17 годин. Новонароджені ще не вміють розрізняти поняття «день» та «ніч», але поступово у малюка починають формуватися 50-хвилинні цикли сну. Протягом кількох тижнів після появи на світ немовля звикає до відпочинку переважно у нічний час.

  • Від 4 до 11 місяців – 12-15 годин. У цей час тривалість сну дитини зростає, цикли нормалізуються. За день малюки сплять впродовж трьох раз – вранці, після полудня та ввечері. Вночі ж їм необхідно спати щонайменше 6 годин поспіль. Тим не менше, до 9 місяців малюки часто прокидаються вночі (до 8 разів).

  • Від 1 до 2 років – 11-14 годин. У цьому віці післяобідній сон малюків скорочується до 1-2 годин. Починає формуватися «дорослий» розпорядок дня, тому важливо, щоб у дитини виробилися правильні звички, пов'язані зі сном.

  • Від 3 до 5 років – 10-13 годин. До 5 років дітям все ще необхідний відпочинок після обіду. Що стосується нічного відпочинку, то тут збільшується тривалість фаз повільного глибокого сну.

  • Від 6 до 13 років – 9-12 годин. В цей період діти майже припиняють спати у післяобідній час. Основна фаза відпочинку для мозку та тіла переноситься на ніч.

  • Від 14 до 17 років – 8-10 годин. Під час пубертатного періоду дуже важливо, щоб підліток мав змогу висипатися, адже відбувається налаштування всіх процесів в організмі на доросле життя. Лягають спати підлітки також пізніше, ніж діти – ближче до півночі.

  • Від 18 до 65 років – 7-9 годин. Саме стільки потрібно дорослій людині, щоб повноцінно відпочити. В залежності від статі та індивідуальних фізіологічних особливостей, час сну може варіюватися від 6 до 10 годин. Така розбіжність являється нормальною.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?