Голова року — Рош Га-Шана: традиції святкування юдейського нового року
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Голова року — Рош Га-Шана: традиції святкування юдейського нового року

Голова року — Рош Га-Шана: традиції святкування юдейського нового року
Джерело:  online.ua

Рош Га-Шана — початок єврейського нового року. Свято, яке з івриту перекладається як «голова року». У 2021 році в цей день юдеї святкуватимуть настання 5782 року. Онлайн Гід розповідає про історію свята та традиції.

Єврейський Новий рік відзначається щорічно на молодика у тишреї - сьомому місяці юдейського календаря. З цим святом у іудеїв пов'язано створення перших людей, куштування забороненого плоду, закінчення Всесвітнього потопу, чудесний порятунок Ісаака під час жертвопринесення та інші важливі події біблійної історії.

Рош Га-Шана не має нічого спільного зі звичним для нашого розуміння Новим роком. На цьому святі немає шампанського, феєрверків і веселощів - для іудеїв це час переосмислення прожитого, покаяння і надії на майбутнє.

Рош Га-Шана 2021 - коли наступить єврейський Новий рік

 Фото: envato.com

Святкування юдейського нового року розпочнеться 6 та закінчиться 8 вересня 2021 року. Це одне з найважливіших єврейських свят. Традиційно, в цей день люди моляться в синагозі та не працюють, оскільки це заборонено.

Символічним ритуальним інструментом є шофар, зроблений з рогу тварини. Гра на ньому є однією з заповідей Мойсея. Під час неї людина подумки повертається у минуле та аналізує торішні вчинки.

Юдеї вірять, що на Рош Га-Шана Бог вирішує долю людини на наступний рік. Втім, рішення є не остаточним і може змінитися протягом наступних 10 днів. Тому після настання нового року віряни спокутують гріхи та сподіваються на милість божу.

Згідно з Біблією у цей день Бог закінчив створення світу та перших людей — Адама та Єви.

Традиційні привітання та страви юдейського нового року

Фото: envato.com

Протягом свята заведено казати «Шана това у-метука!». Це вітання, що у перекладі з івриту означає «Гарного та солодкого року!» або просто «Шана това!» — «Гарного року!»

На новий рік готують спеціальну їжу та збираються за сімейним столом. Страви мають символізувати тільки хороше. Тому їх символічність пов’язана зі словесною грою на івриті. Така сімейна трапеза є сподіванням на благодать наступного року.

Проте продукти не просто вживають, а додають супровідне побажання. Вони починаються словами «Хай буде бажанням Твоїм, Всевишній, щоб…», проте друга частина змінюється відповідно до їжі:

  • якщо вживають зелену цибулю, то додають «… недруги наші були відсічені»,

  • буряк — «… не стало у нас супротивників»,

  • фініки — «… вороги наші зникли з лиця землі»,

  • моркву — «… не було вироку проти нас і щоб заслуги наші були зачитані перед Тобою»,

  • гранат — «… примножилися наші заслуги як зерна граната».

На Рош Га-Шана готують наступні страви:

  • Хала — круглі хліби, які символізують початок нового кола життя.

  • Яблука з медом — символ солодкого року

  • Гефілте фіш — фарширована риба, голова якої є талісманом Рош Га-Шана, тобто голови року.

  • Морква, нарізана кружальцями — символ золотих монет.

  • Фініки — на івриті їх назва дослівно означає «закінчилася гіркота»

Святкування Рош Га-Шана в Україні

Фото: envato.com

В Україні свято має статус національного. У нас воно відоме завдяки паломництву до могили засновника брацлавського хасидизму — цадика Нахмана в Умані. В останні роки життя він закликав святкувати Рош Га-Шана разом з ним. Тому його послідовники продовжують відвідувати могилу.

Щороку в Україну приїжджають десятки тисяч паломників, щоб відсвяткувати Рош Га-Шана.

Бажаємо вам та вашим близьким солодкого нового року! Шана това у-метука!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?