Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Ханука – свято світла та радості: головні традиції та заборони

Джерело:  online.ua
ханука картинки

Ханука – священне іудейське свято, яке дарує світло та радість кожній родині. Воно знаменує перемогу у боротьбі за свободу віросповідання. Гід Онлайн розповідає, як та коли святкують Хануку у 2023 році, про головні традиції та заборони.

Коли свято Ханука у 2023 році?

Ханука з єврейської перекладається як "урочисте відкриття". Свято вважається одним із найвеселіших в іудаїзмі. Ханука триває вісім днів, а починається – 25-го числа місяця Кислева, який прив'язаний до місячного календаря. Тож це плаваюча дата, яка у 2023 році випадає на період з 7 по 15 грудня.

Як з'явилося свято Ханука?

ханука картинки
envato.com

Свято Ханука має реальну історичну основу. Для того, аби дізнатися про історію Хануки, доведеться відправитися в історичну подорож.

Перша наша зупинка – 2 століття до нашої ери. В цей час іудеї могли вільно сповідувати релігію, а тогочасний правитель Олександр Македонський не забороняв та давав повну свободу віросповідання.

Друга зупинка нашої подорожі – 175 рік до нашої ери. В цей час релігія стала червоним прапорцем для нового правителя – Антіохи Епіфіана. Він заборонив релігію, а іудеї більше не мали можливості вільно вивчати Тору та віросповідатися.

Натомість Антіох нав’язував іудеям грецький культ та вважав себе справжнім божеством. Але народ не здавався та продовжував боротися за свою свободу. В результаті за три роки боротьби виникло повстання, чисельність якого була значно меншою, ніж армія Антіоха. Але, незважаючи на це, армія повстанців вигравала одну битву за іншою, та в результаті отримала перемогу.

Після перемоги повстанська армія піднялася до Єрусалимського храму. Там євреї знайшли глечик з ритуальною олією для лампад. Його мало вистачити лише на ніч горіння, але сталося справжнє диво – вогонь в золотій менорі прогорів 8 днів. За цей час іудеї встигли підготувати нові запаси олії для лампад.

Навіщо це взагалі було потрібно? А тому, що за 3 роки до цієї події Єрусалимський храм був частково зруйнований та осквернений, тому його потрібно було очистити. Традиційно для цього використовувалися свічки або лампади з олією. Ну а самому слово "очищення" на івриті звучить як "ханукка".

На честь цього євреї кожного року відзначають Хануку та запалюють свічки вісім днів поспіль. Кількість свічок символізує порядковий номер дня свята, наприклад, у перший день запалюють одну свічку, на другий – дві, а на восьмий – вісім. Але чому свічок 9? А тому, що, крім основних, є ще й додаткова, так звана «шамаш» чи «служка», якою, за традицією, і запалюють усі інші. Усього – 44 свічки за 8 днів святкування.

В чому сенс свята Ханука?

Ханука – не просто символ єврейської культури. Це велике свято, яке спонукає пам'ятати та шанувати заповіді мудреців, глибоко вивчаючи Тору. Головний сенс свята полягає в тому, щоб нагадувати народу про благодать, яку послав Всевишнім. Сенс свята Ханука можна сформулювати так: "Навіть світло однієї маленької свічки може розігнати велику темряву".

Ханука в іудейській традиції вважається також святом чудес. У дні Ханукі часто відбуваються дивовижні приємні події. Випадки зцілення в ханукальний тиждень прийнято називати нес Ханука - ханукальне диво.

Як правильно святкувати Хануку?

ханука фото
envato.com

Головним символом свята є великий свічник ханукія з 9 підставками. Кожен день свята запалюють по одній свічці на свічнику, а на 8 день запалають всі 8 свічок на свічнику. Дев’ята свічка в ханукії використовується для запалення інших. Ханукію виставляють на підвіконня, аби світло свічок відштовхувало все зле та погане. Запалювати світильник потрібно там, де сім’я живе постійно - наприклад, у кімнаті, де, зазвичай, їдять.

Дія ця ритуальна, тому – суворо регламентована. Так, наприклад, свічки завжди виставляються справа наліво, а запалюються – зліва направо. Причому все це повинна робити одна людина в один і той же час. Ще й спеціальні благословення читати перед процесом та після нього.

Основні страви на ханука

Ще одна традиція Хануки – багатий на різні страви стіл. Обов’язково мають бути сирні, молочні страви, а також смажені в олії деруни.

Головна страва на святковому столі – суфганійот, що представляє собою пампушки з різними начинками. За каноном пончики мають полуничну начинку, але останнім часом все більше відходять від традиції та додають шоколад, ванільний крем, сиропи, халву, тощо. Трапези супроводжують веселощами, співами традиційних пісень.

Також великою популярністю користуються і картопляні оладки, так звані «латкес», зі сметаною або яким-небудь сиром. Що стосується інших страв, то головне, щоб при їх приготуванні використовувалася велика кількість олії. Так що будь-які продукти, обсмажені у фритюрі, також стануть чудовою прикрасою святкового столу. Особливо популярні в цьому плані різна біла риба та фалафель. І так, ніхто не забороняє учасникам урочистостей вживати алкоголь. У розумних межах, звичайно.

А діткам в Хануку дарують шоколадні гроші. В давнину малечі давали справжні гроші в якості подарунка, аби вони могли пограти в севівон та пожертвувати малозабезпеченим людям. Нині ця традиція лишилася, щоправда гроші тепер дарують не справжні, а шоколадні.

Ханука привітання

Ханука – свято релігійне та давнє, тому – пов'язане з безліччю традицій. У тому числі й щодо привітань. Найчастіше, особливо з незнайомцями, обходяться коротким: «Хаг Ханука самаеах!» або «Веселої Хануки». Є також варіант: «Хаг урим самаеах!», Що означає: «Радісного свята вогнів».

Ну а з близькими людьми можна використати й докладніші вітання, бажано – зі згадкою вогнів, радості, веселощів, світла та святкового настрою.

Що не можна робити під час святкування Хануки?

ханука зображення
envato.com
  • Коли запалюються свічки на свічнику ханукія, заборонено займатися хатніми справами. Чоловікам не можна нічого лагодити, а жінкам - прати, прибирати та прасувати.

  • Так як меню Хануки достатньо калорійне, заборонено поститися і дотримуватися дієт.

  • Свято Хануки присвячено усім живим близьким та родичам. Тому в цей день зазвичай радіють, веселяться та співають пісні. А от оплакувати померлих заборонено.

  • Заборонено ігнорувати традицію запалювання свічок у ханукії. Навіть малозабезпечені люди, які не мають коштів, зобов’язані виконати заповідь запалювання ханукальних вогнів. Саме тому у період святкування поширена благодійність. Усі зібрані кошти переводять на рахунки благодійних організацій, які допомагають малозабезпеченим сім’ям.

  • Категорично заборонено використовувати світло від менори для будь-яких практичних цілей – навіть для освітлення приміщення у разі раптового відключення електрики. Власне, саме для цього й потрібна 9 свічка «шамаш» - на неї це обмеження не поширюється.

То що означає Ханука для юдеїв?

Ханука 2023 особливо важлива для іудеїв усього світу у зв'язку з наймасштабнішою терористичною атакою за весь час арабо-ізраїльського конфлікту і подій, що послідкували за нею. Саме зараз спогади про те, як невелика повстанська армія Макавєїв змогла не просто успішно протистояти Римській імперії, а й відвоювати право на власну культуру та релігію, можуть допомогти мешканцям Ізраїлю вистояти у цей важкий час. Як вони й допомагали їм завжди. І нам, мешканцям України, варто цьому в них повчитися. "Навіть світло однієї маленької свічки може розігнати велику темряву" – ось що означає Ханука для тих, хто вірить, що злу можна протистояти.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?