Найкращий вік для вагітності — у скільки років потрібно народжувати
Категорія
Онлайн Гід для Мам
Дата публікації

Найкращий вік для вагітності — у скільки років потрібно народжувати

Найкращий вік для вагітності — у скільки років потрібно народжувати
Джерело:  online.ua

Питання про те, в якому віці жінці краще народжувати свою першу дитину, викликає неабиякі суперечки навіть в медичному середовищі. Они кажуть, що 20 років - рано, інші стверджують, що в 40 - пізно. У скільки ж років краще народжувати першу дитину, щоб вагітність пройшла легко, а дитина народилася здоровою? ОнлайнГід для Мам дізнався кращий вік для вагітності і розповідає, коли краще народжувати з медичної точки зору.

Дійсно, в людському суспільстві статеве дозрівання наступає дещо раніше, ніж соціальна зрілість. Виходить, що юнаки та дівчата років до 20-22 років фізіологічно вже здатні народжувати дітей, хоча і не зовсім зрілі навіть в статевому плані, а за соціальними стандартами самі ще вважаються дітьми, потребують допомоги та підтримки батьків.

В якому віці краще не народжувати?

Фото: envato.com

Молоді жінки рідко бувають готові до материнства як фізично, так і психологічно. Це створює небезпеку для майбутньої матері і для дитини - і під час вагітності, і після народження дитини.

Молода мама, часто ще не готова взяти на себе відповідальність за життя, здоров'я і виховання дитини, страждає сама і травмує дитячу психіку.

Коли краще народжувати в перший раз?

Фото: envato.com

Жінки у віці від 20 до 30 років знаходяться в розквіті фертильної (дітородної) функції. Психологічно, вони більш зрілі і відповідальні, ніж дівчата до двадцяти. Однак саме відповідальне ставлення заважає їм поспішати з дітонародженням: адже освіта щойно отримана, але немає ще ні кар'єри, ні впевненості в завтрашньому дні.

Раніше, за медичними канонами, жінки, що народжували свого первістка у віці старше 25 років, відносилися до категорії "старшого віку". Тепер ця планка все більше зсувається на вік 35 років і старше.

Медики впевнені, що вже після 25 років в жіночому організмі починаються процес стоншування стінок судин, а в цілому в організмі, і в яєчниках зокрема, накопичуються пошкодження генетичного матеріалу, пов'язані з несприятливою екологічною обстановкою, різними шкідливими звичками і навіть банальними хронічними стресами.

Ось чому лікарі як і раніше рекомендують: якщо є можливість, краще першої дитини народити у віці до тридцяти років.

Коли ще не пізно народжувати?

Фото: envato.com

В організмі жінок, які переступили тридцятирічний рубіж, починаються процеси, що ведуть до зниження дітородної здатності. Головна зміна, що негативно позначається на фертильній функції, - зниження вироблення жіночого статевого гормону - естрогену.

Це призводить до порушення функції нирок і серцево-судинної системи, а під час вагітності такі зміни сприяють підвищенню кров'яного тиску, розвитку пієлонефриту вагітних, в кінцевому ж рахунку ведуть до гестозу. Гестоз - це серйозне ускладнення другої половини вагітності, що загрожує як життя матері, так і життя ще не народженої дитини.

Ще один неприємний наслідок зниження рівня естрогену: все менше менструальних циклів супроводжуються дозріванням і виходом яйцеклітини з яєчників - овуляцією. Все більша кількість менструальних циклів виявляються ановуляторними. Крім гормонального спаду, жінок у віці старше 30 років підстерігають травми і розриви родових шляхів, що пояснюється зниженням еластичності тканин.

Але є у народження дитини у віці старше 30 років і свої незаперечні переваги.

  • По-перше, до тридцяти років жінка зазвичай досягає того соціального рівня і матеріальної забезпеченості, які дозволяють їй досить впевнено дивитися в майбутнє.

  • До 30 років жінка дозріває психологічно: вона вже багато знає про життя, багато чого вміє.

  • Такій жінці є що запропонувати своїй дитині не тільки в матеріальному плані, але і в духовному.

Важливим фактором, що сприяє благополучному перебігу і вирішенню вагітності у жінок старше тридцяти років, є їх готовність виконувати всі лікарські рекомендації, дотримуватися здорового способу життя, відвідувати необхідні заняття і процедури.

Чи можна народжувати після 40 років?

 Фото: freepik.com

Вагітність для жінки у віці старше 40 років може стати або покаранням, або подарунком долі. З одного боку, чим старше жінка, тим вище ймовірність народження у неї дітей з генетичними відхиленнями і аномаліями. З іншого боку - ймовірність народження здорової дитини все ще висока, а ось жіночий організм, який отримав гормональну струс, немов проживає другу молодість.

Психологічно народження дитини для жінки у віці 40+ може бути або непосильним навантаженням, або чудовою можливістю ще раз або в перший раз відчути себе мамою. Діти, народжені дорослими матерями, мають шанс отримати від батьків, які вже не поспішають в гонитві за кар'єрою, додаткові порції любові і турботи. Ці діти мають шанс на кращу освіту і більше уваги з боку батьків.

Для жінки народження дитини (незалежно від віку) - серйозне випробування, новий життєвий етап, що змушує переглянути все своє минуле життя і переоцінити свої досягнення та пріоритети. Тільки готовність жінки до материнства, її позитивний настрій мають головне значення як в питанні "бути чи не бути", так і в самому перебігу вагітності.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?