Обман при працевлаштуванні за кордоном — як не натрапити на шахраїв
Категорія
Робота
Дата публікації

Обман при працевлаштуванні за кордоном — як не натрапити на шахраїв

Обман при працевлаштуванні за кордоном — як не натрапити на шахраїв
Джерело:  online.ua

Працевлаштування за кордоном, окрім високої зарплати та інших переваг, пов’язане з великими ризиками натрапити на шахраїв. Щоб не бути ошуканим, потрібно знати декілька важливих правил при виборі вакансії та роботодавця. Гід Онлайн розповідає, як розпізнати ознаки обману, влаштовуючись на роботу за кордон.

Спершу гроші, потім вакантне місце

Фото: pexels.com

Одна з найбільш розповсюджених схем шахрайства при працевлаштуванні за кордон – коли з вас вимагають гроші. Недобросовісний роботодавець може запропонувати вам оплатити консультацію, доступ до бази вакансій, оформлення необхідної документації чи пересилку ваших документів поштою.

Як правило, коштують такі «послуги» недешево – їх вартість може доходити до декількох сотень євро. Звісно, вам наобіцяють, що зарплата буде дуже високою та повністю покриє ці витрати.

Після того, як ви заплатите необхідну суму, роботодавець миттєво зникне з поля зору. Або ж почне виуджувати з ваш ще більше грошей чи тягнути час.

Щоб не повестися на такий спосіб шахрайства, відразу ж відмовляйтеся від вакансії, як тільки вам повідомлять, що за щось потрібно платити. Легальні посередники, які дотримуються законів, ніколи не беруть грошей із претендентів.

Нелегальна робота

Часто недобросовісні роботодавці грають на бажанні заробітчан отримати хоч якусь роботу. При цьому претендентам не важливо, де вони будуть працювати та чим будуть займатися. Головне – щоб добре платили. Також можна почути думку, що нелегальна робота обов’язково пов’язана з криміналом.

Таке мислення хибне – будь-яка робота, наприклад, водієм чи доглядальницею за дітьми, може бути як легальною, так і нелегальною. Обираючи другий варіант, ви добровільно відмовляєтеся від своїх прав. Цілком ймовірно, що вам просто не заплатять за працю, а якщо ви отримаєте травму – ніхто не оплачуватиме ваше лікування.

Фахівці радять обирати тільки легальну форму працевлаштування. Не варто спокушатися на високу зарплату та інші «приманки», адже далеко не факт, що роботодавець дотримається свого слова. А от ризик втратити гроші, здоров’я чи навіть життя дійсно високий.

Не ті умови, що обіцяли

Фото: envato.com

Ще один спосіб обдурення претендентів, до якого часто вдаються шахраї – пообіцяти одні умови праці, а надати зовсім інші. Наприклад, вам пообіцяли роботу покоївкою, в обов'язки якої буде входити лише зміна постільної білизни та прибирання номерів. На місці обов’язки можуть виявитися набагато ширшими – наприклад, доведеться ще й перемивати весь брудний посуд у вечірній час. При цьому графік буде вкрай виснажливим.

Якщо ж вискажете якісь претензії роботодавцю, скоріш за все, він вдасться до погроз та нагадає, що ви підписали договір. Якщо ж ви не бажаєте виконувати свою роботу, вам просто вкажуть на вихід. Те, що ви залишитесь без грошей фактично на вулиці – нікого не хвилюватиме.

Щоб не потрапити у справжнє рабство та не жити у сирому бараку замість комфортного номеру в хостелі, уважно читайте умови працевлаштування (обов’язково мають бути перекладені на вашу мову). Також перевіряйте, легальну вам пропонують роботу, чи ні.

Немає питань про навички претендента

Шахраї майже ніколи не цікавляться професійними навичками потенційних кандидатів. Натомість вони згодні одразу взяти вас на роботу без зайвих питань. Це пояснюється тим, що шахраям потрібно знайти якомога більше людей, які будуть згодні заплатити за працевлаштування на вигідних умовах. Зрозуміло, ніхто нікого не стане працевлаштовувати.

Якщо у вас не спитали, який ви маєте досвід, що ви вмієте робити, та не пояснили, які вміння будуть потрібні на даній роботі – це вже привід запідозрити роботодавця у нечесності. Для справжнього роботодавця важливо знати, чи підходите ви на цю вакансію, та чи маєте ви необхідні навички.

«Фейковий» договір

Фото: pexels.com

Договір – це вкрай важливий документ при працевлаштуванні. У ньому повинні бути вказані терміни працевлаштування, назва вашої посади та компанії, у якій ви працюватимете. Також у справжньому договорі завжди прописуються обов’язки з боку робітника та роботодавця.

Якщо ви помітили у договорі щось на кшталт «виконання усіх видів робіт по дому» або «робота на заводі за вигідним графіком», це вже може свідчити про те, що ви маєте справу з нечесним роботодавцем. Існує висока ймовірність, що роботодавець змусить вас виконувати обов’язки, до яких ви не повинні мати жодного відношення.

Вимагають оригінал паспорта

Шахрайська схема, при якій у вас відбирають паспорт, теж зустрічається доволі часто. Ні в якому разі не ведіться на неї, навіть якщо роботодавець обіцяє просто потримати ваш паспорт у себе кілька днів, доки ви не оселитися в хостелі. Віддавши паспорт, ви автоматично перетворюєтеся в безправну людину, яку можна використовувати в якості безкоштовного раба.

Запам’ятайте – ніхто не вправі вимагати від вас оригінали офіційних документів. Для працевлаштування використовуються ксерокопії. Єдине, де потрібно показувати свій паспорт, – це при перетині кордону прикордонникам.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?