Найпопулярніші схеми обману при працевлаштуванні — вакансії, які варто обходити стороною
Категорія
Робота
Дата публікації

Найпопулярніші схеми обману при працевлаштуванні — вакансії, які варто обходити стороною

Найпопулярніші схеми обману при працевлаштуванні — вакансії, які варто обходити стороною
Джерело:  online.ua

Люди, які шукають роботу, намагаються розглядати якомога більше вакансій, і деякі з них здаються дуже заманливими. Та часом за привабними умовами працевлаштування приховуються справжні шахраї. Застрахуватися від таких випадків неможливо, проте є декілька ознак, які можуть вказувати на те, що перед вами нечесний роботодавець. Гід Онлайн зібрав найпопулярніші схеми обману при працевлаштуванні та вакансії, які варто обходити стороною.

Як відрізнити реальну вакансію від обманки?

 Фото: envato.com

Є декілька ознак, які допоможуть вам зрозуміти, де дійсно реальна пропозиція щодо працевлаштування, а де чергове шахрайство. Почати слід з того, що деякі компанії гарантують, що візьмуть вас на роботу. Нібито вам достатньо пройти навчання (за ваш рахунок звісно), і все – ви прийняті.

Дана схема працює наступним чином – людина платить гроші за курс чи тренінг, а «фейковий» роботодавець раптово зникає. Цілком очевидно, що грошей вам ніхто не поверне. Слід взяти до уваги, що жодна компанія не надасть вам стовідсоткових гарантій про прийом на роботу. Такі обіцянки можуть давати лише нечесні роботодавці.

Також доволі розповсюджений варіант, коли компанія обіцяє виплачувати вам захмарні суми за «легку роботу вдома». Таким чином шахраї хочуть виманити у претендента гроші за можливість працевлаштуватися на «неймовірно вигідні» умови роботи, або ж змусити вкласти кошти в товари, які мають сильно завищену вартість.

Частіше всього претенденту пропонується збирання іграшок, якихось нескладних приладів, пакування чи сортування подарунків, тощо. При цьому ви маєте оплатити покупку матеріалів перед початком роботи, а гроші вам нібито повернуть потім. Звісно, ніхто нікому нічого не поверне. Чесний роботодавець ніколи не вимагатиме від вас щось оплатити наперед.

Ще одна поширена схема шахрайства – відправка платних СМС-повідомлень чи дзвінки для зв’язку з рекрутером. Якщо ви поведетесь, велика ймовірність того, що з вашого номеру будуть списані всі кошти. Те ж саме стосується й реєстрування на незрозумілих сайтах задля уточнення того, чи було прийняте ваше резюме. Солідні компанії ніколи не вимагатимуть від вас оплатити послуги зв'язку – для них це дріб’язок.

Зустрічається й такий спосіб обдурити претендента – вам телефонують та повідомляють, що ви запрошені на роботу у «велику компанію». Вам необхідно надіслати копію паспорта чи інших документів із персональними даними, а натомість ви отримуєте договір, у якому слід поставити підпис для працевлаштування.

Цілком ймовірно, що ваші персональні дані будуть використані для того, щоб оформити на вас кредит у банку. Ні в якому разі не відсилайте документи чи особисту інформацію потенційному роботодавцю, доки не будете впевнені, що все офіційно. Також уважно читайте, що написано в паперах, які вам надсилають, перш ніж їх підписати.

Як не потрапити на обман при працевлаштуванні?

Фото: envato.com

Аби не стати жертвою шахраїв при прийомі на роботу, слід бути дуже уважним, задавати при необхідності уточнюючі питання рекрутеру, ретельно ознайомлюватися з умовами працевлаштування. Не буде лишнім, якщо ви зайдете на сайт компанії, ознайомитися з її історією, почитаєте відгуки інших претендентів.

Також потрібно звертати увагу на такі нюанси:

  • Велика компанія приховує власну назву. Якщо ви відкрили вакансію на сайті і не можете знайти назви компанії, це може свідчити про нечесність роботодавця. Можливо, репутація компанії зіпсована,тому є сенс приховувати назву.

  • Немає чіткого визначення щодо роду діяльності. Якщо у вакансії не вказано, чим займається компанія, а заміть цього є розмивчасте визначення «молода компанія, що динамічно розвивається», до такої пропозиції слід віднестися з насторогою.

  • Відсутні контакти підприємства. Якщо у вакансії не вказані сайт чи адреса компанії, а також номери для зв’язку з рекрутером, це може свідчити про те, що у неї немає офісу, або ж вона працює нелегально.

  • Не вказано, що вимагається від потенційних працівників. Якщо ви бачите у графі «вимоги до претендентів» щось на кшталт «бути активним, цілеспрямованим та проявляти ініціативу», і при цьому немає реальних вимог, краще оминайте таку вакансію.

  • Не варто вестись й на занадто спокусливі умови праці. Якщо вам обіцяють роботу за кордоном, за яку ви будете отримувати захмарні суми, і при цьому не уточнюється, де саме ви будете працювати та чим повинні займатися, з великою долею ймовірності, вас збираються обдурити та втягнути у шахрайську схему.

Як перевірити компанію при працевлаштуванні?

Фото: envato.com

Перш ніж погоджуватися на сумнівні пропозиції від роботодавця, потрібно дізнатися про нього якомога більше інформації.

Для цього слід виконати наступні дії:

  • Продивіться «чорні списки» роботодавців. Зробити це дуже просто – достатньо ввести відповідний запит в пошукову строку. Та дана методика не дає повного уявлення про компанію, адже негативні відгуки можуть писати конкуренти, або бувші працівники, які в такий спосіб вдаються до помсти.

  • Ознайомтеся з судовою історією компанії, в якій вам пропонують роботу. Якщо роботодавець фігурує в судових справах та проти нього були порушені кримінальні провадження (особливо якщо їх багато за короткий період) – цілком ймовірно, що компанія має «брудну» репутацію.

  • Перевірте, чи не порушує компанія чинне трудове законодавство. Для цього потрібно зайти на сайти органів виконавчої влади, які здійснюють державний контроль за дотриманням трудового законодавства. Якщо ви знайшли згадки про компанію, яку ви розглядаєте, можливо, краще продовжити пошуки роботи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?