7 грубих помилок, яких не можна допускати при пошуку роботи
Категорія
Робота
Дата публікації

7 грубих помилок, яких не можна допускати при пошуку роботи

7 грубих помилок, яких не можна допускати при пошуку роботи
Джерело:  online.ua

Пошук роботи – це, в якійсь мірі, ходьба по мінному полю. Те, чи зможете ви працевлаштуватися на омріяну посаду, залежить від багатьох факторів – вашого досвіду, спеціальності, рівня зарплати, який вас влаштовуватиме, тощо. Тут важко щось прогнозувати. Проте є декілька характерних помилок, припустившись яких, ви навряд чи досягнете бажаного результату. Гід Онлайн склав добірку з 7 грубих помилок, яких не можна допускати при пошуку роботи - вони можуть стати фатальними при працевлаштуванні.

Фатальні помилки при пошуку роботи

Неправильно складене резюме

Фото: pexels.com

В першу чергу, на що звертає увагу роботодавець – грамотність складеного вами резюме та наявність в ньому неточностей. Не полінуйтеся уточнити, як правильно пишуться назви компаній, у яких ви раніше працювали, та навчальних закладів, де ви вчилися.

Особливо сильно псують загальне враження від резюме описки та граматичні помилки. Вони прямо свідчать про те, що ви недбало підійшли до складення даного документу та будете й надалі таким чином відноситися до своєї роботи.

Також ваше резюме не сподобається роботодавцю, якщо в ньому буде занадто мало потрібної інформації, яка описуватиме вас, як фахівця, або ж, навпаки, в документі буде багато «води» та неінформативного тексту.

Відсутність супровідного листа

Багато хто з кандидатів ігнорує супровідний лист на сайті для пошуку роботи. Логіка тут проста – який сенс щось дописувати, якщо в резюме є вся необхідна інформація про мене? Та це типова помилка – часто для рекрутера наявність супровідного листа відіграє важливу роль при відборі кандидатів.

Склавши супровідний лист, ви демонструєте, що зацікавлені у даній вакансії, і що вона відповідає вашим очікуванням. Також ви можете більш детально описати власні навички, а також пояснити, що саме вас мотивувало відправити резюме саме в цю компанію. Таким чином, ви проявляєте письмовий діловий етикет.

Пошук роботи тільки через друзів чи родичів

Раніше хорошу роботу можна було знайти тільки за допомогою «зв’язків». Та ці часи вже давно у минулому. Почати слід з того, що люди з вашого кола оточення можуть просто не мати «потрібних» знайомств, тому нічим вам не допоможуть.

Якщо вам все таки вдалося працевлаштуватися «за блатом», немає ніяких гарантій, що все піде гладко, і ви залишитеся на цій посаді. Якщо ж ви вирішити звільнитися, або вас вирішать звільнити, під удар автоматично потрапить ваш друг чи родич.

Тому такий спосіб пошуку роботи далеко не найкращий і підходить, хіба що, у ролі запасного варіанту. Сучасний ринок праці дає можливість знайти гідну роботу без сторонньої допомоги. Головне – не зупиняйте пошуки та «працюйте» одразу по декільком напрямам.

Пасивне очікування відповіді від роботодавців

Фото: pexels.com

Якщо ви відправили резюме на вакансію, яка вас зацікавила, не чекайте у моря погоди – зателефонуйте через деякий час та перепитайте, чи отримав резюме адресат. Враховуючи, що таких шукачів, як ви багато, документ міг загубитися серед великої кількості інших резюме. Також не слід виключати чисто технічні нюанси – проблеми зі зв’язком, потрапляння у спам і т.д.

Те ж саме стосується і ситуації, якщо ви вже потрапили на співбесіду та поспілкувалися з ейчаром – обов'язково наприкінці зустрічі уточніть, коли саме вам мають зателефонувати і хто саме з вами зв’яжеться, щоб повідомити про результати співбесіди. Не бійтеся здаватися нав'язливим – краще лишній раз все перепитати, чим бути в невіданні.

Незнання реальної ситуації на ринку праці

Перш ніж шукати роботу, з’ясуйте, наскільки актуальною є ваша професія на сьогоднішній день, які вимоги до неї висувають роботодавці, яка середня заробітна плата на обраній вами посаді, тощо. Також поцікавтеся, чи користуються попитом фахівці з вашою кваліфікацією.

Незнання вищеперерахованої інформації призведе до того, що ви завищуватиме свої вимоги до роботодавця, або, навпаки, погодитесь на нижчу заробітну плату, аніж заслуговуєте.

Регулярно переглядайте аналітику по тим чи іншим спеціальностям – в Інтернеті існує чимало спеціалізованих ресурсів. Так вам буде простіше орієнтуватися у сучасних тенденціях на ринку праці та розуміти, які навички від вас потребуються.

Знецінювання себе при працевлаштуванні

 Фото: envato.com

Ні в якому разі не погоджуйтесь на будь-що. Якщо ви сумніваєтесь в знайденій вакансії, наприклад, вас не влаштовує пропонований рівень заробітної плати, робота знаходиться далеко від вашого дому, тощо, не потрібно одразу влаштовуватися. Якщо ви розумієте, що варті більшого – продовжуйте пошуки, і ви обов’язково знайдете саме ваш варіант.

Це не значить, що потрібно відмовлятися від усіх співбесід. Співбесіда – це ще й можливість дізнатися про те, що приблизно потребується від кандидата на аналогічну посаду у інших компаніях, та отримати більше корисної інформації.

І навіть якщо результат співбесіди позитивний, а вас не полишають певні сумніви, можливо, слід спробувати знайти більш підходящу вакансію. Краще відразу відмовитися від невигідної вам роботи, ніж потім мати проблеми.

Критика в бік попередніх колег та керівництва

Цілком можливо, що ви пішли зі скандалом з попередньої роботи, чи навіть вас обдурили. А може бути, ви постійно конфліктували з колегами. Та яким би негативним не був ваш попередній досвід, це не значить, що всі подробиці потрібно розказувати ейчару під час співбесіди – так ви тільки зіпсуєте про себе враження.

Звісно, ви можете пояснити причини свого звільнення з попередньої роботи, якщо вам зададуть відповідне питання, та не потрібно концентруватися на негативних моментах. В інакшому випадку ви проявите себе як злопам’ятну та конфлікту людину, яка ще й здатна розпускати плітки. А таких на нормальну роботу, як правило, не беруть.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?