Як знайти хорошу роботу в Україні: де шукати та як скласти резюме
Категорія
Робота
Дата публікації

Як знайти хорошу роботу в Україні: де шукати та як скласти резюме

Як знайти хорошу роботу в Україні: де шукати та як скласти резюме
Джерело:  online.ua

Всі ми працюємо в найрізноманітніших галузях, але в пошуках роботи однаково мріємо про те, що знайдемо найкращу. Хтось гадає, що знайти таку роботу досить складно, а хтось – що без рекомендацій та знайомств це неможливо. Гід Онлайн розповідає, як знайти хорошу роботу в Україні навіть тим, у кого немає досвіду.

З чого почати шукати роботу?

Фото: unsplash.com

Почати пошуки роботи слід з того, що визначити для себе галузь та конкретну посаду. Визначте кілька чинників, важливих саме для вас:

  • часткова зайнятість чи повний робочий день;

  • рівень зарплати;

  • наявність чи відсутність досвіду роботи загалом або конкретно у якійсь галузі.

Коли не знаєте, яка галузь чи тип роботи вам підходить, допоможе кар'єрний коучинг. Там можна пройти низку тестів на профорієнтацію. Також відповідні фахівці, допоможуть з’ясувати, яка саме робота вам підійде.

Визначте свої можливості і розгляньте всі варіанти роботи, де ви зможете успішно застосовувати свої знання і навички. Якщо вам не до душі робота на посаді рядового менеджера в банку і ви все життя любили готувати, чому б не закінчити кулінарні курси і влаштуватися кухарем в престижному ресторані?

Не лінуйтеся витрачати певну кількість часу на самоосвіту. Окрім того, займіться практиками для підвищення рівня самооцінки і впевненості в собі.

Без чого майже неможливо знайти роботу – резюме. Саме його складання є наступним та дуже важливим кроком. Але про його деталі – трохи згодом.

Пошук роботи – це теж робота. Якщо зійдуться всі планети і вам пощастить, пошук роботи займає до місяця, іноді – більше. При цьому, якщо ви високооплачуваний фахівець, процес пошуку роботи може зайняти кілька місяців.

Шукаючи роботу, майте на увазі, що одним з перших запитань, яке вам поставлять, буде: чому саме наша компанія? На нього ви повинні відповісти не про те, що саме ви хочете робити, а – чому:

  • чому саме ця компанія;

  • чому саме ця посада;

  • чому ви вважаєте, що кращі, ніж інші кандидати;

  • поміркуйте також, де ви себе бачите через 1-3 роки.

Відповіді на всі ці запитання допоможуть вам та вашому роботодавцеві зрозуміти, наскільки збігаються ваші очікування та наскільки ви підходите один одному.

Де можна швидко знайти роботу в Україні?

Фото: unsplash.com

Швидко знайти роботу можна на тематичних популярних веб-сайтах. Сайти з пошуку роботи:

  • HeadHunter (HH) – сайт пошуку роботи, який у більшості рейтингів перебуває на верхніх позиціях.

  • Work.uа – на цьому відомому сайті можна знайти оголошення як від великих міжнародних корпорацій, так і від маленьких місцевих компаній. На сайті також можна опублікувати резюме.

  • OLX – ресурс безкоштовних оголошень, де також розміщена сторінка з вакансіями. Там же можна розмістити резюме.

  • Rabota.ua – ще один відомий сайт з вакансіями від роботодавців, де теж можна розмістити резюме.

  • LinkedIn – соціальна мережа з пошуку роботи. Там ви можете вказати ваші останні місця роботи та посади. Користувачами соцмережі є також менеджери з пошуку персоналу, керівники, які проводять співбесіду. Тож LinkedIn часом навіть важливіший, ніж резюме.

Можна також розмістити оголошення про пошук роботи на своїй сторінці у соцмережі. Цілком можливо, що саме такий метод дозволить знайти хорошу вакансію. До речі, пошук вакансій у соцмережах найкраще підходить тим, хто шукає посаду в сфері програмування, творчості або продажу. Також цей варіант є ідеальним для тих, кому потрібна віддалена робота.

Які ще канали пошуку роботи можна використати?

Щоб знайти роботу, можна звернутися по допомогу до родичів, друзів і знайомих. За таких умов можна заздалегідь дізнатися про вимоги роботодавця.

Не варто забувати і про друковані видання. Але зважте, що в газетах з оголошеннями публікують здебільшого вакансії, що не вимагають високого рівня кваліфікації.

Можна також звернутися по допомогу в рекрутингову компанію. Здебільшого саме у рекрутинговій компанії свої вакансії розміщують найбільші та найпрестижніші організації. Тож таким методом можна ймовірніше отримати високооплачувану посаду.

Не надто ефективний варіант, але можна звернутися до Центру зайнятості. В кожному центрі є відділ, де можна вивчити каталог вакансій. Також оголошення в центрі розміщують на спецстендах. Ці установи також регулярно проводять ярмарки вакансій. На них шукачі роботи можуть особисто поспілкуватися з представниками компанії роботодавця.

Якщо ви зареєструєтеся в Центрі зайнятості як безробітний, вам пропонуватимуть вакансії відповідно до вашого фаху та ваших вимог. Якщо ви не підійдете на 3 посади, то зможете продовжити шукати роботу та отримувати при цьому допомогу по безробіттю.

Варто наголосити, що в Центрі зайнятості пропонують вакансії на посади, які вимагають фізичної праці, а також на низькооплачувану роботу.

Ще один метод пошуку роботи – звернутися до роботодавця напряму.

Як скласти резюме, що зачіпає?

Фото: envato.com

Дуже важливо: резюме не повинне займати 5 сторінок. Оптимальний обсяг – це 1, максимум – 1,5 сторінки. Інформацію слід структурувати, використовуючи списки. Дані про весь ваш досвід слід розмістити зверху, а всі другорядні речі – внизу.

  • В резюме обов’язково потрібно вказати освіту, а також ті курси, які ви пройшли додатково. Те, що ви з власної ініціативи інвестували у свою освіту, збільшує вашу цінність в очах роботодавця.

  • Щодо фото в резюме, то його додавати не обов’язково, проте бажано. Тільки не додавайте яскраву картинку в бікіні, з вечірнім макіяжем або келихом у руці. При цьому й не варто додавати фото на паспорт.

  • Дуже важливо в резюме приділити увагу показниками, яких ви досягли. Особливо це стосується тих галузей, де важливий не процес, а результат. Не пишіть нісенітниці, загальні слова, пишіть конкретику.

  • Складаючи резюме, розпочніть опис від теперішнього часу або з останнього місця роботи. Не варто переписувати трудову книжку за кільканадцять років. Адже на початку кар’єри ви могли працювати кур’єром, а для посади програміста це навряд чи доречний досвід.

  • Не забувайте вказувати, якщо міняли посади в межах однієї компанії або холдингу. Це свідчить про ваше прагнення до розвитку та здатність до навчання.

А от тривала перерва в роботі може стати недоліком вашого резюме. При цьому проблемою може стати й часта зміна місць роботи. Кожному, хто працював на посаді або підприємстві менше 2 років, можуть рішуче відмовити.

Якщо ви почали пошуки нової роботи після звільнення, не вказуйте його в резюме. Зауважте, що існує багато сервісів, за допомогою яких резюме можна скласти швидко і легко за складеним шаблоном: GoogleDocs, готові інтерактивні форми на майданчиках працевлаштування тощо.

Ще один крок – супровідний лист. Він свідчить про те, що людина не просто надіслала своє резюме в чергову компанію. Такий підхід вигідно виділяє вас серед претендентів.

Дуже важлива порада – при пошуку роботи ніколи не хвилюйтеся через негативні відповіді чи ігнорування вашого резюме. На хорошу вакансію надходить до сотні різних резюме. Тож трапляється, що серед претендентів був хтось, такий же хороший, як ви, і йому вже запропонували цю роботу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?