Як створити резюме — правильна структура і корисні поради
Категорія
Робота
Дата публікації

Як створити резюме — правильна структура і корисні поради

Як створити резюме — правильна структура і корисні поради
Джерело:  online.ua

Щоб скласти професійне резюме, яке приверне увагу працедавця, потрібно його відповідно структурувати і оформити. Як виглядає дієве резюме? І що має містити? Гід Онлайн підготував покрокову інструкцію для створення резюме (CV - сurriculum vitæ), яке точно допоможе знайти роботу своєї мрії.

У резюме кандидат має приділити увагу професійним навичкам, фактам з біографії та досвіду роботи.

Складається CV за таким планом:

  • Бажана посада

  • Біографія

  • Досвід роботи

  • Освіта

  • Мови

  • Рекомендації

  • Навички

  • Контактні дані

Як створити резюме - покрокова інструкція

Фото: envato.com

1. Зазначте посаду

Обов’язково вкажіть посаду, на яку претендуєте. Це ключова частина вашого CV. Бажано вказати її конкретно, особливо, коли ви спеціаліст у вузькоспрямованій галузі. Наприклад, “Інженер-робототехнік”, “Аналітик Big Data”, “Веб Дизайнер”.

2. Опишіть важливі факти біографії

У цій частині резюме треба зазначити: ПІБ, вік, стать та місце проживання.

Не обов’язковим, але бажаним пунктом є фотографія. Приємніше, коли роботодавець може побачити обличчя співробітника.

3. Досвід роботи

Чи не найголовніший пункт, який впливає на подальшу долю резюме. Якомога детальніше опишіть свій досвід роботи у сфері, в якій хочете працювати. Якщо ви обіймали посади, які не мають відношення до бажаної роботи чи галузі, цю інформацію можна не вказувати.

Спочатку краще зазначити останнє місце роботи, а в кінці перше. Вкажіть чим ви займалися на конкретній посаді та чого досягли за цей час.

4. Освіта

Не забувайте вказати освіту - вища чи середньо-спеціальна. Таким чином роботодавець знатиме, чи маєте ви необхідні знання у сфері та уявлення про роботу.

Якщо ви закінчили спеціальні курси, пов’язані з вашою галуззю, їх теж бажано вказати.

5. Мова

У більшості випадків при підборі кандидатів на певну посаду роботодавці віддають перевагу людям, які володіють кількома мовами. Такий кандидат може претендувати на краще оплачувану та відповідальну посаду. Таку людину можна залучити у міжнародних проєктах чи перемовинах. Вона має ширший доступ до інформації.

Вкажіть де ви навчилися певної мови, які курси закінчили чи школи закінчили.

6. Рекомендаційні листи

Позитивним моментом резюме буде супровідний лист з рекомендаціями з місця колишнього працевлаштування. Якщо є можливість додайте контакти людини, яка може надати інформацію про вас майбутньому роботодавцеві.

7. Професійні навички

У цьому пункті варто вказати з якими програмами ви вмієте працювати, що можете робити. Як довго ви використовуєте свої вміння та на якому рівні ними володієте. Наприклад:

  • Навичка: Користування Adobe Photoshop CC 2020

  • 5 років досвіду

  • Рівень: Просунутий

Якщо ви хочете запевнити роботодавця у своїй цифровій грамотності, рекомендуємо пройти тест на порталі “Дія”. Ви отримаєте сертифікат, який можете додати до свого резюме.

8. Контактні дані

Вкажіть свій номер телефону, пошту та соціальні мережі. За необхідності можна вказати альтернативну пошту та телефон. Головне аби з вами можна було зв’язатися. Якщо у біографії ви не вказали країну та місто проживання, обов’язково вкажіть їх в контактах.

Поради для оформлення резюме

 Фото: envato.com

  • Не робіть CV суцільним текстом. Сухий файл Word не приверне значної уваги. Навіть якщо вам зручно працювати з цією програмою використовуйте шаблони для резюме та налаштуйте їх під себе.

  • Зверніть увагу на платформу для графічного дизайну Canva. Вона комфортна у використанні та за допомогою неї можна створити гарне резюме.

  • Конвертуйте резюме в PDF-файл. Таким чином його буде зручніше переглядати.

  • Впевніться, що резюме не містить лексичних та граматичних помилок.

  • Не розтягуйте CV більше ніж на 1-2 сторінки.

Резюме справляє враження на рекрутера протягом кількох секунд. Роботодавці не стануть витрачати на перечитування великих масивів тексту, якщо він їх не зачепив. Зробіть ваше CV максимально лаконічним та привабливим. Бажаємо успіхів у пошуках роботи!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?