Припинення грудного вигодовування: як безболісно відлучити дитину від грудей
Категорія
Онлайн Гід для Мам
Дата публікації

Припинення грудного вигодовування: як безболісно відлучити дитину від грудей

Припинення грудного вигодовування: як безболісно відлучити дитину від грудей
Джерело:  online.ua

Грудне вигодовування немовляти - ідеальний варіант для харчування новонародженої дитини. Але годуючі мами з часом задаються питанням, як довго продовжувати годування і коли пора відлучати малюка від грудей? Однозначної відповіді на це питання немає - все індивідуально. Онлайн Гід для Мам ділиться думками і порадами педіатрів про те, коли варто припинити грудне вигодовування і як це зробити безболісно для дитини.

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує годувати немовля тільки грудьми до 6-місячного віку. У цей період материнське молоко задовольняє всі потреби малюка, тому немає сенсу додавати суміші, воду або інші продукти.

Але це не означає, що 6-місячну дитину потрібно різко переводити на звичайне дитяче меню і закрити їй доступ до материнського молока. Цей процес повинен проходити поступово, оскільки його складно переносить дитина.

Малюк за перші місяці свого життя звик до маминих грудей, йому важливо відчувати її присутність, биття серця, особливий запах, ласкаві слова і дотики. Тому не дивно, що після повного припинення годування груддю дитина перебуває у стресовому стані. Малюк стає примхливим, у нього може порушитися сон і апетит. Батьки в цей час страждають не менше дитини.

Коли можна припиняти грудне вигодовування?

 Фото: envato.com

Відлучати дитину від грудей слід тоді, коли вона здатна споживати іншу їжу без шкоди для фізичного розвитку. Це відбувається у більшості в однорічному віці.

У малюка до цього віку сформувався жувальний апарат, він вчиться їсти ложкою, самостійно п'є з чашки. І тут важливо не упустити момент! Під час годування за столом потрібно створювати найбільш комфортні умови:

  • відрегулювати висоту стільця так, щоб дитина могла легко дотягнутися до столу,

  • подавати страви в гарному посуді,

  • пропонувати кілька найбільш улюблених страв на вибір,

  • дати малюкові ложку.

Так, під час перших самостійних сніданків і обідів буде розмазана каша по столу, обличчі та одязі. Не сваріть за це малюка, а хваліть. Говоріть, який він великий, що вже їсть сам. Словом, треба організувати годування так, щоб дитині процес приносив максимум задоволення. Ці позитивні емоції допоможуть дитині подолати стресову ситуацію і легше перенести відлучення від грудей.

Важливо також правильно вибрати календарний час для відлучення від грудей. Не рекомендується робити цього літом, особливо якщо стоїть спекотна погода. У цей період активно розмножуються різні шкідливі організми: віруси, бактерії, грибки, для яких грудне молоко є бар'єром. У зимові холоди також небажано позбавляти немовляти материнського тепла.

Як правильно припинити грудне вигодовування?

Фото: envato.com

При відмові від грудного вигодовування слід дотримуватися принципу поступовості, замінюючи одне годування материнським молоком іншим харчуванням. Іноді можна дозволити догодувати малюка грудьми. Таким чином дитина непомітно для себе привчиться до їжі за загальним столом, і все рідше згадуватиме про мамині груди.

Якщо до моменту відлучення від грудей малюк спав разом з мамою, то в період припинення грудного вигодовування краще цього уникати. Пам'ятайте, лактація ще не припинена і запах молока буде залучати дитину, яка буде всіма силами намагатися дістатися до материнських грудей. У цей період важлива допомога тата- він може прилягти з дитиною під час її відходу до сну і замінити маму на цей період.

Поступове відлучення від грудей - процес найбільш безболісний для мами і дитини. Він досить тривалий і вимагає декількох тижнів, а то й кількох місяців. На жаль, не всі батьки можуть собі це дозволити через зміну життєвих обставин, наприклад, мама захворіла або їй терміново треба вийти на роботу. У таких випадках жінці доводиться вдаватися до радикальних заходів щодо припинення лактації.

Педіатри радять не поспішати і не боятися того, що молоко пропаде. Це дійсно може статися, але не варто недооцінювати вміння організму адаптуватися. Малюк може також легко перейти на звичайну їжу, поки мама буде на роботі, а по її поверненні - поповнити денний запас грудного молока за один прийом.

Важливо пам'ятати, що материнське молоко забезпечує дитину всіма корисними речовинами, зміцнює імунітет, а також має для малюка заспокійливий ефект. Але рано чи пізно припинення грудного вигодовування має відбутися і цього не варто боятися.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?