Що таке правило трьох хвилин і чому його потрібно дотримуватися всім батькам
Категорія
Поради батькам
Дата публікації

Що таке правило трьох хвилин і чому його потрібно дотримуватися всім батькам

Що таке правило трьох хвилин і чому його потрібно дотримуватися всім батькам
Джерело:  online.ua

Психологи розрізняють декілька методів побудови стосунків з дітьми. Один з них – правило трьох хвилин. Поряд з зі спільними іграми, прогулянками чи готуванням їжі, цей метод дозволяє зміцнити емоційний зв’язок та взаємну довіру між батьками та дитиною. Гід Онлайн розібрався, що таке правило трьох хвилин і чому його потрібно дотримуватися всім батькам, щоб налагодити ідеальні стосунки зі своїми дітьми.

Що таке правило трьох хвилин?

Фото: envato.com

Правило «перших трьох хвилин» полягає в тому, щоб ви при кожній зустрічі з дитиною показували величезну радість, ніби ви зустрілися з другом, якого не бачили вже дуже тривалий час. І не має ніякої різниці, чи ви повернулися з магазину, в який вийшли буквально на 30 хвилин за продуктами, прийшли додому після роботи, або ж повернулися з відрядження, яке тривало декілька днів.

За словами психологів, у перші три хвилини зустрічі з вами малюк може виплеснути практично всю зафіксовану в його пам'яті інформацію. Саме тому цей метод дозволяє покращити емоційний зв’язок з вашим малюком та встановити з ним довірливі стосунки. Які б ви не були втомлені чи завантажені роботою, ви маєте показати, що ви знаходитеся тут та зараз, і уважно слухаєте дитину.

Правило трьох хвилин побудоване на принципі «важливо не те скільки часу ви проведете з дитиною, а те, наскільки емоційно близькими ви будете під час розмови». Іноді кілька хвилин душевної бесіди значитимуть для вашого чада набагато більше, ніж цілий день, поруч з вами, коли ви будете зайняті своїми справами та не будете звертати на нього увагу. В останньому випадку малюк буде відчувати самотність.

Як дотримуватися правила трьох хвилин?

Фото: unsplash.com

Щоб досягти повного порозуміння при спілкуванні з дитиною, вам слід дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Ваші очі та очі малюка мають знаходитися а одному рівні – для цього краще стати навколішки або на одне коліно. Після цього обніміть дитину та поцікавтесь її справами, спитайте, що нового відбулося за час вашої відсутності. Також можете взяти руку малюка у свої долоні.

  • Дайте малюкові зрозуміти, що ви його уважно слухаєте. Уточнюйте подробиці з його розповіді, діліться власними думками з приводу того чи іншого питання. Робити це потрібно без фальші та награності – діти їх добре відчувають.

  • Не вступайте в довгі та безглузді суперечки, навіть якщо в позиції вашої «дорослої» логіки ви маєте рацію. Можете сказати щось на кшталт: «Наші точки зору не співпадають, що ж, добре що в тебе є власна думка на цей рахунок».

  • Обговоріть спільне захоплення, якщо таке є. Наприклад, якщо вам обом подобається комп’ютерна гра, поділіться думками щодо її проходження.

  • Якщо у ваших відносинах з малюком все ще бракує довіри та дитина не надто спішить щось розказувати, почніть першим. Розкажіть, чим займалися впродовж дня, де бували, що бачили, тощо.

Як би не склалася ваша розмова, ви повинні розуміти, що комунікація з дитиною – це ключ до вашого взаєморозуміння у майбутньому. Ні в якому разі не ігноруйте потреби доньки чи сина та завжди їх вислуховуйте, звісно, якщо ви не хочете стати для власного чада чужою людиною.

Чому важливо дотримуватися правила трьох хвилин?

Якщо ви будете ігнорувати правило трьох хвилин, це може привести до відчуження дитини та інших негативних наслідків. Все залежить від характеру дитини, її віку, статі, тощо. Так, наприклад, деякі діти, що не мають можливості поділитися з батьками своїми думками та переживаннями, стають більш замкнутими, вони починають утаювати різну інформацію, яка могла би бути корисною для батьків.

Інші ж діти, можуть постійно щось розповідати. Та якщо ці розповіді будуть всього лише фоном для батьків, які в цей час займатимуться своїми справами, це теж призведе до втрати важливої інформації. Згодом такі діти стають дуже говіркими, та при цьому не підбирають слів, адже у них складається думка, що слова не мають ніякого значення. Звісно, це може стати причиною конфліктів з оточуючими у майбутньому.

Як правильно обіймати і слухати дитину?

Фото: unsplash.com

Можна виділити ще декілька моментів, які зроблять правило трьох хвилин ще більш ефективним та допоможуть емоційно зблизитися з малюком:

  • Старайтеся обіймати дитину якомога частіше. Доведено, що доторкання, підбадьорюючі постукування по плечу та поглажування по голові допомагають малюкові заспокоїтися після стресової ситуації, а також спонукають його розказати про все, що бентежить, та все, що накопилося на душі.

  • Виділяйте позитивні моменти. Під час спілкування запитайте у малюка, що саме викликало у нього приємні враження впродовж дня, що йому сподобалося, а що він хотів би змінити. Також запропонуйте свої варіанти на вибір.

  • Не перебивайте дитину! Навіть якщо ви прийшли втомлений з роботи та хочете якомога скоріше лягти спати, знайдіть декілька хвилин, щоб уважно вислухати своє чадо, не перебиваючи його. Також вчіть дитину, що перебивати, коли до тебе говорять дорослі, теж не гарно.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?