Старий Новий рік 2022: як святкують дні Маланки та Василя в Україні
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Старий Новий рік 2022: як святкують дні Маланки та Василя в Україні

Старий Новий рік 2022: як святкують дні Маланки та Василя в Україні
Джерело:  online.ua

В ніч з 13 на 14 січня українці святкують Старий Новий рік. Це незвичайне свято, яке дає можливість відсвяткувати улюблений сімейний день двічі на рік. Гід Онлайн розповідає, звідки взявся Старий Новий рік та чому його святкують саме 13 січня.

Звідки взявся Старий Новий рік?

Фото: unsplash.com

Створення свята пов'язують з календарною плутаниною. З’явився Старий Новий рік через перехід з Юліанського календаря на Григоріанський, по якому ми зараз і живемо. Саме тому Старий Новий рік можна вважати унікальним, додатковим святом. Воно дозволяє продовжити святкову новорічну атмосферу та дає ще один привід зібратися усією сім’єю за новорічним столом.

Також у цей період святкують ще два свята. 13 січня — День пам’яті Маланки (преподобної Меланії), 14 січня — День святителя Василя Великого. За старими міфами богиня Лада народила преподобну Меланію, яку викрав злий змій, а врятувати її допоміг саме святитель Василь.

Чому Старий Новий рік саме 13 січня?

До святкування Старого Нового року призвів перехід до григоріанського календаря. Розходження в датах між календарями складає рівно 13 днів. Перехід на новий календар передвинув святкування з 14 січня (за Юліанським) на 1 січня (за Григоріанським).

Але церква вирішила не змінювати своє літочислення та продовжити жити за юліанським календарем, згідно якого Різдво Христове має бути попереду новорічного свята, тому й святкуємо ми Різдво 7 січня, а Новий рік за старим стилем 13 січня.

Коли наступає Новий рік по-старому?

Фото: pixabay.com

Традиційно Новий рік по-старому зустрічають в ніч з 13 на 14 січня. В 2022 році ми святкуватимемо його з четверга на п’ятницю. Свято має неофіційний статус, тому у українців не буде додаткового вихідного. Але це не завадить весело відсвяткувати Старий Новий рік.

Цікавий факт: святкують Старий Новий рік не тільки в Україні, а й в інших пострадянських країнах. Також до святкування долучаються жителі Чорногорії, Сербії, Марокко, Алжиру, Тунісу, Швейцарії і навіть Японії.

Як святкують Старий Новий рік в Україні?

Старий Новий рік має багаті традиції святкування в Україні. 13 січня зазвичай святкують Щедрий вечір. У цей вечір господині готують багатий стіл, адже за давніми повір’ями саме це принесе вдачу та усі блага в наступаючому році. Зазвичай на стіл ставлять домашні вареники, холодець, млинці, пиріжки, і ковбаски. Також важливо, щоб на столі стояла свинина. Ця традиція пов’язана з тим, що святий Вались, день якого святкують 14 січня, вважається покровителем свиноводів.

Головною традицією є, звичайно, приготування куті. Кожна хазяйка має свій, власний варіант рецепту куті. З давньогрецького слово “кутя” перекладається як варена пшениця, що і є головною складовою страви. На Різдво хресники носять кутю своїм хрещеним, а у Старий Новий рік страву ставлять в центрі столу.

 Привітання зі Старим Новим роком 2022 - листівка

Ще один обряд пов’язаний зі святом Маланки, коли молоді люди переодягаються в фольклорних персонажів. За традицією діти та молодь надягають яскраві костюми, одним із яких є коза, і ходять по домівках сусідів, співаючи щедрівки.

В кінці свята спалюють різдвяний сноп жита, який в народі звуть дідухом. Щоб очистити себе від всього нечистого, молодь стрибає через вогнище, до них нерідко приєднуються і дорослі люди. У дівчат в Щедрий вечір заведено ворожити на майбутнє, перевіряти, хто стане їх судженим.

А ранком 14 січня святкують Василів день. Хлопці з самого ранку починають посівати: розкидають зерно спочатку в своєму домі, а потім обходять оселі близьких та родичів.

Стара прикмета каже: Як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш. Бажаємо вам зустріти Старий Новий рік 2022 разом з близькими у атмосфері затишку, тепла і веселощів. Також бажаємо долучитися до старих обрядів і традицій Щедрого вечора, аби зустріти це свято “за всіма канонами”.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?