Як навчити дитину читати — корисні поради батькам
Категорія
Поради батькам
Дата публікації

Як навчити дитину читати — корисні поради батькам

Як навчити дитину читати — корисні поради батькам
Джерело:  online.ua

Навчити дитину читати у 6 років – задача досить складна. Малюки в цьому віці дуже непосидючі та не проявляють ніякого інтересу до читання. Для мам це справжній головний біль, адже скоро дитині йти у перший клас. Гід Онлайн підготував поради, як навчити дитину читати та які методики для цього можна використовувати.

Як підготувати дитину до читання?

 Фото: envato.com

Щоб малюку було простіше навчитися читати, почати слід з засвоєння послідовностей. Найкращими прикладами буде послідовність днів тижня – за понеділком іде вівторок, а потім середа, після весни наступає осінь, а після осені – зима, і т.д. Не менш важливе орієнтування у просторі – дитина має відрізняти «право» від «ліво», «верх» від «низ».

Наступним кроком буде розвиток дрібної моторики. Це допоможе дитині швидше складати літери в склади та вчитися по ним читати. Для розвитку дрібної моторики хлопчики можуть потренуватися на яких-небудь інструментах або іграшках, а дівчатам можна запропонувати відсортувати ґудзики за кольором чи обережно накрасити собі нігті дитячим лаком.

Також у дитини потрібно виробити цікавість до читання. Найкращий спосіб – регулярно читати малюку казки та розповіді з самого його народження. Дитина повинна розуміти, що книжки – це джерело знань, яке містить безліч цікавою інформації. Ще один провірений спосіб – придбати дитячу літературу з ілюстраціями. Підписи до яскравих картинок стануть відмінною мотивацією до засвоєння текстової інформації.

Як правильно навчити дитину читати по складах?

Вчити дитину читати по складах потрібно поетапно. Для початку необхідно пояснити малюку, що існують голосні та приголосні звуки, а також глухі та дзвінкі. Можете промовляти їх вголос, а малюк має повторювати. Букви та звуки можна вивчати під час прогулянок – звертайте увагу дитини на літери на вивісках та оголошеннях, і незабаром вона навчиться розпізнавати їх.

Починати слід з простих слів, таких як «мама», «тато», а потім поступово переходити до більш складних – «бабуся», «собака», «квартира». Також можна придумати цікаву гру – поріжте картки зі складами та запропонуйте малюку скласти з них слова.

Згодом можна переходити до читання невеликих текстів. Для початку буде достатньо двох-трьох фраз, а пізніше можна ускладнити задачу читанням декількох речень.

Як навчити дитину в 6 років читати?

Фото: unsplash.com

Головна задача – не тільки освоїти літери, а й привчити малюка до книг. Робити це треба не кваплячись та не дорікаючи дитину, коли вона помиляється.

Важливо пам'ятати, що дошкільний вік – це, перш за все, час для веселощів та ігор, а вже потім розвиток навичок, які знадобляться у майбутньому. Ви повинні зацікавлювати дитину спільним читанням книг, завданнями у ігровій формі, завдяки чому вчитися читати буде значно простіше.

Також слід заздалегідь переконатися, що малюк вже готовий вчитися. Іноді трапляється так, що у 6 та навіть у 7 років дитині ще складно освоювати читання. У таких випадках слід змінити підхід, адже можливо використовуваний вами метод не підходить для сина чи доньки. Кожна дитина індивідуальна, має свої особливості та швидкість розвитку.

Як навчити дитину швидко читати?

Щоб збільшити швидкість читання тексту дитиною, потрібно кожного дня тренуватися. Найбільш ефективними вважаються такі вправи:

  • виконання завдань, які розвивають пам'ять, увагу, логіку, антиципацію;

  • робота з уривками текстів на 60-80 та 120-180 слів;

  • переказ невеликих уривків тексту.

  • читання догори ногами або боком (не обов’язково).

Запам’ятайте, що ні в якому разі не можна заставляти малюка виконувати вправи, якщо він втомився, чи погано себе почуває. Такий метод тільки призведе до зворотних наслідків та погіршить навики дитини.

Тренування краще проводити двічі на день – вранці та ввечері. Таким чином, спершу матеріал засвоюється, а потім закріплюється. На вранішнє тренування слід тратити не більше ніж півгодини, тоді як для занять ввечері буде достатньо 10-15 хвилин. Проте, якщо дитині потрібно більше часу для виконання вправ, можете дещо продовжити тренування.

Чому дитина не хоче читати і що робити з цим?

 Фото: envato.com

Нелюбов до читання у дитини може бути продиктована різними чинниками – нудьгою, нехваткою вільного часу, перевтомою, надлишком отримуваної інформації. Кожен з цих чинників потребує ретельного розгляду та індивідуального вирішення. Так, можливо, дитині просто нудно читати тексти, які не несуть для неї ніякої цінної інформації.

Можливо й таке, що дитина сильно втомлюється, тому що ходить на різноманітні гуртки дошкільного розвитку – футбол, образотворче мистецтво, музику чи танці. Зрозуміло, що на читання книжок просто не залишається часу та сил. Те ж саме стосується й надлишку інформації – можливо батькам варто дещо обмежити перегляд відео, мультфільмів, тощо.

Як привчити дитину до читання у початковій школі?

Щоб дитина не втратила інтерес до читання у перших класах та продовжувала розвивати цей навик, потрібно дотримуватися декількох правил. У першу чергу, необхідно розвивати техніку читання, адже тоді у дитини будуть швидше засвоюватися великі об’єми інформації, ця інформація буде краще структурованою.

Не менш важливо викликати у дитини інтерес до літератури – якщо сину чи доньці цікава якась тема, буде не лишнім підібрати літературу у відповідності до інтересів дитини. Наприклад, якщо малюку подобається якийсь персонаж із фільму або привертає увагу природне явище чи історична подія, ви можете знайти відповідну книгу чи журнал та запропонувати дитині почитати самостійно.

Вчимося читати по складах - розвиваюче відео

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?