Як навчитися казати "ні" без почуття провини та докорів сумління
Категорія
Стиль життя
Дата публікації

Як навчитися казати "ні" без почуття провини та докорів сумління

Як навчитися казати "ні" без почуття провини та докорів сумління
Джерело:  online.ua

Деякі люди не можуть сказати «ні», навіть якщо оточуючі зловживають їхньою добротою. Вони відчувають провину та докори сумління за будь-яку відмову колегам на роботі чи родичам. Гід Онлайн розповідає, як навчитися відмовляти та не переживати з цього приводу. Процес цей тривалий, але результат того вартий!

Як правильно казати "ні" - головні правила

Фото: unsplash.com

Думайте про себе

Люди, які постійно дістають всіх з проханнями допомогти, думають в першу чергу про себе, а от за інших вони не хвилюються. Чому б вам не піти тим же шляхом? Ви повинні розуміти, що ваші потреби повинні бути на першому місці, а допомога оточуючим не повинна йти всупереч вашим інтересам. Тому, перш ніж відкликнутися на прохання про допомогу, задайте собі питання «а чи не зашкодить це мені?».

Не поспішайте з відповіддю

Якщо сказати «ні» відразу проблематично, особливо коли прохання було для вас неочікуваним, візьміть паузу. Добре все обдумайте, чи є у вас час та сили на допомогу людині, порадьтеся з родичами та друзями. Також можливо, що прохач навмисно робив ставку на раптовість та хотів «нахрапом» підкорити вашу волю. Ретельно зваживши всі «за» та «проти», вам буде простіше дати негативну відповідь.

Спробуйте знайти компроміс

Якщо відмовляти старому другу чи родичу не хочеться, але умови виконання прохання вас не влаштовують, ви можете піти на зустріч, але на своїх умовах. Наприклад, якщо вас просять підмінити на роботі у ваш вихідний день, скажіть, що замість вас теж потрібно буде попрацювати один день на наступному тижні. Якщо і ваші умови для людини неприйнятні, ви просто розійдетесь без взаємних образ.

Запропонуйте альтернативний варіант

Знову ж таки, якщо ви не можете прямо відмовити людині, тому що боїтеся образи, запропонуйте їй альтернативний спосіб вирішення проблеми. Наприклад, якщо сусід просить вас допомогти з ремонтом на дачі, скажіть що не зможете, тому що будете сильно зайняті своїми справами, але у вас є номер майстра, який допоможе за помірну грошову винагороду.

Будьте чесним

Щирість та чесність – запорука вдалого вирішення будь-якої складної ситуації. Якщо ви не хочете виконувати якесь прохання, так про це й скажіть співбесіднику. Не потрібно ухилятися від відповіді та вигадувати нереалістичні «відмазки» – так ви ще більше втратите повагу в його очах. Так, наприклад, якщо вас просять відвести сусідську дитину до дитсадочка, не вагаючись відмовте, мотивуючи це тим, що ви не встигнете на роботу.

Уникайте будь-яких маніпуляцій

 Фото: envato.com

Часто прохачі починають «давити на жалість», розказуючи, як їм тяжко живеться, яка в них маленька зарплата, та що їм немає чого їсти. Іноді людина дійсно потребує підтримки, але в більшості випадків вашою добротою просто хочуть скористуватися. Боріться з маніпуляторами їхніми ж методами – скажіть, що не можете допомогти, тому що у вас теж безліч проблем і вам самим необхідна підтримка. Скоріш за все, від вас відчепляться.

Говоріть чітко

Пояснювати свою відмову, скоріше за все, доведеться, але робити це потрібно якомога чіткіше та лаконічніше. Якщо ви дасте знати, що невпевнені у собі та почнете ніяковіти, прохач розцінить це як сигнал для посилення натиску. Замість того, щоб бурмотіти собі під ніс щось на кшталт «ну я не знаю» або «ситуація складна, треба подумати», чітко скажіть «я не можу тобі допомогти, тому що у мене свої справи».

Не вибачайтеся

Людина яка постійно вибачається, ніколи не буде користуватися повагою оточуючих, натомість її саму будуть постійно використовувати. Не ви настійливо випрошуєте у когось допомогу, тому й вибачатися вам немає за що. Ви повинні бути незламні та категоричні у свої поглядах, в інакшому випадку прохачу буде вас легко переконати та нав’язати вам свої правила.

Використовуйте емпатію

Такий спосіб підходить для ситуацій, якщо ваш співбесідник дійсно опинився у скрутній ситуації та не маніпулює, але допомогти ви йому нічим не можете. Наприклад, у вашого друга захворів хтось з рідних, і він просить вас підвезти родича до лікарні, але це призведе до проблем на роботі. У такому випадку слід сказати «я тобі дуже співчуваю, але я не хочу, щоб мене звільнили». На цьому переговори слід закінчити.

Виставляйте «кордони»

Фото: envato.com

Людям буде простіше зрозуміти, де ви точно відмовите, а де можете подумати над проханням, якщо ви заздалегідь поставите межі дозволеного. Наприклад, ви ніколи не залишаєтеся на роботі у вихідні дні, тому що цей час ви завжди проводите зі своєю сім’єю, і жодні пропозиції не обговорюються. Інший приклад – ви ніколи не позичаєте гроші у кінці місяця, тому що вам самим потрібно виплачувати кредит.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?