Категорія
Лайфхаки
Дата публікації

Як пережити блекаут: лайфхаки з виживання

Джерело:  online.ua
Як пережити блекаут: лайфхаки з виживання

Повний блекаут — тривала відсутність води, світла та опалення, — цілком реальна перспектива для українців цієї зими. Без звичних благ цивілізації буде тяжко, особливо жителям великих міст, тому слід підготуватися заздалегідь.

Гід онлайн зібрав добірку лайфхаків, які допоможуть пристосуватися до екстремальних умов та пережити складний період.

Як зігріватися без опалення?

freepik.com

Якщо ТЕС будуть знеструмлені, температура у квартирах почне стрімко падати, а при відсутності електроенергії скористатися електрообігрівачами не вдасться. Щоб якомога довше зберегти тепло в приміщенні, слід заздалегідь подбати про його утеплення.

В першу чергу слід утеплити вхідні двері. Якщо в помешканні тільки одні вхідні двері, зробіть імпровізований тамбур – для цього паралельно до дверей потрібно повісити дві ковдри. Вони не пропускатимуть холодне повітря коли ви входите чи виходите.

Також займіться утепленням стін. Для цього підійдуть килими або спеціальний тепловідбиваючий матеріал на основі фольги. Оскільки утеплити всі стіни в будинку досить проблематично, слід зосередитися на просторі навколо ліжка.

Якщо ліжко знаходиться у кутку, утеплювати потрібно обидві стіни. Під ліжко також слід покласти килим, щоб закрити щілини у підлозі. Зверху на матрац можна розстелити каремат – за рахунок сріблястого покриття тепло від вашого тіла буде повільніше втрачатися.

Ще один дієвий спосіб зігрітися – розбити палатку прямо посередині кімнати. Туристичні палатки виготовлені зі щільного матеріалу, який добре утримує тепло всередині. Спати при цьому краще в спальному мішку, який забезпечить додаткову термоізоляцію.

Не слід забувати й про багатошарову білизну, яка працює за принципом мембрани, не даючи тілу охолоджуватися. В якості першого шару підійде термобілизна, якою користуються спортсмени, мисливці та військові, а зверху можна вдягнути флісову кофту, в’язаний светр, штани з начосом та пуховий жилет.

Можна зробити й імпровізований «обігрівач». Для цього потрібно нагріти на газовому пальнику великий металевий предмет (наприклад, гирю) та помістити її у відро з піском. Біля такого «обігрівача» можна грітися принаймні 2-3 години.

А от чого точно не варто робити, так це грітися, вмикаючи газові конфорки. Це призведе до випалювання кисню в приміщенні, що може стати причиною задухи.

Як зробити свічку власноруч?

У зв’язку з відключенням електроенергії, на свічки може виникнути дефіцит. Подолати цю проблему можна, навчившись виготовляти свічку власноруч з підручних матеріалів – воску (парафіну), гофрованого картону та бляшанки з-під консерви.

Спочатку слід порізати картон вздовж гофри на смужки завширшки приблизно 5 см. Далі стрічки потрібно туго закрутити та вставити в бляшанку. У якості гніту підійде невелика смужка картону або тканини.

Віск потрібно порізати на шматочки та розтопити, періодично помішуючи (не доводити до кипіння).

Розтоплений віск заливається в бляшанку. Краще зробити це кілька разів – так свічка горітиме довше.

За допомогою такої свічки можна підігріти воду, їжу та напої за відсутності газу, зігріти руки, підсушити вологі речі та навіть прогріти невелике приміщення. До речі, свічки з подібною конструкцією використовуються військовими у польових умовах.

Якщо ж ви використовуєте магазинні свічки, не варто забувати про правила безпеки. Для цього свічку слід поставити у банку та налити у неї води на кілька сантиметрів. Навіть якщо така банка перекинеться, вода загасить полум’я. Так ви уникнете пожежі.

Як зробити світлодіодний світильник з підручних засобів?

Ліхтарики, як і свічки, можуть розібрати в магазинах при блекауті. Для освітлення кімнати можна самому зробити кілька світлодіодних світильників. Для цього знадобляться дві звичайні пальчикові батарейки, світлодіод, коробок для сірників та монетка.

В сірниковий коробок потрібно покласти батарейки, а у щілину з одного боку вставляється монета (щоб створити контакт), а з іншої – світлодіод. Контакти світлодіоду мають щільно прилягати до контактів батарейок. Щоб «вимкнути» такий світильник, достатньо просто витягнути монету.

Якщо вам потрібно підвищити ефективність міні-світильника, слід поставити його біля дзеркала. Так освітлюватиметься значно більша площа в приміщенні.

Що робити, якщо не працює каналізація?

freepik.com

Якщо ви живете у багатоквартирному будинку і через відключення електронасосів перестала працювати каналізація, для санітарних потреб можна скористатися пластиковим сміттєвим пакетом. Такі пакети продаються у будь-якому магазині чи супермаркеті.

Зверху на пакет слід вдягнути мішок з тканини або наволочку, адже він може розірватися, після чого вставити отриману конструкцію в унітаз та закріпити її за допомогою ізострічки або скотчу.

Всередину слід налити води та додати трохи соди – це допоможе нейтралізувати неприємний запах. Підійде також наповнювач для котячого туалету у гранулах.

Викидається лише сміттєвий пакет, тоді як наволочку можна використовувати декілька разів.

Як запастися водою, якщо не буде водопостачання?

freepik.com

Якщо мова йде про воду для технічного використання, наприклад, для миття рук, її можна набрати в гумовий рукав, подібний до того, що використовують пожежники. Такий рукав вміщає 150-200 л води, тому її вистачить принаймні на декілька днів.

Питну воду краще тримати в пластикових бутлях – їх слід придбати заздалегідь. Щоб було зручніше набирати воду, на шийку бутля треба прикрутити помпу, що працює від акумулятора. Є й механічні помпи, що працюють від натискання.

Як залишатися на звʼязку?

unspalsh.com

Під час відключень електроенергії зростає навантаження на мобільні мережі, що може призвести до перебоїв зі зв’язком. Аби цього уникнути, необхідно дотримуватися таких порад:

  • якщо поблизу є точка доступу Wi-Fi, використовуйте її для доступу в інтернет та дзвінків через месенджери, попередньо відключивши передачу даних на своєму смартфоні;

  • у налаштування смартфону оберіть формат мережі 2G замість 4G;

  • не завантажуйте та не передавайте файли, що мають великий об’єм, віддавайте перевагу текстовим форматам;

  • замість дзвінків та відеодзвінків користуйтесь СМС-повідомленнями;

  • скоротіть тривалість телефонних розмов та телефонуйте лише за нагальної потреби;

  • встановіть обмеження на використання трафіку в налаштуваннях смартфону та знизьте роздільну здатність у налаштуваннях відео на Youtube;

  • вимкніть автоматичне завантаження зображень та відео у месенджерах;

  • якщо немає доступу до мережі оператора, перейдіть на національний роумінг.

Якщо ж мобільний зв’язок та інтернет повністю зникнуть на тривалий час, краще мати в домі радіоприймач та достатній запас батарейок до нього. Так ви зможете бути в курсі подій та отримуватимете сповіщення про небезпеку.

Готуємось до блекауту, але налаштовуємось на позитив. Сподіваємось, що всі ці лайфхаки не знадобляться для того щоб пережити зиму. На сайті нашого партнера магазину Skif Outdoor представлені дійсно корисні речі для відпочинуку на природі та комфорту вдома.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?