Як підготувати кондиціонер до літа
Категорія
ТехноГід Онлайн
Дата публікації

Як підготувати кондиціонер до літа

Як підготувати кондиціонер до літа
Джерело:  online.ua

Отже, ми з вами пережили відносно теплу зиму за умов регулярних відключень електроенергії. Але тепер ми маємо пережити ще й спекотне літо, а це може виявитися ще складнішим. І навіть наявність у вас кондиціонера ще нічого не гарантує, особливо якщо ви не згадували про нього всю осінь, зиму та весну.

Вас просто може чекати неприємний сюрприз - пристрій або взагалі не запрацює, або його ефективність виявиться істотно нижчою за звичну. А щоб цього не сталося, вам необхідно знати – як підготувати кондиціонер до літа.

Що ж має на увазі підготовка кондиціонера до літа?

Почнемо із найголовнішого – чи можна її провести самостійно? Так, але лише частково. Своїми силами без проблем вдасться реалізувати такі етапи підготовки:

  • Перевірка зовнішнього та внутрішнього блоків щодо наявності механічних або інших пошкоджень.

  • Оцінка температурного режиму. Адже кліматичну техніку не можна запускати за низьких температур, якщо вона на них не розрахована. Втім, зараз в Україні вже метеорологічне літо, тож цей пункт автоматично закривається.

  • Чистка фільтрів внутрішнього блоку. Повинна проводитися регулярно, навіть якщо пристрій не вмикається, оскільки пил на фільтрах осідає постійно.

  • Оцінка стану електроконтактів. Якщо на них немає слідів іржі або інших пошкоджень, пристрій можна запускати.

  • Первинна оцінка працездатності кондиціонера. Просто вмикаєте його в розетку та перевіряєте ефективність на різних режимах. Якщо вона менша за очікувану, значить є якісь серйозніі проблеми.

Якщо ви знаєте, як правильно доглядати за кондиціонером, і не забуваєте це робити вчасно, то ніяких проблем з озвученими вище пунктами у вас не виникне. І якщо пристрій працює нормально, то вважайте, що до літа ви готові. Інша справа, якщо виявиться, що потужність кондиціонера знижена, порівняно з очікуваною, або він взагалі не вмикається. Це означає, що без допомоги професіоналів вам не обійтись.

Крім того, ця допомога знадобиться вам у таких ситуаціях:

  • Сильне забруднення зовнішнього блоку та його фільтрів.

  • Наявність механічних пошкоджень корпусу, спричинених, наприклад, падінням снігу або бурульок взимку.

  • Знижена ефективність охолодження повітря.

  • Наявність сторонніх шумів у процесі роботи.

  • Наявність неприємного запаху у повітрі, що надходить у приміщення.

  • Відсутність реакції на пульт чи інші системи керування.

Самостійно виправити ці проблеми у вас, швидше за все, не вийде. Але своєчасна підготовка кондиціонера до літа після зими допоможе виявити їх на ранньому етапі. І викликати спеціалістів.

Чим вам можуть допомогти професіонали

Крім озвучених вище пунктів (ті етапи підготовки, які ви можете провести особисто), професіонали можуть зробити наступне:

  • Провести перевірку та чищення фільтрів зовнішнього блоку.

  • Оцінити тиск фреону у системі та провести, якщо необхідно, дозаправку.

  • Оцінити характер пошкоджень, якщо вони є, провести базовий ремонт прямо на місці.

  • Провести діагностику електроланцюгів та різних функцій кліматичного обладнання.

  • Демонтувати пристрій для капітального ремонту або заміни.

Як знизити ризики

Щоб зменшити ймовірність поломки кліматичного обладнання, вам, перш за все, потрібно розуміти, що догляд за кондиціонером – це регулярний процес. Який передбачає наступні моменти.

  • Регулярне чищення фільтрів. Внутрішнього – 2 рази на місяць (досить просто промити проточною водою та дати висохнути). Зовнішнього – 2 рази на рік, (перед початком теплого сезону та після його завершення).

  • Ретельне дотримання температурного режиму. Як мінімум – враховувати температури, рекомендовані в інструкції з експлуатації. І не включати пристрій на опалення за мінусової температури, якщо він не обладнаний «зимовим комплектом».

  • Встановлення захисного кожуху для зовнішнього блоку. Він захистить його від дощу, бруду та падіння зверху пластів снігу або бурульок.

  • Дотримання режиму роботи. Тобто – не включати кондиціонер цілодобово протягом тривалого часу.

  • Періодичний виклик фахівців для перевірки тиску системи. Якщо ефективність кондиціонера не знижена, то десь раз на 2-4 роки.

Як бачите – нічого особливо складного. Якщо догляд за домашнім кондиціонером вівся правильно, то і з підготовкою його до літа проблем виникнути не повинно – майже все можна зробити своїми силами. Інша справа, якщо в процесі виявилося, що з пристроєм є які-небудь проблеми. Від порушення герметичності системи до повноцінної поломки компресора. Ось із цим впораються лише професіонали.

Такі, які працюють у компанії SCU. З великим досвідом роботи, повним списком потрібного обладнання та навіть правом проводити гарантійний ремонт складної кліматичної техніки від іменитих західних компаній. Крім того, компанія регулярно проводить різні акції і загалом не задирає ціни, навіть незважаючи на складну ситуацію на сучасному ринку. Так що якщо з вашим кондиціонером щось не так - ви знаєте, куди варто звертатися.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?