Які види повісток отримують українці та у якому порядку вони вручаються
Категорія
Військовий Гід
Дата публікації

Які види повісток отримують українці та у якому порядку вони вручаються

Які види повісток отримують українці та у якому порядку вони вручаються
Джерело:  online.ua

В Україні чоловіки призовного віку дедалі частіше зіштовхуються з повістками. У соціальних мережах навіть пишуть, що співробітники військкоматів підстерігають призовників на пляжах, зупинках громадського транспорту та заправках. Військовий Гід Онлайн розібрався, які повістки вручають і кому, а також яким має бути порядок їхнього вручення та які дії щодо військовозобов'язаних є незаконними.

Які бувають види повісток?

На сьогоднішній день існує чотири види документів, які підпадають під визначення «повістка».

1. Повістка, яка вручається для уточнення облікових даних. Цей вид повісток вручається громадянам призивного віку з метою внесення відомостей до бази даних. Уточнюється особа призовника, його сімейний стан, місце працевлаштування, наявність чи відсутність дітей.

За результатом такої перевірки можуть з'явитися підстави для звільнення від служби в армії, наприклад, якщо особа виховує неповнолітню дитину. Також у призовника можуть виявитися захворювання, які є підставою для надання відстрочки від призову на строкову військову службу.

2. Повістка на проходження військово-лікарської комісії. Отримавши таку повістку, призовник зобов'язується пройти медогляд. До повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов’язаного. У ній вказується, що призовник придатний або непридатний (тимчасово непридатній) до проходження строкової служби.

3. Повістка-призов на строкову військову службу(наразі не видається у зв'язку з проведенням мобілізації). У даному виді повісток зазначаються терміни явки до призовних дільниць. Також у ній вказується, які документи слід мати при собі – паспорт, військовий квиток, посвідчення про приписку до призовної дільниці та мобілізаційне розпорядження (якщо є).

4. Мобілізаційне розпорядження. Даний вид повісток отримують військовозобов’язані особи, котрі пройшли медкомісію та були визнані придатними до несення військової служби. Мобілізаційне розпорядження вручається у військовий час та зобов'язує військовозобов'язаних з’явитися у визначений призовний пункт не пізніше ніж через 24 години після того, як була оголошена мобілізація.

У якому порядку вручаються військові повістки?

У пункті 56 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352 оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Вручати повістки військовозобов'язаним мають право представники органів місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ та організацій, незалежно від того, кому ці заклади підпорядковуються.

Також повістки можуть вручати посадові особи районних (міських) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Повістку мають вручити особисто призовнику в руки під розпис. Якщо людина відмовляється від отримання повістки, то відповідальна особа за ведення військового обліку повинна скласти акт про відмову від підпису та отримання повістки та відправити його до територіального центру комплектування і соціальної підтримки.

В законодавстві немає чіткого визначення стосовно того, де саме мають вручатися повістки, тому вручення повісток посеред вулиці, на блокпостах та у торгівельних центрах не вважається незаконним. Головне, щоб особа військовозобов'язаного при врученні повістки була визначена на підставі наявних документів (паспорт, водійське посвідчення).

Варто зазначити, що правила вручення повісток у мирний час залишилися незмінними після введення військового стану, адже на законодавчому рівні не було розроблено нових механізмів, наприклад виклик військовозобов'язаних у центри комплектування та соціальної підтримки через дзвінок на мобільний номер.

Читайте також: все про мобілізацію до лав ЗСУ, хвилі мобілізації та бронювання призовників

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?