Вчені визначили найефективнішу вакцину від нових штамів коронавірусу
Категорія
Світ
Дата публікації

Вчені визначили найефективнішу вакцину від нових штамів коронавірусу

Вчені визначили найефективнішу вакцину від нових штамів коронавірусу
Джерело:  online.ua

Японські вчені дослідили дії вакцин Pfizer та Moderna на нові штами коронавірусу. За результатами, дві дози вакцини від коронавірусу набагато менш ефективніші проти варіанта Омікрон, ніж проти варіанта Дельта.

Джерело: NHK

Дослідження ефективності вакцини

Група фахівців під керівництвом професора Катаяма Кадзухіко з Університету Кітасато виміряла рівень нейтралізуючих антитіл в культивованих клітинах, взятих зі зразків крові дванадцяти осіб, які пройшли повну вакцинацію... шість зразків були взяті у людей, які отримали дві дози вакцини Pfizer, інші шість - у тих, хто вакцинувався препаратом Moderna, - повідомляють у виданні.

Нейтралізуючі антитіла є засобом захисту від вірусу.

Рівні антитіл у зразках, взятих у вакцинованих три місяці тому препаратом Pfizer, проти варіанта Омікрон були в середньому на 72% нижче за рівні проти варіанту Дельта.

Рівні у зразках тих, хто три місяці тому отримав другу дозу вакцини Moderna, були в середньому нижчими на 82%.

За словами професора Катаяма, результати цього лабораторного експерименту не означають, що вакцини є абсолютно неефективними проти варіанту Омікрон.

Він закликав тих, хто повністю пройшов вакцинацію, продовжувати дотримуватися основних заходів профілактики інфекції.

Фото — flickr.com

Попередні дослідження вакцин

Перше велике реальне дослідження того, як вакцини протистоять Омікрону, показало, що два введення вакцини Pfizer знизило ризик госпіталізації на 70% для пацієнтів, інфікованих мутованим варіантом.

Дослідження, проведене найбільшою приватною медичною страховою компанією Південної Африки Discovery Ltd., показало, що, хоча Омікрон знизив ефективність вакцини проти вірусу до 33% з 80% для Дельти, її вплив на захист від госпіталізації був менш помітним, впавши до 70% з 93%.

Хоча дослідження дає важливі підказки про те, як вакцини протистоять Омікрону, важко зробити висновки з прикладу Південної Африки, яка має набагато молодше населення, ніж Європа та США.

Дослідження свідчить про те, що, хоча новий штам може легко заразити людей, які були повністю вакциновані, він все ж спричинить набагато менш серйозні захворювання. Дослідження ще не було опубліковано або рецензовано в науковових журналах, і вчені, які не брали участь у дослідженні, кажуть, що висновки можуть змінитися, коли з’явиться більше даних.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?