Тисячі мітингувальників штурмують резиденцію президента Казахстану
Категорія
Світ
Дата публікації

Тисячі мітингувальників штурмують резиденцію президента Казахстану

Тисячі мітингувальників штурмують резиденцію президента Казахстану
Джерело:  online.ua

В Алмати декілька тисяч мітингувальників намагаються прорватися в резиденцію президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва. В районі чутно часті вибухи світлошумових гранат та постріли.

Джерело: Twitter очевидців, казахські медіа

Тим часом біля будівлі регіонального органу виконавчої влади акімату також чути чути вибухи та звуки вистрілів. Частина протестувальників залишається на місці, інша відходить у бік площі.

Декілька тисяч людей намагаються зараз прорватися на територію Алматинської резиденції президента. Все навколо в диму, - уточнюють в повідомленні місцевих ЗМІ.

Медіа все частіше публікують фото спецтехніки, яку вивезли на вулиці столиці та інших великих міст, деяку техніку захопили мітингувальники. У Телеграм-каналах ширяться відео, на яких зафіксовано як горять будівлі державних структур.

Уряд Казахстану пішов у відставку 

На тлі масових протестів, що охопили країну, уряд пішов у відставку. Є інформація про затриманих протестувальників. Акції непокори тривають вже п'ятий день поспіль.

Десятки тисяч людей у середу знову вийшли на вулиці, подекуди все переоростає в опір зі стріляниною. У багатьох містах стаються сутички з поліцією.

Президент Касим-Жомарт Токаєв підписав наказ про відставку уряду зранку 5 січня. Він звинуватив урядовців в допущення "протестної ситуації".

Наразі обов'язки прем'єра виконуватиме Аліхан Смаїлов. Раніше він був першим віцепрем'єром.

 Протести почалися після підвищення в декілька разів цін на пальне

Протести у Казахстані почалися після кількакратного підвищення цін на пальне. Після загострення протестних настроїв президент Токаєв оголосив про держрегулювання цін на соціальні товари. Також пообіцяв це саме регулювання щодо бензину та дизелю. Також йдеться про мораторій на підвищення компослуг на 180 днів.

Протести з нового року наразі охопили практично всі великі міста країни.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?