Президент Франції закликав Європу до діалогу з Росією
Категорія
Політика
Дата публікації

Президент Франції закликав Європу до діалогу з Росією

Президент Франції закликав Європу до діалогу з Росією
Джерело:  online.ua

Під час виступу перед Європейським парламентом, президент Франції Еммануель Макрон закликав Європу переглянути колективну безпеку на тлі російської загрози.

Джерело: France 24

Макрон закликав ЄС переозброїтися

Президент Франції також закликав до «відвертого» діалогу ЄС з Росією.

Макрон сказав, що європейцям необхідно створити власний пакт про колективну безпеку та переозброїтися після того, як Росія викликала побоювання щодо вторгнення в Україну значним накопиченням військ на кордоні.

Європа повинна нарешті побудувати власну систему колективної безпеки на нашому континенті, – сказав він законодавцям у Страсбурзі.

За словами Макрона, в основі системи будуть принципи, узгоджені з Росією 30 років тому, включаючи відмову від застосування сили або примусу, надання державам «вільного вибору приєднання до союзів» і «відмову від сфер впливу».

Ми в Європі повинні відстоювати ці невід'ємні права, - сказав Макрон.

ЄС не брав участі в прямих переговорах між США та Москвою минулого тижня, які були спрямовані на заспокоєння напруженості, спричиненої нарощуванням Росією десятків тисяч військ на кордоні з Україною.

Безпека на нашому континенті вимагає стратегічного переозброєння, - сказав він, додавши, що також потрібні "відверті і вимогливі" переговори з Росією.

Європейську оборону забезпечує насамперед військовий альянс НАТО на чолі зі США, членами якого є більшість держав ЄС.

Запропонувавши власну «стратегічну автономію» в обороні, Макрон додав, що блок повинен бути впевнений, що він не надто залежить від енергетичних запасів Росії.

Частково ця промова була спрямована на те, щоб підвищити міжнародний авторитет Макрона, оскільки він сподівається переобрання в квітні. Після вступу на посаду в 2017 році президент Франції позиціонував себе як проєвропейський лідер на відміну від націоналістичних і популістських нахилів деяких його політичних опонентів.

Макрон пообіцяв Україні організувати нормандську зустріч

7 січня французький лідер Еммануель Макрон публічно пообіцяв українській владі, що офіційні Париж та Берлін протягом наступних декількох тижнів ініціюють нову зустріч в нормандському форматі. За його словами, вона необхідна для пошуку шляхів врегулювання ситуації навколо України.

Ми запропонуємо наш спільний погляд щодо архітектури європейської безпеки. Ми вже це робимо в поточній ситуації. Наприклад, у випадку з Україною – це нормандський формат, – наголосив президент Франції.

Надію на відновлення переговорів у нормандському форматі висловила і очільниця МЗС Німеччини Анналена Бербок під час свого візиту до Києва цього тижня. Поки офіційних планів щодо переговорів немає.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?