Окупанти насильно вивезли з Маріуполя десятки тисяч жителів
Категорія
Україна
Дата публікації

Окупанти насильно вивезли з Маріуполя десятки тисяч жителів

Окупанти насильно вивезли з Маріуполя десятки тисяч жителів
Джерело:  online.ua

За словами мера Маріуполя Вадима Бойченка, оточене російськими окупантами та зруйноване в результаті постійних обстрілів місто покинули близько 50% жителів.

Джерело: "УНІАН"

Окупанти примусово вивозять жителів Маріуполя 

Бойченко зазначив, що на підконтрольну Україні територію гуманітарними коридорами виїхало близько 60 тис містян. Ще від 20 до 30 тис жителів міста, за словами мера, були примусово вивезені росіянами на тимчасово окуповані території або в РФ.

Щойно війна почалася і поки що працювала залізниця, поки що працювали звичайні дороги, виїхало близько 140 тисяч. Потім ще близько 100 тисяч виїхало. 60 тисяч вивезли організовано через коридор за допомогою волонтерів. Але треба розуміти, що і на околицях міста є люди, які також вимагають евакуації. Починаючи з шостого дня війни, ми намагаємося зробити все, щоби запрацював евакуаційний маршрут. Але російські війська робили і роблять все для того, щоб у Маріуполі не залишилося жодного автобуса. 150 нових автобусів вони перетворили на попіл, - розповів Бойченко.

За його словами, співробітники комунальних служб та місцеві волонтери повідомляли людям, що покидати місто можна лише за маршрутами гуманітарного коридору.

Хтось на автомобілях, а хтось просто пішки йшов у бік узбережжя. Вже там, на попутках та волонтерськими маршрутами, ми доставляли людей до Бердянська, а вже з Бердянська до Запоріжжя, - розповів Бойченко.

Мер підкреслив, що 3 25 березня з міста вдалось вивезти 3,5 тис людей.

Зараз вони публікують деякі списки, та їм вірити не можна. За нашими оцінками, це від 20 до 30 тисяч городян. Важко сказати, навіщо вони це роблять. Але, наприклад, учора мені зателефонував сусід, якого примусово вивезли. Він пішов по воду, а його забрали. Наразі він опинився в окупованому Новоазовську. Когось везуть до Росії. Припустимо, потяг завантажили, він поїхав… до Томська. Яка тут логіка – складно зрозуміти. Люди ще дуже налякані та бояться говорити. Вони не розуміють, що буде з ними далі. Не у всіх є мобільні телефони або документи. У мого товариша батьки зателефонували, але розмовляють пошепки. Ви повинні розуміти, людина 20 днів сиділа у підвалі, а тепер її забрали незрозуміло куди, - зазначив Бойченко.

Мер також наголосив, що вивезених на контрольовані РФ території українців не балують. Людей зганяють у школи та переписують.

У районі селища Мангуш є блокпост, на якому стоять поліцейські-зрадники. Вони перейшли на бік ДНР. Нещодавно на Мангуському блокпосту виходила сім'я, але окупанти їх захопили. Нині мирні громадяни у в'язниці та за них вимагають викуп. Це реальний факт. Таких прикладів чимало, - заявляє Бойченко.

Мер також зазначив, що окупаційні війська РФ стискають кільце оточення навколо Маріуполя, але українські військові досі контролюють ситуацію в місті.

Є околиці міста, які вони, звісно, взяли під контроль. Місто в кільці і кільце, звісно, стискається. На 30-й день воно увійшло глибше в місто, але місто сьогодні під контролем ЗСУ. Над містом майорить український прапор. Сьогодні місто Маріуполь залишається українським містом. Наші військові роблять усе, щоб воно таким залишалося й у майбутньому. Ідуть дуже жорстокі бої за наше місто. Маріуполь перебуває в оточенні, починаючи з п'ятої доби війни. Усі елітні підрозділи РФ було кинуто на штурм міста. І вже більше місяця наші хлопці, два герої України – командир полку "Азов" та командир 36-ї бригади морських піхотинців, національна гвардія – героїчно тримають оборону Маріуполя, - наголосив Бойченко.

Фото - facebook.com/sergey.gaidai.loga

Голова маріупольскої міськради нагадав, що у перший же день облоги окупанти зруйнували усі 15 входів електроенергії у місті.

Також, за його словами, ще перед початком активної фази бойових дій, окупанти позбавили Маріуполь джерела 70% усіє води для міста.

Також окупанти знищили резервний канал водопостачання. Після цього загарбники позбавили жителів Маріуполя газу.

На наступному етапі, 21 березня, вони знищили останнє джерело зв'язку у місті. Тоді ми залишилися у повній тиші.

У місті проживало 50% етнічних росіян. Вони просто беруть та знищують усіх. Не було завдання когось звільняти. Завдання було – стерти місто з лиця землі разом із жителями. Це геноцид, інакше те, що відбувається, назвати не можна. Це військовий злочин Путіна, який скоюють збройні сили РФ разом із усіма генералами, - зазначив Бойченко.

Мер також наголосив, що окупанти використовують заборонені види зброї.

Система Буратино спалює дев'ятиповерхові будинки, один каркас залишається. Навіть 152 гаубиця – заборонена зброя, але вона стріляє по місту. Що вже казати про півтонну бомбу, яка падає біля пологового будинку! 90% житлового фонду постраждало. Це 2600 будинків, з яких 60% мають пряме влучення "Градом", гаубицею або системою "Буратіно". 40% вже не підлягає відновленню. Маріуполю потрібна повна евакуація, - підкреслив Бойченко.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?