Член української переговорної групи розкрив деталі обговорення Криму з РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Член української переговорної групи розкрив деталі обговорення Криму з РФ

Член української переговорної групи розкрив деталі обговорення Криму з РФ
Джерело:  online.ua

Член української переговорної групи Рустам Умеров зазначив, що сам факт обговорення Криму на переговорах уже є великим проривом.

Джерело: НВ

Крим почали обговорювати з РФ вперше за 8 років

Після переговорів у Стамбулі з’явилася інформація про те, що питання про статус Криму і Севастополя, згідно з пропозицією української делегації, буде обговорюватися з РФ протягом 15 років. За словами Умерова, він не є прихильником включення будь-яких термінів.

Ми про Крим не говорили вісім років, ця тема вважалася для російської сторони табу, яке Москва не обговорює. Сьогодні ж ми зафіксували, що будемо обговорювати Крим, проблеми Криму, це насправді великий прорив. Ми вже починаємо обговорювати Крим, ні про які 15 років мови не йде. Особисто я не прихильник включення будь-яких термінів і фокусування уваги на цьому. У нас є позиція, що питання Криму принципове для української сторони, і ми його вже обговорюємо, - сказав Умеров.

Рустем Умеров (фото - commons.wikimedia.org)

Він додав, що півострів будуть обговорювати більш детально.

Влітку минулого року ми заснували Кримську платформу, міжнародний формат, в рамках якого ми будемо надалі обговорювати долю нашого українського Криму. Рішення щодо Криму спочатку звучить як ненасильницьке звільнення регіону дипломатичним і переговорним шляхом. Це принципи, які зафіксовані набагато раніше в нашій стратегії деокупації і реінтеграції Криму, тому військовий шлях звільнення регіону сьогодні ми, як і раніше, не розглядаємо. Як говорив під час брифінгу Мустафа Джемілєв: проблематику Криму потрібно вирішувати виключно політико-дипломатичним шляхом, без будь-якої військової складової, - повідомив політик.

Також актуальним питанням є питання політв’язнів у Криму.

Ці питання ми будемо намагатися вирішувати в першу чергу. Звичайно, в підготовці цих рішень ми будемо консультуватися з Меджлісом кримськотатарського народу, правозахисниками, громадським і релігійним секторами, всіма тими, хто сьогодні представляє інтереси українського Криму, - підсумував Умеров.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?