Реабілітація та лікування наркоманії в сучасному суспільстві: основні етапи
Категорія
Прес-релізи
Дата публікації

Реабілітація та лікування наркоманії в сучасному суспільстві: основні етапи

Реабілітація та лікування наркоманії в сучасному суспільстві: основні етапи
Джерело:  online.ua

На якому етапі наркоман усвідомлює свою залежність, та чи можна прискорити цей процес? Над цим питанням замислюються багато людей, чиї близькі люди страждають від згубної звички. Тут немає одного рецепту, оскільки все залежить від людини. Але є кілька «але». Небезпека хвороби полягає у тому, що вона швидко прогресує. І руйнує не лише тіло, але й мозок, а також негативно впливає на психіку. Чим більший стаж наркомана, тим вищі шанси на передозування та летальний випадок.

Щоб перtмогти руйнівний потяг, використовують комплексне лікування наркоманів. Воно відбувається у кілька етапів та поєднує:

  • Медикаментозну терапію. Ціль – поступове зменшення дози та послаблення фізичної залежності. Тривалість такого лікування розраховується лікарем-наркологом індивідуально, з урахуванням віку, стажу, індивідуальних особливостей організму пацієнта. Різка відмова від наркотиків здатна негативно вплинути на здоров’я, а також викликати зрив у майбутньому. Тому необхідно зменшувати дозу плавно та поступово, одночасно зміцнюючи імунітет.

  • Детоксикацію (лазерне опромінення, плазмоферез та ін.). Її ціль проста: очистити організм від залишків наркотичних речовин та продуктів їхнього розпаду. Такі речовини здатні викликати порушення у роботі внутрішніх органів, а також забруднюють кров. Ось чому так важливо вивести їх з організму. Якісна детоксикація покращує самопочуття наркозалежних, а також прискорює процес одужання.

  • Фізіопроцедури, плавання, йогу, масаж. Вони належать до засобів допоміжного лікування. Проте підвищують ефективність основної терапії. Допомагають розслабитися морально та фізично, посилити самоконтроль, а також набути нормального людського вигляду.

  • Психотерапію. Проводиться як у невеликих групах, так і в індивідуальному порядку. Кількість та тривалість сеансів визначаються у персональному порядку. Ціль – допомогти людині побороти свою залежність на рівні підсвідомості, щоб вона могла знайти у собі сили не повертатися до наркотиків. Такі наочні приклади слугують додатковим стимулом для тих, хто лише розпочав боротьбу зі згубною звичкою.

  • Соціальну адаптацію. Наркозалежним важливо не лише позбутися наслідків своєї хвороби, але й попередити рецидиви. Для цього важливо показати людині, яким яскравим та цікавим може бути життя без наркотиків.

Невпевненість у собі, страхи та депресії можна подолати за допомогою соціальної підтримки. Не менш важливі схвальні відгуки та допомога близьких.

Люди, які зуміли впоратися із залежністю від наркотиків, мають повне право бути щасливими. Комусь достатньо влаштуватися на стабільну роботу з хорошою зарплатнею та створити сім’ю. А хтось кардинально змінює життя: опановує нову професію, відправляється у подорож, починає писати музику, вигадує оригінальні ідеї та запускає масштабні проєкти.

Чи можлив змусити наркомана лікуватися? Лікарі, що працюють у Нарко-Центрі Асана Кадирова, відзначають: саме відсутність правильної мотивації в 5 з 10 випадків призводить до повторних зривів. Ось чому важливо не лише вмовити людину пройти курс лікування та реабілітації у клініці. А знайти для цього вагомий стимул, щоб наркозалежна людина хотіла одужати. На жаль, близьким людям таке завдання інколи не під силу. Зате хороший психолог допоможе знайти правильні слова та мотивувати навіть найбільш безнадійних пацієнтів.

Ліцензія Міністерства охорони здоров'я України Серія АГ №603254 від 07.10.2011 р.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?