Дерев’яні ліжка. Як зробити правильний вибір?
Категорія
Прес-релізи
Дата публікації

Дерев’яні ліжка. Як зробити правильний вибір?

Дерев’яні ліжка. Як зробити правильний вибір?
Джерело:  fayni-mebli.com

Зручне і функціональне ліжко – запорука комфортного сну і Вашого відмінного самопочуття. Про добрий смак власника і свою бездоганну якість заявлять ліжка з натурального дерева. Ми розповімо, на що звернути увагу, обираючи їх.

Який масив краще

Безумовні плюси масиву – його довговічність і екологічність. Щоб ліжко прослужило Вам десятки років, важливо правильно обрати відповідний вид деревини.

Сосна буде найдемократичнішою за ціною, легко піддається обробці, прекрасно виглядає.

З мінусів – виражений запах хвої, чутливість до перепадів температури і механічних пошкоджень. Щоб надовго зберегти відмінний зовнішній вигляд меблів з цієї м'якої породи дерева, до неї потрібно ставитися дбайливо.

Відмінні характеристики має бук.

Він славиться міцністю, швидко сохне. Ліжка з такого масиву не тріскаються і не скриплять, в них гарне співвідношення ціни та якості. Віддаючи перевагу буку, пам'ятайте, що він повинен бути вкритий лаком – цей вид деревини вбирає вологу, а тому потребує додаткового захисту.

Красиві і стильні ліжка з вільхи.

Цей матеріал зовні схожий на червоне дерево і порадує переходами рожевих і лілових відтінків. Єдиний мінус – вільха досить чутлива до пошкоджень, на ній будуть помітні подряпини.

Ясень – більш пластичний і міцний. За своїми властивостями він подібний до дуба.

Довговічність, легкість обробки, стійкість до механічних пошкоджень – основні якості ясена. Але є і недолік – цей масив не любить перепадів температури і вологості.

Ну і очолює рейтинг, звісно, дуб. Неймовірна міцність, бездоганний зовнішній вигляд, вологостійкість, довгий термін служби – його головні якості. Мінусів тільки два – ліжка з цього дерева будуть важкими і дорогими.

Розмір і форма

Визначившись, який масив дерева буде найбільш прийнятним для Вас, вивчіть розміри ліжка. Спальне місце повинне бути комфортним – це головний критерій. Його довжина, як правило, досягає двох метрів, а ширина варіюється від 90 до 180 см. Сумніваєтеся, яка довжина підійде краще? Завжди орієнтуйтеся на свій зріст: додайте до нього 20-30 см і вибір буде найоптимальнішим. З шириною ще простіше – достатньо двом лягти на ліжко і закинути руки за голову, розправивши лікті. Якщо Вам просторо на своїй половині, значить, тісноти під час сну відчувати не будете.

І, звичайно, не забудьте про висоту. Людям старшого віку вставати з низького ліжка буде незручно, та й занадто високі моделі задоволення доставлять не всім. Тому краще орієнтуватися на свої відчуття.

Що стосується форми, то тут все залежить від Ваших особистих переваг. Найбільш практичними будуть прямокутні ліжка. А ось оригінальні круглі, овальні і нестандартні моделі додадуть клопоту з пошуком ковдри, покривала і постільної білизни.

Каркас та основа

Важливим елементом ліжка є і каркас. Саме він диктує, наскільки довговічною будуть меблі. Пам'ятайте, що каркас з матрацом мають бути майже однакових розмірів. Невідповідність може доставити Вам незручності.

Про міцність каркасу говорить кількість решіток і перемичок. Чим більше ліжко, тим більша їх кількість має бути. І ще один нюанс – досвід меблевиків показує, що найякісніші каркаси вироблені з дуба, ясена або бука.

Зверніть увагу і на основу для матраца, яке кріпиться на каркас – її ще називають решіткою. Вона, як і матрац, часто не входить в комплектацію ліжка, а значить, цілком ймовірно, що Вам доведеться купувати їх самостійно.

Добре зарекомендували себе дерев'яні або рейкові основи. Виглядають вони як дерев'яна рама, до якої прикріплені рейки (ламелі). Відстань між ними має бути не більше 70 мм. Такі основи підтримують хребет і мають ортопедичний ефект, добре вентилюються, дозволяють «дихати» матрацу і доступні за ціною. З мінусів – через неоднорідність поверхні матрац з часом може втратити форму і пружність, а значить, не прослужить довго.

Більш зносостійкими сьогодні вважаються пластикові основи, які можуть прослужити більше десяти років. Вони будуть хорошою ортопедичною підтримкою, але забезпечити достатню вентиляцію матрацу не зможуть. Та й ціна кусається.

Ну а всім відома металева сітка хоч і довговічна, але не порадує жорсткістю.

Матрац і «начинка»

При виборі матраца краще орієнтуватися на свої переваги і стан здоров'я. Яким він буде – безпружинним, з блоком залежних або незалежних пружин – вирішувати Вам. Враховуйте рекомендації по навантаженню, вік, наявність захворювань опорно-рухового апарату. Знайте, що анатомічні матраци забезпечують повне розслаблення під час сну, а ортопедичні – підтримують хребет. Головне правило при виборі матраца – Вам повинно бути на ньому комфортно.

Обирати доведеться і серед численних моделей ліжок. З узголів'ям або без нього, з наявністю або відсутністю ізніжжя, жорсткі або кутані (м'які) – асортимент задовольнить вимоги кожного.

А ще сучасні ліжка давно стали багатофункціональними. Їх конструкція може бути стаціонарною або рознімною (коли узголів'я, ізніжжя та бічні частини рами знімаються). А самі моделі все частіше оснащені нішами для білизни, системами зберігання і полками.

На замітку

- Вибираючи ліжко з натурального дерева, враховуйте рекомендоване виробником максимальне навантаження на спальне місце. Це не тільки Ваша вага, але і тяжкість матраца, білизни тощо.

 - Будь-який масив боїться вологи, тому від води його потрібно берегти. Протирайте дерев'яне ліжко від пилу злегка вологими фланелевими серветками.

 - Меблі з натурального дерева люблять догляд та бережливе ставлення. Якщо Ви будете балувати їх спецзасобами і враховувати рекомендації виробника, вони прослужать Вам десятиліття. І ще – масив не терпить самодіяльності. Якщо Ви виявили на ліжку подряпину, не варто самостійно намагатися її приховати. Довірте цю справу професіоналам – ґрунтовка, фарбування і покриття лаком врятують навіть безнадійну картину.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?