Категорія
Рецепти
Дата публікації

Запечений лосось: прості рецепти приготування в домашніх умовах

Джерело:  online.ua
Запечений лосось з медово-лаймовою глазур'ю на тарілці

Риба приготована будь-яким способом вважається корисним елементом здорового харчування. Її можна приготувати на грилі, на пательні та іншими методами. Дієтологи вважають та рекомендують вживати жирні види риби хоча б один раз на тиждень. Всім давно відомо про величезну користь риби — жирні кислоти Омега-3, які містяться в багатьох видах морепродуктів корисно впливають на роботу серця, а також покращують стан артерій, знижують кількість холестерину в організмі. Численні дослідження показали, що риба в раціоні знижує ризик раптової смерті від серцевої недостатності.

Історія рецепта запеченого лосося

Науковці знайшли свідчення готування їжі на вогні, якому 780 тисяч років — це були риб'ячі зуби, які відкопали на території, де жили древні Homo (територія Ізраїлю). Рештки вивчили та дійшли висновку, що рибу піддавали нашарування в межах 200-500 градусів. Вчені дізналися, що риба піддавалася впливу температури, яка притаманна для помірного вогню при готуванні страви. Зіставивши всю інформацію та інші дані, археологи зробили висновок, що рибу не кидали у відкритий вогонь. Її запікали поблизу нього, можливо навіть у свого роду земляній печі, а також споживали на місці. Всі ці факти — найдавніше свідчення приготування на вогні риби та м'яса.

Мистецтво смачно готувати рибу високо цінувалось ще за античних часів. Ґрунтувалось все на досвіді та кулінарному мистецтві жителів узбережжя Середземного моря. В історії Древньої Греції, яка була оточена з усіх сторін морями, був період, коли риба вважалася їжею бідних людей. Про ці факти історії написано на сторінках гомерівської «Іліади». “Рибна кухня” розпочала розвиватися набагато пізніше, в період розвитку Давньої Греції. Морську рибу поважали і у Древнього Риму, саме тут її солили, маринували, коптили, також в Азії. Грецький Арістофан, який займав певний час був посаду посла при персидському дворі, писав, що персидський правитель видав щедре винагородження тому, хто винайшов рибну страву. Список всіх видів озерної та річної риби, яку використовували в їжу, дуже великий та різноманітний. Але найбільш високо за смаковими якостями цінували саме осетрові – “красна риба” та інші.

Запечений лосось з медово-лаймовою глазур'ю на тарілці

Як приготувати запечену лосось, всі потрібні продукти

Класичний рецепт запеченого лосося, інгредієнти, на чотири порції філе риби зі шкірою:

  • 1/4 склянки меду;

  • Цедра і сік 1 лайма;

  • 1 столова ложка цукру;

  • 1/2 чайної ложки меленого кмину;

  • 1/4 чайної ложки копченої паприки;

  • 1 зубчик часнику!

  • сіль і свіжомелений чорний перець;

  • олія.

Процес приготування

Розігрійте духовку до 180 -200 градусів. Застелити деко алюмінієвою фольгою.

Змажте фольгу олією, покладіть філе лосося шкірою вниз на підготовлене деко.

Збийте разом мед, цедру лайма та сік у маленькій мисці. Залиште 2 столові ложки суміші для подачі до готової страви.

Змастіть залишками медово-лаймової суміші філе лосося.

Змішайте цукор, кмин, паприку, часник, 2 чайні ложки солі та мелений перець. Посипте лосось цією сумішшю (приблизно 1 чайну ложку на кожну порцію).

Зімніть всі 4 сторони фольги, щоб створити бортики навколо лосося, щоб допомогти зібрати сік, щоб він не розтікся та не підгорів.

Випікайте, доки глазур не стане блискучою та не стане золотистою, а лосось стане твердим і легко розшарується при натисканні, 10–12 хвилин.

Полийте частиною медово-лаймової суміші поверх лосося безпосередньо перед подачею.

Приготування запеченого лосося займає невелику кількість часу.

В Україні готували рибу по-різному. Смачною була риба, запечена у глині. Її натирали сіллю, загортали у листя, обмазували глиною і клали у попіл. Коли глина починала тріскотіти, риба вважалася приготованою. Часто рибні страви запікали у глині, при цьому нічим її не обгортали, - у цьому випадку рибу пекли з лускою, яку знімали потім із глиною. Простий рецепт запеченого лосося можна знайти в інтернеті чи інших кулінарних джерелах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?