Категорія
Календар Свят
Дата публікації

12 травня — День матері в Україні

Джерело:  online.ua
12 травня — День матері в Україні

Найважливіша людина в бутті кожного — це звісно мама. Мати дарує найцінніше — “появу на світ”, також стає взірцем для наслідування. Мама — це найтепліші дитячі спогади, теплота, любов та піклування. Людина, до якої ми звертаємося, щоб отримати мудру пораду, навіть у дорослому віці — це також про матір. Попри труднощі дорослого життя, рідний дім та мама, як пристань, що захищає від ворожого світу і людської несправедливості. Материнська любов — це те, що залишається незмінним, поки вона жива. День матері в Україні святкують щороку, цей празник збігається з Міжнародним днем матері, котрий приходиться на другу неділю третього весняного місяця. 

День матері — короткий опис  та ідея виникнення празника 

Ще з давніх-давен, вшановували жінок, які дарували життя. Саме тому існували культи богинь-матерів. Наприклад, у Стародавньому Єгипті боготворили Ісіду — богиня, яка заправляла світом, її вважали ідеалом матері, жіночності, а також вірності. 

За давньогрецьким  віруванням, матір'ю богів була Рея — богиня плодючості, спокою та затишку. Також у Древньому Римі поважали античну богиню Кібелу — “Велика Мати”. Ця богиня дарувала життя, наглядала за дітьми. У прадавньому світі традиції вшанування богів-матерів, з приходом християнства переросли у свято — “Материнська неділя”. Цього дня віряни відвідували церкву, яка була першим храмом у житті, її ще називали “материнською”. 

З чого саме розпочалася історія виникнення та коли святкується День матері? Все розпочалося з американки Енн Джарвіс, що була мамою тринадцятьох дітей. Саме вона у 1858 році заснувала, так звані “робочі клуби”, де матері могли зустрітися з лікарями та обговорити правила гігієни, догляду за дітьми. Вже у 1868-му Е. Джарвіс заснувала День дружби матерів. У 1905 році, після смерті Енн, її донька — Анна, зробила все можливе, щоб запровадити свято — День матері. А. Джарвіс розгорнула цілу кампанію, аби празник існував за для пам'яті її матері. Вся проведена робота та зусилля не були марними, вже у 1914 році — Свято Матері визнав чинний президент США. Після завершення Першої Світової Війни “День матері” почали святкувати у всій Європі — Німеччина, Данія, Швеція, Норвегія та інші країни. Тепер це міжнародна подія, яку відмічають майже у кожній державі.

День матері в Україні

12 травня День матері — традиційні заходи та привітання

Коли День матері відмічають в нашій країні, українці почали святкувати цей день у 1928 році, щоправда, вперше це відбулося в канадській діаспорі. Наступні роки, “Мамин день” святкували вже у Львові, Тернополі, а згодом і по всій Україні. 1939 рік — це час коли свято матері було заборонене радянською владою. 1999 рік — День матері святкують на державному рівні, після здобуття незалежності. 

Традиції святкування цього свята дуже різноманітні, в кожній країні вони трохи різняться. Америка та країни Європи — прийнято дарувати квіти, листівки, збиратися за родинним столом, проводити концерти та вистави, також проводяться спеціальні служби у церквах. Наприклад, австралійці вітають у цей день не тільки матусь, а також тіток та бабусь. Загальноприйняті звичаї святкування, також стали досить популярними в нашій державі. Діти з радістю вітають своїх найрідніших мам, дарують квіти, а також подарунки. Гарною ідеєю буде запросити маму в кінотеатр, або ресторан, також організувати сімейну вечерю, де зберуться тільки близькі. Поза конкуренцією залишаються подарунки зроблені своїми руками — це для мами найцінніше. 

День матері 2024 припадає на 12 травня, як його проводять:

  • Готують різноманітні сюрпризи для мами;

  • Проводяться різні фестивалі;

  • В магазинах та інших закладах до цього дня пропонують спеціальні знижки;

  • Всіляко приділяють увагу мамі, бабусі.

Варто, дякувати і дбати про своїх матерів не тільки у день свята, але й упродовж всього життя. Травневий день — це лиш нагадування, якої поваги заслуговують жінки, що стали матерями.

Привітання з Днем матері

Привітання з Днем матері — теплі, щирі слова

Дорогі жінки! Милі мами!

Від щирого серця вітаю вас зі святом - Днем матері! Мама - це найдорожче і світле, що є на світі. Вона завжди радіє успіхом своїх дітей, підтримує їх у важку хвилину, завжди щиро переживає за кожен пройдений крок. Немає людини ближче і рідніше! Нехай ваші серця зігрівають любов і турбота близьких! Кожен день буде наповнений радісними і приємними подіями! Щастя, здоров'я, благополуччя, душевного спокою і любові! Миру і затишку вашому будинку!

***

Дорогі й улюблені наші мами! Вітаємо вас з Днем матері! Ви завжди були і залишаєтеся самовідданими, люблячими і готовими на все заради своїх дітей! Ви ніколи не скупіться на ласку, доброту і ніжність!

Перший зубок, перші кроки, вперше вимовлене слово, перший раз в перший клас, перша нещасна любов - все це свіжо у вашій пам'яті, тому що в ці важливі моменти ви завжди були поруч зі своїми дітьми! Дякуємо за вашу материнську любов!

Будьте здорові, рідні мами! Живіть щасливо і довго! Зі святом!

***

Дорога, матуся! Щиро вітаємо тебе! Бажаємо міцного здоров'я, щастя, радості і достатку! Завжди вдячні за твою материнську любов, турботу і тепло, яке постійно зігріває наші серця. Дуже тебе любимо! Цілуємо, твої діти.

Віршики до Дня матері

Я люблю тебе, рідна мамо,

До самих небес, до зірок!

Я так вдячна Богу за те,

Що з тобою свій перший крок

У житті я зробила, люба,

Що це ти була біля мене

І за руку тримала міцно,

І навчала любити землю

Й бути вдячною всім і завжди,

Не впадати ніколи в відчай.

Що найкращі ліки з усіх

Це природа, молитва й свічка.

Моя люба, рідненька мамо,

В день цей теплий мені дозволь

Привітати тебе зі святом

І віддати усю любов,

Що ношу я з собою в серці,

Та іще раз сказати тобі,

Що в усьому світі не знайдеш

Такої мами, як ти!

***

Мамо, я завжди ношу у серці

Колискову, що мені співала

Ти щоночі лагідно і ніжно,

Коли зорі сходили над гаєм.

Мамо, я завжди ношу у серці

Твоїх рук тепло й любов твою.

Все це зігріває кожен день

Вже дорослу донечку твою.

Мамо, я завжди ношу у серці

Найтепліший, милий погляд твій.

Він мені нагадує дитинство

Й дивовижний світ дитячих мрій.

Моя рідна, моя любо мамо,

Дякую тобі за те, що ти

Цілий світ мені подарувала

Й вірний шлях вказала у житті

Мамо, з цим весняним ніжним святом

Я тебе вітаю від душі!

Хай вогонь горить в твоїх очах,

Будь найщасливішою з усіх!

***

Сонечко з-за обрію встає

І своїм промінням золотавим

Квіточки, дерева і луки

Лагідно та ніжно обіймає.

В цей святковий день я попрошу,

Щоб воно тебе зігріло, мамо,

Щоби пам'ятала ти завжди

Цей весняний, лагідний світанок!

А веселий вітер попрошу,

Щоби він букет зібрав для тебе

З квіточок тендітних, польових,

Які пахнуть ніжністю і медом.

Пташенят маленьких попрошу,

Щоб вони для тебе заспівали

Найчарівніші свої пісні

Щоби ти зраділа, люба мамо!

Сонечко з-за обрію встає

І своїм промінням золотавим

Зігріває матінку мою

Й лагідно та ніжно обіймає!

Найтепліші поздоровлення з Днем матері:

Материнство — маленький подвиг. Нескінченне терпіння, віддача, любов, ніжність, мудрість. Твоїм дітям дорогоцінна кожна твоя зморшка, ти для них найкрасивіша. Тому що ти — Мама. Нехай ниточка, яка існує між матір'ю і дитиною, ніколи не рветься між тобою і твоїми дітьми, нехай вона допомагає, захищає і підтримує вас з обох кінців. З Днем матері!

***

Моя рідна, моя любо мамо,

Дякую тобі за те, що ти

Цілий світ мені подарувала

Й вірний шлях вказала у житті

Мамо, з цим весняним ніжним святом

Я тебе вітаю від душі!

Хай вогонь горить в твоїх очах,

Будь найщасливішою з усіх!

***

З кожним роком, мамо, твої очі та посмішка ніжніше, почуття глибше. Нехай спокій і добробут оточують тебе, а моя любов і вчинки стануть найбільшою втіхою для твого серця. Вітаю!

***

Мила матусе! Від усієї душі вітаю тебе з Днем матері і хочу сказати, що ти найтурботливіша, найніжніша і найуважніша! Я бажаю тобі довгих років, щастя і нев'янучої краси. Повір мені, так і буде, адже ти найкраща мама на всьому білому світі!

***

Низько вклоняюся тобі, мамо, за терпіння, дивовижну мудрість і мужність, з якими ти, долаючи всі негаразди, виховала мене. Тож здоров'я тобі, тепла і благополуччя. Хай під променями травневого сонця розтануть усі негаразди! З Днем матері!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?