Категорія
Календар Свят
Дата публікації

19 лютого - День державного герба України

Джерело:  online.ua
День державного герба України

Немає такого українця, який би не знав, як виглядає «державний тризуб». Його зображення ми зустрічаємо регулярно – на цінних паперах, на важливих документах, на ключових громадських будівлях, на офіційних печатках та навіть на грошах. І в такого важливого символу звичайно є своя пам'ятна дата – 19 лютого, День державного герба України. Так що сьогодні Гід Онлайн розповість вам про історію цього свята, а також підкаже кілька вдалих привітань з днем державного герба.

Історія дня державного герба України

Насамперед, важливе уточнення. Усім нам чудово відомий тризуб, який ми вшановуємо на день державного герба України 2024 року – це малий герб. Спрощений символ, зручний для зображення та втілення у металі або на папері. А є ще великий герб – складена конструкція, яка має відповідати європейським правилам геральдики. І Україна він теж має, щоправда, з ним довгий час були деякі складнощі. Але про все по порядку.

Згідно з історичними даними, тризуб у практично тій формі, що знайома нам, був одним із офіційних гербів Володимира Великого. До нього ж різні стилізовані зображення тризубців використовували практично всі представники династії Рюриковичів. Після нього, до речі, теж – але там пішли шляхом спрощення, довівши до стану дуже схематичного двозубця. Проте дуже довгий час саме тризуб був найвідомішим гербом у Київській Русі.

Повторне відродження тризубця як малого герба сталося вже у ХХ столітті – в Українській Народній Республіці. Новому державному утворенню були гостро потрібні символи, бажано пов'язані з багатим історичним минулим. Для їх створення було навіть цілу комісію зібрано – на чолі з Михайлом Грушевським. Щоправда, ще до офіційного ухвалення нового малого державного герба України його спочатку помістили на перші гроші УНР, а потім і на проєкт військово-морського прапора. А офіційно його затвердили лише 25 лютого 1918 року.

А далі були часи УРСР, коли будь-яка згадка про тризуб нещадно каралася, як націоналістична. І не дарма, бо у свідомості українців цей «володимирський тризуб» уже міцно зафіксувався, як символ незалежної України. Його активно використовували і представники уряду УНР в імміграції, і ОУН, і УПА, і в пізніші роки.

Тож абсолютно логічно, що після оголошення незалежності України у 1991 році, однією з перших постанов Верховної Ради було визнання «володимирського тризубця» малим гербом України. Сталося це 19 лютого, тож тепер День державного герба України відзначається саме тоді.

Щодо великого герба, то тут все складно. Ще сам Михайло Грушевський писав, що Україна ніколи великого герба не мала. Було різні малі у різних територіальних утворень, тоді як глобального, ще й відповідного європейським геральдичним правилам (прийнятим у XII столітті, якщо що) – не було. Тож його треба було створити. Було прийнято основні кольори, узгоджено форму, вирішено, що там обов'язково має бути присутнім лев – як символ ЗУНР та його давнього попередника – Галицько-Волинського князівства, а також «козак з мушкетом» - герб Війська Запорізького. Проте до кінця проєкт так і не було дороблено.

У новий час процес створення великого герба України теж йшов важко. Лише 1996 року було зібрано першу комісію на чолі з Олександром Івахненком, результати якої, втім, офіційно прийняті не були. І лише у 2021 році на основі тих напрацювань було створено новий великий державний герб України, офіційно затверджений 24 серпня.

Поздоровлення на честь Дня державного герба України

Те, як виглядає наш герб, знають усі. Але ось те, як він прийшов до такого виду, коли був прийнятий і яку багату історію має - пам'ятають дуже небагато. І вітання з днем державного герба – привід про все це нагадувати. Тож зараз Гід Онлайн поділиться з вами картинками та текстовими привітаннями, які однозначно будуть у цей день актуальними.

***

Вітаю вас з Днем державного герба України! На шевронах українських бійців, які захищають сьогодні нашу державу від російської агресії, знову, як і століття тому, зображено тризуб. Вже багато століть наш герб єднає українців та надає нам сил. Це символ держави, що пройшов довгий і водночас трагічний шлях, з яким український народ утверджував віковічну мрію про державність, соборність і незалежність.

***

Вітаю вас із цим визначним днем! Будьмо гідними нашої історії і тих завдань, які стоять перед Українською Державою сьогодні! Для сучасного покоління українців Тризуб – це символ з великим змістом. Не даремно вважається, що у ньому зашифроване слово "Воля". І нехай цей прапор і надалі гордо майорить поміж прапорів європейських держав як символ країни, що обрала демократичний шлях розвитку!

Картинки «З Днем державного герба»

картинка з днем державного герба
картинка з днем державного герба
картинка з днем державного герба
картинка з днем державного герба
картинка з днем державного герба
картинка з днем державного герба
картинка з днем державного герба
картинка з днем державного герба
картинка з днем державного герба
картинка з днем державного герба

Висновок

Герб, прапор та гімн – основні символи будь-якої держави. І кожен поважаючий себе громадянин повинен хоча б загалом знати їхню історію – щоб розуміти, через що пройшла його країна на шляху свого формування. Тож 19 лютого день державного герба України – свято, про яке варто пам'ятати обов'язково. Особливо в цей нелегкий час, коли ворожа пропаганда активно намагається дискредитувати та очорнити все, що пов'язане із багатовіковою боротьбою України за свою незалежність.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?