Категорія
Календар Свят
Дата публікації

23 травня — День морської піхоти України

Джерело:  online.ua
23 травня — День морської піхоти України

Військо — це сила, могутність держави, а також оборона кордонів. За часів Київської Русі військо складалося з дружини князя та народного ополчення. Історія української війська розпочалася з козацтва. Вже за часів незалежності було створено Збройні сили України, до складу яких входили різні підрозділи. Морська піхота — це потужна складова нашої армії. Морські піхотинці кожного разу демонструють свою вмотивованість та професіоналізм. Морська піхота Збройних сил України — це війська, що виконують завдання в морських, а також повітряних просторах, на морському березі країни, захищають важливі берегові об'єкти та кордони держави. 

Історія виникнення морського війська та хто такі “морські воїни”

Перші морські походи відбулися ще у 260 році до нашої ери, це були роки Пунічних війн — римляни воювали з карфагенянами. На території України бойова флотилія була створена у 860 році, київськими князями. Козаки теж ходили у морські походи, перша згадка про це з'явилася ще у 1492 році. В ті давні часи, запорожці взяли на абордаж турецьку бойову галеру, це сталося на території сучасного Причорномор'я. Упродовж ста років, запорожці здійснили чимало морських походів, вміло керували “чайками” — безпалубні веслово-вітрильні човни, їх використовували у сімнадцятому столітті.

День морської піхоти України

Морська піхота, як окремий спеціалізований рід військ, вперше з'явився в Англії у 1664 році. Українська “морська армія”, її перші частини були створені в роки національно-визвольного руху українського народу — 1917-1921 роки. 23 травня День морської піхоти України — цього дня 1918 році гетьман Павло Скоропадський зобов'язав сформувати бригаду Морської піхоти у складі трьох полків. За часів УНР розвиток морської піхоти продовжувався, було започатковано 1-й Гуцульський полк у 1919-му, до складу мали увійти військові, що проходили службу в австро-угорських флотах. Однак, фактично у полку було багато карпатських сплавників лісу, що вміли вправно керувати плотами, а також могли стати гарними моряками. 

Деякі відомості про морську піхоту:

  • У лютому 1992 року було закладено базу для створення морської піхоти України, саме в цей час окремий батальйон морської піхоти 880, що знаходився у Севастополі заприсягнув на вірність українському народові;

  • У липні 1993-го у тому ж Севастополі було сформовано двадцять сьомий окремий батальйон морської піхоти, в ньому служили найкращі офіцери Чорноморського флоту;

  • У 2014 році після окупації Криму, морпіхи, що не зрадили присягу України, були передислоковані до Миколаєва;

  • В нинішній час тридцять п'ята та тридцять шоста бригади морпіхів називаються іменами контрадміралів — М. Білинського та М. Остроградського;

  • У 2018 році було змінено колір беретів українських морпіхів, з чорного на колір морської хвилі;

  • Головне гасло військових — “Вірний завжди”, а також беретний знак має зображення окриленого меча П. Сагайдачного, накладеного на якір.

На які структури розподіляються морські війська. Наразі в Україні існує декілька бригад морпіхів: 35 окрема бригада ім. М. Остроградського, 36 окрема бригада ім. М. Білинського, 406 окрема артилерійська бригада ім. генерал-хорунжого О. Алмазова, тридцять другий реактивний артилерійський полк, п'ятсот третій окремий батальйон, сто сороковий окремий розвідувальний батальйон. День морської піхоти 2014, у березні цього року указом Президента резидента України було встановлено дату святкування — 16 листопада, згодом цю дату перенесли у 2018-му на двадцять третє травня. Головні завдання професіональної армії:

  1. діяти у штаті тактичних морських і повітряних десантів для захоплення ділянок морського узбережжя, островів, портів, пунктів базування, аеродромів та інших об’єктів на узбережжі противника;

  2. вести оборону десантно-небезпечних  ділянок узбережжя Чорного та Азовського морів. Вести, стабілізаційні, рейдові, наступальні, оборонні дії та здійснювати прикриття державного кордону;

  3. посилювати військово-морських бази, пункти базування, морські та річкові порти;

  4. брати участь в антитерористичних, антипіратських та миротворчих операціях на території України або за її межами.

День морської піхоти України

День морської піхоти України – не просто ще одна святкова дата в календарі. Цей празник має надважливе значення і символізм, адже сучасні воїни є наступниками найкращих бойових традицій учасників визвольної боротьби початку двадцятого століття.

Сьогодні підрозділи морпіхів разом з іншими армійцями українського війська героїчно боронять нашу  Батьківщину від російських окупантів, знову виборюючи право на вільне та мирне життя. З Днем морської піхоти варто привітати усіх причетних, всіх мужніх, близьких та друзів. 

День морської піхоти привітання у віршах та прозі

Морському піхотинцю шквальний вітер,

Перешкоди, напасті не страшні,

Він не боїться нічого на світі —

Ні підступів ворогів, ні глибини!

Морським вовкам бажаємо і салагам,

Щоб ворогам не дати втекти

Душевної наснаги, здоров’я й відваги

В нелегкій справі — Батьківщину берегти!

***

Прекрасні долі морських піхотинців

Славімо сьогодні всі разом, народ!

За бравих і сміливих принців

Піднімемо келихи в ім’я нагород!

І ратних морпіхів привітаємо щасливо,

Щоб їм побажати багато радісних днів!

Щоб батьківщині вічно ви вірно служили,

Раз дали присягу одного разу ви їй!

Хай вами гордяться і діти, і внуки!

Хай вас пам’ятають крізь сотні років!

У праці не втомляться хай сильні руки!

Ми шлемо вам величезний привіт!

***

Бажаю вам я в день морської піхоти

Проблем і неприємностей не знати,

І всі справи, і різні турботи

Завжди успішно вирішати.

Сім’ї вам міцної, справжньої дружби,

Дітей здорових, щоб радували вас,

Міцної й гарної служби,

Щоб ви захищали нас!

***

На землі, у воді, в повітрі - скрізь вони. У ворога немає ні найменшого шансу проскочити непоміченим. Морські піхотинці - особлива каста військових. І на суші, і на морі захищають вони Батьківщину, давши їй одного разу клятву! Сьогодні славимо їх! Бажаємо здоров'я їх сім'ям і щасливого життя.

***

Вітаємо вас з професійним святом - Днем морської піхоти! Пишаємося “Вірними завжди” і бажаємо сил і натхнення в боротьбі за незалежність Батьківщини.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?